avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Anularea schimbarii de nume dupa casatorie, straini
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Anularea schimbarii de nume dupa casatorie, straini

Ce efect are schimbarea de nume printr-un act civil romanesc pentru un cetatean strain si ce instanta (romaneasca sau staina) este competenta pentru anularea schimbarii de nume. In urma unei casatorii, numele de familie au fost reunite pe certificatul de casatorie. Acest certificat de casatorie este singurul document eliberat care mentioneaza cele doua nume reunite. Sotul, cetatean strain nu doreste aceasta schimbare pe actele sale de identitate. Sotia este de acord cu pastrarea numelor dinainte de casatorie.

Exista vreo solutie? Care ar fi aceasta?

Multumesc mult,
NI (tinformatics@gmail.com)
Cel mai recent răspuns: dorufr , utilizator 07:33, 27 Iulie 2005
solutia este sa divorteze, sa revina la vechiul nume si sa se recasatoreasca pastrandusi fiecare numele anterior casatoriei

Multumesc Dorufr,

Ne-am gindit si la asta, dar am vrea sa evitam un astfel de proces (este traumatizant psihic, se pierde mult timp, bani si nic unul din soti nu doreste desfacerea casatoriei, nici chiar temporar). In plus, pentru a deschide procesul, numele din pasaport si cartea de identitate trebuie sa fie aceleasi cu numele din certificatul de casatorie si nu este cazul.
Ar trebui sa existe o cale mult mai simpla - prin care doar numele de pe certificat sa poata fi schimbat - chiar si printr-o hotarire judecatoreasca - dar nu o sentinta de divort.

s-ar putea cere si rectificarea actului de stare civila; inaintea incheierii casatoriei sotii au dat o declaratie prin care au aratat care este numele pe care doresc sa il poarte dupa casatorie. Daca numele din declaratie difera de cel din certificat se poate solicita rectificarea. Competenta poate fi judecatoria de la domiciliul sotilor sau cea in raza careia se afla primaria care a eliberat actul.
Nu exista alta solutie LEGALA pentru problema d-stra. Alternativa de a face abstractie de certificat si a te mai casatori o data in Romania cu pastrarea vechilor nume poate aparea "la suprafata" in perspectiva aderarii Romaniei la UE si se numeste Frauda la lege cu consecintele de rigoare (inclusiv penale)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unirea numelui dupa casatorie Ma aflu intr-o situatie delicata, pentru care nu am reusit inca sa gasesc o solutie. Legea romaneasca permite unirea numelor de familie ale celor doi soti. Ce ... (vezi toată discuția)
Inscrierea casatoriei din sua cu nume diferite dupa casatorie kremoon kremoon Va prezint o speta pentru care am nevoie de lamuriri. Un cetatean roman si american s-a casatorit cu o romanca ce are doar cetatenia romana. In urma ... (vezi toată discuția)
Revenirea la numele purtat anterior casatoriei ContSters240676 ContSters240676 Buna ziua, doresc sa stiu care sunt pasii de urmat pentru a putea reveni la numele purtat inaintea casatoriei. Am divortat in Septembrie 2001, in sentinta de ... (vezi toată discuția)