avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Suma de bani tinuta in casieria Asociatiei de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Suma de bani tinuta in casieria Asociatiei de Proprietari

Buna seara,
va rog sa-mi spuneti daca este ok ca sumele de bani incasate de la proprietari sa fie pastrate la casier acasa, pana se achita facturile si ce suma este legal sa tina in casierie ? Mai am o intrebare daca o factura este mai mare 5000 lei se poate plati partial cu cash?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 11:16, 6 Decembrie 2015

Nu este legal ca sumele reprezentand cotele individuale de intretinere achitate de catre proprietari sa fie pastrate/depozitate la domiciliul casierului
Aici intervine responsabilitatea asociatiei de proprietari,a reprezentantilor acesteia de a asigura un sediu a asociatiei,un spatiu asigurat si securizat cu destinatia de casierie


Ultima modificare: Duminică, 6 Decembrie 2015
Adriantot, moderator
Puteti utiliza contul bancar al asociatiei daca aveti asa ceva. Se pot depune incasarile acolo si se pot face platile de acolo. Daca cumva apartamentul casierului este spart? A cui este vina ca lipsesc acei bani? A casierului? Nu. A asociatiei pentru ca nu a asigurat spatiile necesare pentru incasare si depozitare. Aici sunt multe aspecte pe care toti propriatari ar trebui sa le constiientizeze si sa le puna in aplicare. Propriatari de a lungul timpului s-au obisnuit sa plateasca la casier cand pot daca pot si restul nu mai ii intereseaza. La noi un administrator de bloc a fost asteptat dupa ce a terminat programul de incasari si a fost jefuit de incasarile respective. O victima sigura pentru orice deoarece se stie cand sunt incasari si poate sa astepte oricine pana la finalul programului si isi puna in practica actiunea.
Va sfatuiesc sa acordati o mai mare atentie acestor lucturi deoarece nu este o joaca asa cum toti o cred si puteti ramane fara mijloacele materiale dupa o sera de incasari ca am fost foarte comozi. Si sa va zic la noi administratorul nu a avut nici o vina. Asociatia si a luat si amnda de la politie pentru ca nu a organizat un spatiu pentru incasari si transport valori.
Mult suces si deveniti mai responsabili cu incasarile asociatiei
Osanca a scris:
va rog sa-mi spuneti daca este ok ca sumele de bani incasate de la proprietari sa fie pastrate la casier acasa, pana se achita facturile si ce suma este legal sa tina in casierie ?

Depinde de organizarea asociatiei. Daca asociatia are un sediu, o casierie bine securizata, un seif in care se tin banii, casierul trebuie sa tina acolo banii incasati pana face plati din ei sau pana-i depune la banca.
Daca asociatia nu are ceea ce spuneam mai sus iar administartorul sau casierul face incasrile in apartamentul sau personal, atunci sigur ca va pastra banii in apartamentul personal pana face plati sau depune banii la banca.
In ambele situatii legiuitorul nu a plafonat suma care poate fi pastrata in casierie. Casierul poate avea orice suma in casierie. Comitetul executiv poate decide daca este cazul, plafonarea sumei, suma maxima ce poate fi tinuta in casierie, suma peste care orice bani se depun la banca.
Mai am o intrebare daca o factura este mai mare 5000 lei se poate plati partial cu cash?

O factura de peste 5000 lei poate fi achitata cash dar limitat, adica maxim 5000 lei iar diferenta, ceea ce depaseste 5000 lei se vireaza numai din contul bancar la asociatiei in contul bancar al furnizorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unde se tin banii din incasarile asociatiei de proprietari antoanelas antoanelas Este legal ca, administratorul sa țină asupra sa încasările si fondul de rulment sau este obligat sa depună banii la banca? (vezi toată discuția)
Sold casa BEN46 BEN46 Avem un fond de rulment scriptic fiindca in perioada de iarna ajunge la limita fondului de rulment constituit sau chiar a fost depasit ... (vezi toată discuția)
Cont bancar pt asociatia proprietari pmariusf2005 pmariusf2005 asociatia de proprietari este obligata sa aiba cont bancar deschis la banca? care este legea care stipuleaza acest lucru? (vezi toată discuția)