avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Persoana iresponsabila
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Persoana iresponsabila

Bună seara, în ultimele zile am avut o mulțime de probleme care m-au găsit complet nepregătit din punct de vedere legal, așa că m-ar ajuta foarte mult o lămurire completă.

Eu sunt masterand în acest moment mă aflu în UK la studii și la lucru.

Tatăl meu a decedat în urmă cu trei sătpămâni. Este căsătorit de 30 de ani, a fost militar în momentul decesul se afla în rezervă beneficiind de o pensie militară deși mai avea 10 ani până la vârsta legală de pensionare dar a fost trecut în rezervă în momentul în care s-a desființat unitatea sa.

În ultimele luni a fost trecut sub o procedură de executare silită având un credit neipotecar la o bancă în valoare de 30.000 RON din care a mai rămas în jur de 25.000RON, iar el deține o locuință obținută în urma unui schimb în anul 2014. Cu puțin timp înainte de deces tatăl meu mi-a spus că executoarea (deși obținea în mod automat în jur de 700 RON lunar din veniturile tatălui meu de câteva luni) ar fi pornit o procedură de scoatere a locuinței la licitație.

Mama mea a spus că a fost la executor și a făcut o declarație prin care a spus că este dispusă să ofere 100 RON lunar. Executoarea i-ar fi spus că e ok, dar îmi pare dubios în măsura în care suma ar fi acoperită în peste 20 de ani.

O altă problemă este cu mama mea, eu de când am plecat la facultate nu am mai trecut pe acasă, dar cred că ar putea avea probleme mintale. În primul rând este alcoolică asta știu de mulți ani, dar tatăl meu îmi povestea când vorbeam la telefon că vorbește singură prin casă, țipă, bea foarte mult, deranjează persoanele din jur inclusiv vecinii în anumite momente. Cu o lună înainte de deces a fost la mine în UK și mi-a povestit că e practic terorizat de ieșirile ei. Eu am văzut o astfel de manifestare cu puțin timp înainte de a pleca de acasă acum 5 ani.

Așadar nu pot avea încredere în ea că se descurcă, vorbind la telefon cu ea în ultimele zile am observat că uită foarte repede, repetă lucruri, acuză oameni necunoscuți de diverse interese și conspirații. În concluzie nu pot avea încredere în capacitatea ei de a se descurca cu toate acceste proceduri.

Mi-a spus că a fost la garnizoana militară pentru că aceștia trebuie să o ajute cu o sumă de bani, dar nu știu dacă e vorba de pensia de urmaș sau dacă există așa ceva, sau de cheltuielile pentru înmormântare pe care oricum le-am achitat eu.

În fine, i-am spus să îmi trimită prin poștă copii ale actelor de creditare și de vânzare cumpărare pentru a le studia, să văd dacă tatăl meu a avut asigurare la credit și alte lucruri.

În fine, dilemele mele ar fi:

1. Ea va beneficia de un venit din partea MAPN în măsura în care nu este pensionară, nu lucrează, nu are nicio formă de venit ?

2. Se poate și ar trebui să o declar iresponsabilă? Cum se face asta și ce presupune exact în cazul în care va trebui să merg pe această variantă. Știu că trebuie cerută o expertiză psihiatrică și dacă se constată că problma este reală se emite un certificat pe baza căruia un notar declară o persoană ca tutore. Practic unde ar trebui să sun și care sunt costurile?

3. Executorul judecătoresc poate scoate locuința la licitație? Aceasta valorează destul de mult, este un apartament cu 4 camere, deci depășește cu mult suma creditului.

4. Moștenitorul tatălui meu sunt eu sau mama mea? Întreb asta pentru că mă interesează dacă ea ar putea vinde locuința fără să fiu anunțat.

Vă rog să mă lămuriți cu partea legală căci sunt destul de confuz. Vă mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Duminică, 31 August 2014
Alexander33, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexander33 , utilizator 12:43, 5 Septembrie 2014
Drepturile de pensie nu sunt transferabile altor persoane. În situația dvs. aveți variantele:
1. Pensia dvs. o solicitați să vă fie virată în cont, apoi o gestionați dvs. cum doriți în interesul mamei.
2. Puteți să-i dați dreptul mamei, cu procură, să vă ridice pensia

Mama, dacă a fost căsătorită legal cu tatăl, nu văd de ce nu ar avea dreptul la pensie de urmaș.
Ultima modificare: Luni, 1 Septembrie 2014
im82, utilizator
Nu poate avea dreptul pentru că nu se încadrează aici:

ART. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.
ART. 86
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an.
(2) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie ori daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).

im82 a scris:

Drepturile de pensie nu sunt transferabile altor persoane. În situația dvs. aveți variantele:
1. Pensia dvs. o solicitați să vă fie virată în cont, apoi o gestionați dvs. cum doriți în interesul mamei.
2. Puteți să-i dați dreptul mamei, cu procură, să vă ridice pensia

Mama, dacă a fost căsătorită legal cu tatăl, nu văd de ce nu ar avea dreptul la pensie de urmaș.



Înseamnă că aveți date/informații în plus care nu au fost făcute cunoscute prin mesajele dvs.
Presupunerea a fost că, dvs. având vârsta de peste 20 ani, căsătoria a fost de mai lungă durată/respectiv vârsta mamei este mai mare ș.a.m.d
Succes!
Ultima modificare: Luni, 1 Septembrie 2014
im82, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Revin cu câteva detalii nu prea benefice.

Nu am reușit să intru în posesia niciunei copii a actelor necesare pentru edificarea problemelor mele.

Mai mult când am sunat-o pe mama mea a țipat la mine, m-a acuzat că vreau să o las pe drumuri deși nici dacă aș vrea nu aș putea. I-am explicat cu legea pensiilor nu a interesat-o spune că inventez. M-a acuzat că am legături cu nu știu ce organizații de care nu am auzit. În fine a avut un fel de criză nu știu cum să o numesc.

Cred că vrea să vândă locuința sau nu știu.

Legal, ce ar trebui să fac în această situație? Să înregistrez convorbirile viitoare? Să ce?...

Alte discuții în legătură

Pensia de urmas si ajutorul lunar pentru sotul supravietuitor georgeta37 georgeta37 Buna ! Am si eu o intrebare . Mama mea este pensionata de 7 ani si are o pensie de 360 ron . Este vaduva de 12 ani dar nu beneficiaza de niciun ajutor deoarece ... (vezi toată discuția)
la ce varsta poate beneficia de pensia de urmas? miamy miamy Buna ziua .Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine ca m-am saturat sa stau pe la casa pensiilor si in fiecare zi sa primesc alt raspuns:(.Cand poate mama mea ... (vezi toată discuția)
In ce conditii se acorda pensia de urmas???? gheorghes gheorghes Mama mea are in prezent o pensie de 700 lei,pensie limita de varsta,iar tatal meu a decedat in anul 1996 fiind si el pensionar la aceea vreme. Se ... (vezi toată discuția)