avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum poate tatal dupa divort sa obtina domiciliul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum poate tatal dupa divort sa obtina domiciliul minorului la el mai ales daca locuieste in strainatate?

Buna ziua, am o intrebare: Dupa divort la notar , unde s-a stabilit ca fiul sa ramana la domiciliul mamei, iar tatal sa plateasca 25% din salariul lui net pensie alimentara, dar mama nu detine un domiciliu stabil, ea locuind la domiciliul tatalui amantului ei, impreuna cu acestia. Tin sa precizez ca ea a comis adulter, a parasit domiciliul conjugal impreuna cu minorul. iar tatal are drept de vizita de cate ori doreste si consimte ca este nevoie. Problema este ca tatal locuieste si munceste legal in strainatate si ar dorii sa se stabileasca domiciuliul minorului la el. Locuieste in chirie intr-un apartament cu 3 camere, singur, si isi doreste sa isi recupereze copilul. Ce se poate face din punct de vedere legal si ce cai de atac sunt posibile? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 11:43, 8 Septembrie 2014
avnic a scris:

Fiind un tata responsabil aveti datoria de a incerca,din pacate justitia nu opereaza cu sperante ,consider opinia colegei drept singulara,oricati av intrebati va vor spune care este practica in acest domeniu.Succes!

Sa stiti ca in ultima vreme lucrurile s-au schimbat radical.
In speta aceasta este cum am aratat eu, dar in alte spete lucrurile se prezinta imprevizibil.

Stabilirea domiciliului minorului presupune o anumita stabilitate pentru multi ani de zile se pare si nu prea mai conteaza daca este mama sau tata.
Daca trebuie schimbat domiciliul minorului la fiecare schimbare a adresei inseamna un nou proces de fiecare data.
In aceste conditii, cine are locuinta mai statornica ar putea castiga procesul.
Cam asa se observa situatia in prezent...
Tatal, detine un servici stabil pe perioada nedeterminata, si contractul de inchiriere al apartamentului la fel, si nu se v-a plimba cu cortul sa spunem asa, fiindca e greu sa gasesti stabilitate in ziua de azi.A cautat o perioada destul de indelungata un domiciliu care sa faciliteze cresterea copilului in conditii optime si munceste foarte mult sa puna la punct acel apartament ca fiul sau sa poata beneficia de toate conditiile necesare sa se dezvolte intr-un mediu prielnic, alaturi de tatal sau nu de niste straini, Pe scurt tot ce face acest om este sa isi doreasca sa isi cresca el copilul si nu altcineva. Nu e vina lui si nici a copilului ca mama a plecat la alt barbat ''mai bun''., fara sa se gandeasca la faptul ca separa un tata de fiul lui si invers. Tin sa precizez ca tatal pastreaza mereu legatura aproape zilnic cu copilul prin intermediul internetului si al telefoniei, iar copilul isi doreste sa fie cu tatal lui. Cand tatal il viziteaza in Romania, de fiecare data sunt de nedespartit, iar cand vine clipa despartirii copilul nu vrea sa isi lase tatal sa plece inapoi, spune mereu sa ramana cu el. Tatal ar vrea sa revina in tara si sa ii fie alaturi copilului , dar nu isi poate gasi nimic de munca acolo, deci nu i-ar putea oferii nimic copilului in afara de dragostea lui.

E pacat fiindca practic un copil nu ar trebui despartit nici de mama nici de tata, si sincer eu sunt de parere ca un copilas de varsta lui, 5 ani are nevoie in viata lui mai mult de mama decat de tata, dar asta nu inseamna ca mama are TOT iar tatal nimic.

Tatal a plecat din tara in primul rand pentru copilul sau, si nu a fugit de responsabilitatea de a fii parinte si nu fuge niciodata. Isi iubeste enorm copilul si ar vrea sa ii fie alaturi si el in viata de ziz cu zi. DIn pacate divortul impiedica acest lucru si faptul ca mama copilului are un alt iubit.

Viata e cruda cu unii oameni.

Va multumesc tuturor de raspunsurile date.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Septembrie 2014
Marius161183, utilizator
Dupa divort la notar , unde s-a stabilit ca fiul sa ramana la domiciliul mamei, iar tatal sa plateasca 25% din salariul lui net pensie alimentara, dar mama nu detine un domiciliu stabil, ea locuind la domiciliul tatalui amantului ei, impreuna cu acestia. Tin sa precizez ca ea a comis adulter, a parasit domiciliul conjugal impreuna cu minorul.

