buna ziua . ma numesc Mihaela si am o intrebare.
in cazul unei salariate care a lucrat in 2009 din ianuarie pana la 31 mai 2009 si a efectuat din concediul de odihna in aceasta perioada doar jumatate, da la 1 iunie 2009 urmand sa intre in concediu de maternitate, aceasta poate sa pretinda banii pentru concediul de odihna ramas neefectuat? precizez ca in contractul colectiv de munca la nivel de unitate se mentioneaza faptul ca, "compensarea in bani a co odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului de munca". Salariata nu si-a efectuat tot concediul pentru ca nu a vrut, deci nu din vina unitatii.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
De acord cu dl Valeriu!
Daca societatea ar conveni (prin CCM) ca intr-o atare situatie (conc. de maternitate sau CIC) salariatii pot beneficia de tot concediul afernet acestor perioade, asat ar insemna ca angajatorul este de acord sa plteasca sau sa acorde concediu de odihna mai mult decat fata de prevederile legale, lucru pe care are dreptul sa il faca daca doreste sa acorde mai multe drepturi. :)
Dar daca nu a stabilit asa ceva si merge pe pe minim prevazut, nu are obligatia sa caorde concediu odihna pe p[erioada suspendarii contrcatului de munca (din orice motive). iar CO se acorda proportional cu timpul lucrat cf codului muncii.
Plat in bani a unui drept de CO neefectuta este expres oprita de lege (in interesul angajatului), singura exceptie fiind incetarea contractului de munca din orice motive.
Cred ca acestea sunt lucruri care nu suporta interpretari, cei care lucreaza in resurse umane nu cred ca au opinii diferite in aplicarea acestor reguli (extrapolez poate in mod nejustificat, dar asta e parerea mea ;) )
sunt de acord cu d-l Tudor Valeriu
-contractul de munca nu este incetat ca sa se faca compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat;
- anul 2009 nu este terminat, iar salariata care intra in CCIC daca vrea isi poate relua activitatea mai repede si atunci i se mai plateste o data concediul de odihna aferent perioadei lucrate dupa luna iunie?
Si eu sunt de acord cu d-nul Tudor Valeriu in aceasta privinta, dar sunt multe societati care la intrarea salariatei in CIC compenseaza in bani CO neefectuat.
Stiu ca sunt destul de rare astfel de societati, stiu ca nu este obligata societatea sa faca acest lucru, dar sa speram ca tot mai multe societati vor adopta aceasta politica. :)
Concediu neefectuat
Gabi H
Buna ziua,
va rog sa ma ajutati sa ma lamuresc in urmatoarea situatie : la incetare CIM conf codul muncii art 141 (4) \"compensarea in bani a CO neefectuat ... (vezi toată discuția)