avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Registru de casa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Registru de casa

La un control asupra existentei sumei de bani din evidenta registrului de casa al unei asociatii de proprietari, casierul a prezentat comisiei de cenzori numai suma incasata in acea zi, iar despre restul de bani, in jur de 80.000 lei a spus ca l-a predat societatii care tine evidenta contabila, ceea ce nu este adevarat!
Ce trebuie sa faca cenzorii in aceasta situatie?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:11, 4 Septembrie 2014
Daca suma despre care vorbiti este asa de mare, inseamna ca c. cenzori nu stie despre ce este vorba in propozitie.
Daca suma este reala, dar ma tem ca nu, suma platita trebuie sa figureze la rubrica Plati - cu explicatiile necesare, rezultand un anumit sold.
Din experienta, pot sa va spun ca in casieria unei asociatii, cat de mai o fi, nu pate sa figureze un sold de peste 80.000 lei pentru ca - depinde de asociatie, perioada in care poate fi stransa aceasta suma ar fi foarte mare.
Oricum ar fi, este de-a dreptul grotesc sa pastrezi in casa aceasta suma enorma pentru a achita un furnizor de servicii - de aceea am si afirmat ca cenzorul dvs. nu prea are ce cauta pe-acolo. Asemenea sume se depun in contul asociatiei de unde se platesc, treptat furnizorii.
Eu zic sa mai verificati suma despre care vorbiti, iar casierul trebuie luat " la bani marunti" pentru a pune banii la loc - imediat...
Este vorba despre o asociatie a unui cartier rezidential, iar suma figureaza ca sold de casa! Sunt si sume mai mici depuse in contul unei banci pentru fondul de rulment, reparatii si plati cote de intretinere!
Daca suma "figureaza ca sold de casa" banii trebuie sa existe efectiv in casa, in casierie.
Daca a dat banii altcuiva trebuia sa-i dea in baza unui instrument de plata (chitanta, dispozitie de plata, ordin de plata...) si scazuti din registrul de casa.
Daca soldul este 80.000 lei si nu mai sunt acesti bani (adica vreo 18.000 euro) trebuie anuntata imediat politia ca nu-s doi lei ce se pot gasi sau regla.
Eu nu cred ca o asociatie poate avea in casierie suma de 80.000 lei. Comitetul executiv, cenzorii pot stabili ca in casa sa se tina o suma mai mica de bani, atat cat este necesar sa se faca plati numerar, iar baza sa fie contul bancar. Atat timp cat prin lege se limiteaza plata unei facturi la maxim 5000 lei numerar si diferenta prin banca, nu vad de ce sa tina cineva o suma de 16 ori mi mare. Daca avem lunar 4-5 facturi de plata si la fiecare putem plati maxim 5000 lei numerar, inseamna ca intreaga luna trebuie sa iasa din casa maxim 25.000 lei. Incasam zilnic si platim la 4-5 zile cate 5000 lei. Nu avem pentru ce sa tinem in casa o suma mai mare de 10.000 - 15.000 lei.
Repet, anuntati politia. Iar presedintele, cenzorii si comitetul sa-si revizuiasca statutul (atribuitiuni, sarcini, mod de lucru, verificari...).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sold casa BEN46 BEN46 Avem un fond de rulment scriptic fiindca in perioada de iarna ajunge la limita fondului de rulment constituit sau chiar a fost depasit ... (vezi toată discuția)
Cont bancar pt asociatia proprietari pmariusf2005 pmariusf2005 asociatia de proprietari este obligata sa aiba cont bancar deschis la banca? care este legea care stipuleaza acest lucru? (vezi toată discuția)
Suma de bani tinuta in casieria asociatiei de proprietari Osanca Osanca Buna seara, va rog sa-mi spuneti daca este ok ca sumele de bani incasate de la proprietari sa fie pastrate la casier acasa, pana se achita facturile si ce ... (vezi toată discuția)