Nu s-a stabilit de catre nimeni din afara , ci parintii s-au inteles ca minorul sa locuiasca cu mama, ori tatal cand a fost de acord, stia ca mama a comis adulter ( nu ca ar fi contat in instanta cand era vb de domiciliul copilului), ca a parasit locuinta conjugala, ca nu avea un domiciliu stabil.
Ori acum s-a razgandit..dupa ceva vreme de la divort.
Sa zicem ca s-au schimbat imprejurarile in care initial a fost de acord, e de parere ca minorului nu ii e bine acolo unde e si ar vrea sa stea cu el.. aveti o problema mare in a proba cele spuse aici si chiar daca ati proba, nu stiu cat ar cantari in luarea unei decizii favorabile. ( au fost cazuri cand mama era schizofrenica si instanta tot a incredintat copilul ei).
Vor fi efectuate in cauza anchete psihosociale si la dvs si la mama ( acolo unde sta), nu stiu cat se va lamuri asistenta sociala de " cat de rau ii e copilului in acea familie".
Cum veti dovedi ca interesul copilului e sa se mute la tata, ca ii va fi mai bine acum si pt viitor acolo ? Din ce ati scris nu reiese.
Copilul de abia s-a obisnuit intr-un mediu, nu stiu cat ii fac bine copilului toate schimbarile astea.. Acum tatal locuieste in 3 camere, poate maine il da afara de la job si nu gaseste curand, va trebui sa se mute..
E firesc sa nu vrea sa isi lase tatal sa plece, nu stiu care va fi situatia cand se va trezi in strainatate fara mama lui langa el.
Eu sunt de parere sa il ia cu binisorul.. sa incerce sa il ia in vizita in strainatate, daca mama nu e de acord, poate cere in instanta. In timp, poate cere si schimbarea domiciliului.
Daca acum ar cere ca domiciliul copilului sa fie la el si pierde, abia cand va avea alte elemente de noutate, va putea cere din nou schimbarea domiciliului.
Hotararile cu privire la minori, nu au caracter de lucru judecat, ins anu puteti cere acelasi lucru imediat pe aceleasi probe( pe care nici nu prea le aveti).
Judecatorul nu traieste cu sotia si iubitul in casa sa vada cum se poarte cu el si daca e in interesul lui ( al copilului) sa stea cu mama, el se pronunta pe baza probelor din dosar.. aici trebuie lucrat , sa stranga probe concludente pt a dovedi ca interesul copilului e sa locuiasca cu tatal.

Din cele pe care le-am observat eu, ca sa puteti schimba domiciliul copilului la tata trebuie sa dovediti ca ii este rau copilului la domiciliul actual, nu doar ca i-ar fi mai bine, material, la domiciliul nou.
In plus, ar trebui ca noul domiciliu sa nu fie perfect necunoscut copilului si ca tatal sa fi petrecut timp singur cu copilul (fara prezenta mamei).
Cam asa ati putea rasturna principiul continuitatii.

Pentru introducerea copilului de 5 ani in medii toxice pentru el (baruri, fum, ore tarzii, poze indecente pe internet) puteti sesiza Protectia Copilului - poate daca i se atrage atentia mamei si de catre altcineva (in afara de tata) isi corecteaza comportamentul.

Pentru pozele publicate pe facebook cu copilul puteti sa-i cereti sa le stearga - nu stiu exact care este procedura, dar puteti incepe prin a-i trimite un email in care ii cereti, politicos, sa stearga respectivele poze.
Apoi si Fasebook are o politica destul de restrictiva la pozele publicate, in cazul in care raportati acest lucru - incercati si asa.

Deschideti actiune pentru program de vizita (ca sa nu va mai santajeze mama ca nu va lasa sa va vedeti copilul) cu luare la domiciliul din tara si din strainatate si, eventual, cu suplinirea acordului la trecerea frontierei pentru tara in care locuiti pentru perioadele vizitelor.

Pe de alta parte: aceleasi argumente pe care le aduce tatal le poate aduce si mama, si ea vrea sa isi creasca ea copilul si nu niste straini (presupunem ca si tatal isi va reface viata la un moment dat), si ea vrea sa-i fie copilului bine, si ea vrea ca ambii parinti sa fie in viata copilului si nu doar tatal (ceea ce s-ar intampla prin schimbarea domiciliului in alta tara).

Faptul ca mama l-a parasit pe tata nu este un argument in ceea ce priveste copilul, cu atat mai mult nu este un argument impotriva mamei (cum cei doi au divortat la notar au fost de comun acord ca relatia lor a esuat si nu puteti pune esecul doar in dreptul sotiei - sunt ambii responsabili).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara si dreptul la vizite ruximani ruximani Buna ziua, vorbesc in numele fratelui meu, care are probleme cu fosta prietena cu care a trait timp de 4ani si au locuit la dom. fratelui ,rezultand un ... (vezi toată discuția)
Tatal refuza sa-si dea acordul lilicu lilicu - divortul a fost anul trecut in ianuarie , pe vechiul cod, si mama are custodia copilului , tatal are drept de vizita - mama sa recasatorit cu un cetatean ... (vezi toată discuția)
Divort cu minor, mama plecata in strainatate ciorba ciorba Sunt divortat, am hotarare pentru program de vizita, custodie comuna, am dat in judecata mama pentru ca a plecat in strainatate si a lasat minorul la mine fara ... (vezi toată discuția)