Buna ziua, as dori daca se poate sa ma ajutati si pe mine cu unele nelamuriri....va voi detalia situatia mea....sunt eleva la Scoala Postliceala Sanitara Fundeni in ultimul an, cu frecventa la zi, in iulie 2013 m-am angajat la un centru de radiologie si tomografie dentara cu jumatate de norma unde am fost agajata pana in data de 31 iulie 2014 ( a trebuit sa renunt la serviciu din motivul ca era mediu cu radiatii ).
Pe data de 26 iulie 2014 m-am casatorit si sotul meu este angajat...am sunat la casa de asigurari de sanatate unde am intrebat cum pot proceda sa fiu asigurata si mi-au spus ca trebuie sa dau o declaratie ca nu am nici un venit si voi fi coasigurat si prin asta voi beneficia de tot ce beneficiaza un cetatean roman asigurat....dar n-au stiut sa-mi explice cum trebuie sa procedez ca sa primesc concediu pre natal = post natal si indemnizatia aceea de cresterea a copilului....poate ma puteti lamuri dvs ...
Tin sa precizez ca eu sunt in 3 luni:
prima luna: angajata dar si eleva
a doua luna: angajata
a treia luna : casnica
a patra luna: eleva
a cincea luna : eleva dar voi intra si in drepturi de coasigurata
idem pana l noua luni , a trebui sa nasc prin februarie...
Am tot intrebat in stanga in dreapta si am fost informata ca pot beneficia de indemnizatie de crestere a copilului chiar daca nu sunt coasigurata datorita faptului ca sunt eleva ....ideea e ca nu stiu daca este o limita de varsta eu am 26 de ani impliniti...
Mi-as dori foarte mult sa ma lamuriti imi cer mii de scuze daca nu m-am exprimat corect si clar... Multumesc !!!
1. Pentru a beneficia de servicii medicale gratuite puteti sa fiti coasigurata sotului.
2. La locul sau de munca sotul se prezinta cu urmatoarele acte:
-cerere prin care solicita acest sa fiti coasigurata lui la sanatate;
-declaratia data pe propria raspundere precum ca are sotia in intretinere;
-certificatul de casatorie (in copie);
-carte de identitate sotie (in copie);
-adeverinta eliberata de Administratia Financiara din care sa rezulte faptul ca sotia nu realizeaza venit.
3. Apoi, cand este necesar, angajatorul ii elibereaza adeverinta de asigurat pentru dvs.
4. Nu puteti beneficia de concedii medicale sau concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) decat daca sunteti salariata in momentul solicitarii unui astfel de concediu.
5. - Puteti beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de matenitate etc.).
- Nu conteaza varsta dvs. in asemenea situatii.
- De asemenea pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC nu este o conditie sa fiti asigurata la sanatate ci numai sa aveti venituri (cum am spus mai sus) sau perioade asimilate.
6. Spuneti data prezumata a nasterii copilului si apoi ce statut aveti / veti avea in fiecare luna din cele 12 luni anterioare (inclusiv luna nasterii).
7. - Daca sotul indeplineste el conditiile de mai sus poate beneficia el de CCC sau (mai bine) de stimulentul de insertie de 500 lei pe luna pana implineste copilul 2 ani.
- Adica primeste salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.
Martie 2014 angajata si eleva
Aprilie 2014 angajata si eleva
Mai 2014 angajata si eleva
Iunie 2014 angajata si eleva
Iulie 2014 angajata si eleva
August 2014 eleva in perioada de vacanta
Septembrie 2014 eleva
Octombrie 2014 eleva
Noiembrie 2014 3l3va
Decembrie 2014 eleva
Ianuarie 2015 eleva
Februarie 2015 eleva aceasta ar trebuie a fie luna nasterii ... !!!