Matusa este decedata, iar in urma succesiunii, unchiul detine 5/8 din casa, anexele acesteia, tot terenul curtii si un hectar de teren extravilan agricol, iar cei 3 copii (2 fete si un baiat) cate 1/8 din casa si anexe.
Tinand cont de ajutorul reciproc si contributia fiecaruia, unchiul a dat in fata notarului un testament, in care doreste ca partea sa sa fie impartita astfel: 4/8 din casa si anexe si tot terenul din curte sa revina baiatului, iar 1/8 din casa si anexe, precum si hectarul de teren extravilan la fete.
Fetele au primit inainte de casatorie zestre consistenta, dar contributia la ajutorul si intretinerea parintilor a fost nesemnificativa, iar in prezent una il viziteaza pe tata de 5-6 ori pe an, iar cealalta nu a mai venit la el de un an de zile.
La propunerile facute de baiat, verbal si in scris, cele doua fete refuza sa se intalneasca toti patru, pentru a clarifica cine se ocupa de unchiu in varsta de peste 90 de ani si daca sunt de acord cu testamentul dat de el.
Care ar fi solutia cea mai convenabila pentru baiat, avand in vedere ca ele nu sunt de acord ca unchiul sa incheie cu baiatul un cotract de vanzare cu clauza de intretinere?
Probabil incheierea unui contract de vanzare, dupa obtinerea certificatului medico-legal de catre unchiu, dar in aceasta situatie suma achitata de baiat va deveni ulterior masa succesorala!
Cu multumiri
cum adica nu sunt de acord? Oricine poate incheia contract de vanzare cumparare avand ca obiect bunurile proprii , fara a cere acordul cuiva. Cel mai simplu si corect (daca situatia este exact cea descrisa) este ca unchiul sa vanda baiatului partea pe care doreste sa i-o lase (astfel nimeni cu se va putea atinge de acea parte) iar restul ramas se va imparti la decesul lui. Dupa deces baiatul renunta la mostenire asa incat ceea ce ramane se va imparti egal doar intre fete.