avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cercetare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cercetare disciplinara

A fost demarata o cercetare disciplinara pentru insusirea unor foloase necuvenite.
Nu am fost anuntat despre aceasta cercetare, care are ca obiect insusirea unor produse destinate unui scop promotional.
Mentionez faptul ca nu am legatura directa cu punctul de lucru respectiv, iar legatura este facuta pentru a ma invinovati, cu scopul de a parasi postul.
Ca urmare a unor restructurari, postul meu este dorit de altcineva care este sustinut de majoritatea membrilor board-ului companiei.
Am fost anuntat pe surse ca voi fi dat afara.
Cercetarea asta disciplinara este in regula?
Pot fi dat afara pentru ceva inscenat cu scopul de a elibera postul?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: psh , utilizator 17:31, 21 Septembrie 2014
Din practica si din art. 251 alin. (4) codul muncii.
De altfel, spuneti-mi si mie cum pot fi inlaturare apararile unui salariat?
Ultima modificare: Duminică, 21 Septembrie 2014
codulmuncii, utilizator
Art.251 alin.4 C.mun. nu prevede nimic legat de ceea ce mentionati dvs.

Dovada unui act juridic sau a unui fapt se poate face prin înscrisuri, martori, prezumţii, mărturisirea uneia dintre părţi, făcută din proprie iniţiativă sau obţinută la interogatoriu, prin expertiză, prin mijloacele materiale de probă, prin cercetarea la faţa locului sau prin orice alte mijloace prevăzute de lege.
Cererea de informare asupra unor cercetari/abateri disciplinare poate fi considerata petitie,reclamatie catre angajator?
Sunt intr un caz similar...refuzul angajatoului de a elibera doc. Din relatia de munca: ca urmare a ofertei unui nou post am cerut fisa noului post..eventuale rapoarte indisciplinare achitarea restantelor banesti.nu am primit raspuns la cererea mea,iar angajatorul convoaca comisie de cercetare ptr neindeplinirea atributiilor din postul propus..nesemnat fiind deoarece nu am primit nici instiintare in termen de 15 zile privind incadrarea intr un alt post nici cele relatate mai sus. Am infocat in instanta art.1556 NCC anularea deciziei de concediere...pe langa multe altelee..
Intradevar art. 251 alin. (4) nu prevede nimic legat din ceea ce am mentionat si anume: salariatul isi formuleaza si isi sustine apararile in favoarea sa.
In fine, procesul in fata instantei nu este o cercetare disciplinara, prin urmare nu mai vad folosul real al interaogatoriului, marturiilor si declaratiilor martorilor (proba cu inscrisuri si marturii) date deja in cadrul cercetarii disciplinare.
1.
Cererea de informare asupra unor cercetari/abateri disciplinare poate fi considerata petitie,reclamatie catre angajator?


Da, acest lucru poate insemna petitie.

2. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
...

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Art.8 alin.2 din HG 500/2011 : Dosarul personal al salariatului cuprinde cel putin urmatoarele documente: actele necesare angajarii, contractul individual de munca, actele aditionale si celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca, acte de studii/certificate de calificare, precum si orice alte documente care certifica legalitatea si corectitudinea completarii in registru.

Fisa postului este un document care face parte din dosarul de personal al salariatului.

3. In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.

Decizia de sanctionare disciplinara a salariatului este lovita de nulitate daca salariatul nu a fost convocat pentru efectuarea cercetarii disciplinare.

Alte discuții în legătură

Convocare comisie displinara Srah Srah As avea nevoie de un sfat referitor la urmatoare situatia. Timp de 3 luni am lucrat la un call center. Dupa perioada de proba, adica 3,5 luni angajatorul mi-a ... (vezi toată discuția)
Sanctionare angajat lungeanuadina lungeanuadina Care sunt pasii pentru aplicarea unei sanctiuni disciplinare? Vreau sa fac o reducere a salariului de baza pe o durata de 3 luni cu 10%. (vezi toată discuția)
Concediere disciplinara tavitatavita tavitatavita Este adevarat ca nu ma poate concedia pe motiv disciplinar decat daca s-au respectat niste etape? Ei au facut lucrul acesta si m au concediat pe motiv de ... (vezi toată discuția)