avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... C I la chiriasi
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

C I la chiriasi

Buna ziua, am un apartament inchiriat de 2 luni, la 4 tineri , care sunt cetateni Moldoveni. Ei ma roaga daca pot sa le fac buletin de Romania. Sincer am o teamasi retinere sa ii iau in spatiu, dar parca imi este mila de ei, ei fiind aici cu munca.
Va rog sa imi spuneti care sunt implicatiile, daca i iau in spatiu. ?Sunt puncte pro si contra sau doar contra. Adica nu vreau sa intru in belele singur :(
Multumesc frumos pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 19:39, 3 Septembrie 2014
Dreptul la proprietate nu va este afectat. Riscurile ar putea fi neplata utilitatilor si evacuarea din spatiu daca ati dori la un moment dat sa nu mai stea acolo. Tinand cont ca datorita cartilor de identitate ar putea calatori in UE fara restrictii v-ati putea trezi cu surprize neplacute.

Faceti la un notar un contract de inchiriere cu clauze care sa va permita incasarea chiriei in avans, rezilierea in caz de restante la utilitati, distrugerea bunurilor etc. Si desigur sa inregistrati contractul la ANAF.
Nu cred ca vor avea de comentat la asta pentru ca este foarte important pentru ei sa aiba carte de identitate romaneasca. Plus ca este foarte posibil sa fie seriosi.

Mai este un aspect: un contract incheiat legal si inregistrat la fisc arata si celor de la Evidenta faptul ca nu sunteti din categoria celor care fac afaceri din consimtamant dat moldovenilor pentru domiciliu. 4 persoane dintr-o data la un apartament e acceptabil daca nu mai are nimeni domiciliul acolo.

Un model aveti aici, insa dumneavoastra mai puteti introduce clauze daca doriti (de ex. chiria inainte pe 2 luni) sau il puteti modifica la termene, preaviz etc.
[ link extern ]
Dvs. nu le puteti face buletin din moment ce sunt doar cetateni moldoveni. Carti de identitate/buletine au doar cetatenii romani. Daca doresc carti de identitate trebuie sa solicite mai intai acordarea cetateniei romane si doar dupa aceea pot beneficia de act de identitate romanesc. Sa intrebe la ORI-Oficiul Roman de Imigrari -exista lafiecare nivel de judet, care sunt demersurile pentru sederea lor/domiciliul legal, obtinerea unui permis de sedere in Romania.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Septembrie 2014
Justitiarul711, utilizator
dar parca imi este mila de ei, ei fiind aici cu munca.

Asta inseamna ca au permis de sedere in scop de munca.

Eu cred ca au deja cetatenia romana si vor sa isi stabileasca domiciliul in Romania, altfel nu ar fi in cautarea unei gazde care sa isi dea consimtamantul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Luare in spatiu un cetatean din republica moldova gargamella gargamella Vreau sa iau o pers in spatiu din rep. moldova ptr a avea C.I in Ro - ce demers trebuie sa urmez... din cate am citit trebuie sa fac o invitatie prin ... (vezi toată discuția)
Schimbare carte de identitate + permis de sedere + cetatenie copil gabrielaonescu gabrielaonescu Buna seara, Va scriu in legatura cu schimabarea unei carti de identitate. Sunt cetatean roman, casatorit cu cetatean sarb (am certificatul de casatorie ... (vezi toată discuția)
Luare in spatiu sandutudorache sandutudorache Am cumparat un apartament in oras cu ipoteca ,in care i-am adus pe parinti de la tara ,deoarece erau batrani si bolnavi si nu mai puteau locui la tara.Din ... (vezi toată discuția)