avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Declaratie vecin prin care confirma ca nu exista ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Declaratie vecin prin care confirma ca nu exista litigii privind limitele proprietatii

Buna ziua,

Un vecin doreste sa obtina acte de proprietate pentru curtea pe care o detine, care din cate stiu este mostenita.

Mi-a comunicat ca are nevoie de o copie de buletin a mea si ca trebuie sa semnez o declaratie prin care sa confirm ca nu exista litigii legate de limitele proprietatii.

Eu as dori sa aflu daca aceasta declaratie trebuie sau nu semnata de catre mine si daca este corecta si legala, pentru a nu ma trezi mai tarziu ca respectivul vecin are dreptul sa imi ia din curtea mea pentru ca am semnat aceasta declaratie.

declaratia este urmatoarea:

DECLARATIE

Subsemnatul "DATELE MELE" domiciliat in comuna .... , strada.... , nr .... identificata cu CI Seria...... nr ..... , CNP ....., DECLAR prin prezenta sub sanctiunile prevazute de Legea penala privind falsul in declaratii, ca intre mine si vecinii mei "DATELE VECINILOR" nu exista litigii privind limita proprietatilor noastre.

Cunosc ca domnilor "DATELE VECINILOR" urmeaza a i se constata/atribui dreptul de proprietate in conditiile art. 23/36 din Legea nr18/1991, republicata pentru suprafata de 1400m si declar ca aceasta suprafata nu afecteaza dreptul meu de proprietate.

Mentionez ca intre noi nu exista litigii.

Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 4 Septembrie 2014
flo87, utilizator
Cel mai recent răspuns: enisirin , utilizator 22:09, 6 Septembrie 2014
Modelul postat de dumneavoastră nu se regăsește nicăieri în legislație. În cazul ăsta se întocmește un proces verbal de vecinătate, care trebuie să conțină schița terenului, descrierea limitei și a felului în care este materializată. Procesul verbal se semnează de proprietar, de vecini și de un topograf autorizat. Studiați cu atenție schița terenului, eventual puteți verifica două trei dimensiuni cu o ruletă și semnați procesul verbal.
Găsiți modelul la pagina 206 din: [ link extern ]
adi_adi, utilizator
Multumesc pentru raspuns. Asta este declaratia data de topograful care a venit si i-a masurat curtea. Pe mine ma intereseaza daca are vreo valoare aceasta declaratie semnata de mine.

pe mine ma induce in eroare si nu inteleg deplin urmatoarea fraza:
Cunosc ca domnilor "DATELE VECINILOR" urmeaza a i se constata/atribui dreptul de proprietate in conditiile art. 23/36 din Legea nr18/1991, republicata pentru suprafata de 1400m si declar ca aceasta suprafata nu afecteaza dreptul meu de proprietate.

S-ar putea interpreta din aceasta fraza ca cedez eu1400m?

Mentionez ca eu am cadastru facut la proprietatea mea. Imi poate afecta in vreun fel proprietatea atata timp cat eu detin acte pentru curtea mea?

flo87, utilizator
Așa cum am mai spus, formularul pe care vor să-l semnați nu există în regulamentelor de întocmire a documentațiilor cadastrale. E posibil, totuși, să fie fetusul vreunei „minți luminate” de la OCPI-ul local. Recomand să nu semnați nimic până nu vedeți schița imobilul vecinului și pe care s-o comparați cu cea din documentația cadastrală a terenului dumneavoastră (ar fi interesant de știut în ce an ați făcut cadastrul terenului dvs.). sau să solicitați întocmirea procesului verbal de vecinătate așa cum prevede regulamentul. Personal nu exclud posibilitatea încercării rezolvării unei suprapuneri, prea e ambiguu textul ce vi s-a pus sub nas, iar pe de altă parte nu puteți declara nimic despre terenul ce nu vă aparține. S-au cerut declarații similare și celorlalți vecini?
Da, aceeasi declaratie este si pt ceilalti vecini, am discutat personal cu topograful si a zis ca este o declaratie prin care confirmam ca nu exista litigii legate de limita de proprietate.

In fond daca aceasta declaratie nu exista in regulament, nu are cu ce sa-mi afecteze proprietatea mea, corect?
Ultima modificare: Vineri, 5 Septembrie 2014
flo87, utilizator
Faptul ca in acest moment nu exista litigii, nu va garanteaza dvs ca nu o sa existe in viitor.Apoi, faptul ca urmeaza ' a i se atribui', nu e infaptuit.Si ca vor fi 1400 m, dar fara vecini, sud, est, vest nord, doar asa 1400 m, iar nu e clar.Ascultati sfatul dlui adi_adi, si asteptati sa vedeti actele intai, fotografiile facute din aer, si apoi delimitarea exacta a terenului respectiv.Ca sa vedeti ca nu incalca proprietatea dvs, sau a altui vecin.Daca intra cu 70 cm pe o lungime de 30 m, in proprietatea dvs? Hm? ce faceti atunci? rabadare, ca semnatura este olografa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Punerea in posesie coca_ab coca_ab am o casa cu gradina aferenta.dupa 1990 am fost pusi in posesie cu terenul de sub casa ,am primit un ordin al prefectului prin care ni se dadea si gradina dar ... (vezi toată discuția)
Intabulare teren gresita. corectare hilda ion hilda ion Am mostenit o casa si un teren alaturat, intravilan. Intabulare facuta in 1994, cu schita cadastrala la cumpararea casei si terenului de catre parinti de la ... (vezi toată discuția)
Intabularea unei locuinte sau teren eugendiriczi eugendiriczi Prin intabularea unei case pot fii inselat de catre cel care se ocupa de cadastru,sa semnez ceva sa nu fie in regula?cat ar costa intabularea daca ma poate ... (vezi toată discuția)