buna seara! la societatea la care lucrez se fac concedieri colective!
criteriul prioritar spune la pct b ca vor fi afectati salariatii care indeplinesc conditiile de pensionare la limita de varsta
un sef de serviciu indeplineste conditiile de pensionare la limita de varsta , dar postul sau nu este afectat de disponibilizare!
trebuie sa fie concediat sau nu?
se aplica criteriul prioritar pentru toti salariatii societatii...... sau faptul ca nu i se desfiinteaza postul nu are nicio treaba cu faptul ca indeplineste conditiile de pensionare la limita de varsta
Posturile afectate de concediere sunt stabilite de AGA probabil in functie de anumite criterii, excluse fiind cele referitoare la persoanele care vor fi concediate.
ok!
am fost concediat de la CFR Marfa! S-a desfiintat postul meu de sef statie rezerva(dadeam concediu sefilor titulari cand acestia erau in CO conform fisei postului). in ultimul an nu am am mai fost trimis sa dau concediu sefilor titulari( concediu a fost acordat cu inlocuitori neautorizati care nu aveau aceste atributii in fisa postului). Motivul de fapt ale concedierii mele a fost situatia economica financiara a societatii. In schimb , la nivelul sucursalei , odata cu reorganizarea s-au infiintat vreo 10 posturi de conducere noi!
la contestarea deciziei de concediere se poate invoca faptul ca intentionat nu am lasat sa imi exercit fisa postului si astfel mi a dus la desfiintarea functiei? dar faptul ca motivele concedierii nu sunt reale datorita faptului ca , prin infiintarea posturilor de conducere fondul de salarii au fost dati degeaba afara oameni cu salarii mici.... prin infiintarea functiilor de conducere fondul de salarii a ramas neschimbat!
Puteti invoca orice motive considerti dvs atat timp cat puteti prezenta dovezi in sustinerea lor, pentru a putea convige instanta ca firma a efectuat o concediere nelegala.
ok!
eu am vrut sa intreb daca infiintarea de posturi de conducere in schema de normare sosita dupa terminarea reorganizarii si faptul ca nu am putut indeplini fisa postului sunt motive suficiente pt anularea deciziei de concediere
Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.
Doctrina a opinat : "Cauza este reală şi serioasă dacă are un caracter obiectiv, ceea ce înseamnă că nu trebuie să dea expresie unor motive de ordin subiectiv ale angajatorului, ci trebuie să nu aibă legătură cu persoana salariatului. De asemenea, cauza este reală şi serioasă dacă este precisă şi exactă, adică dacă exprimă adevărul, fără a camufla un alt motiv care determină concedierea salariatului. Cauza este serioasă dacă prezintă o anumită gravitate proporţională cu importanţa măsurii adoptate. Seriozitatea cauzei trebuie raportată atât la situaţia angajatorului, în sensul de a se stabili interesul său legitim pentru concedierea salariatului, faţă de împrejurările de fapt, cât şi la situaţia personală a salariatului, pentru a se stabili dacă sunt sau nu posibile şi alte soluţii în afara concedierii. (Ion Traian Ştefănescu, Concedierea salariaţilor pentru motive care nu ţin de persoana lor, individuală şi colectivă, în Revista română de dreptul muncii nr. 3/2006, p. 12)".
Concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.