avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Fuziunea prin absorbtie a doua firme
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Fuziunea prin absorbtie a doua firme

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati si pe mine cu urmatoarea problema:
La data de 01.07.2009 firma Y va fuziona cu firma X prin absorbtie. Asta inseamna ca incepand cu acesta data firma Y nu va mai exista si va fi absorbita de firma X. Avand in vedere ca firma Y ( care nu va mai exista incepand cu data de 01.07.2009) are data lichidarii drepturilor salariale pe 05.07.2009 va rog sa-mi spuneti cine va plati salariile angajatilor?
Avand in vedere ca pe carnetele de munca ale angajatilor data fuzionarii va fi 01.07.2009 reiese ca in luna iunie au fost angajatii firmei Y si declaratiile ar trebui intocmite si transmise de aceasta firma. Cum data lichidarii este pe 05.07.2009 pentru luna iunie, reiese ca obligatia platii salariilor revine firmei X (cea care a preluat cu data de 01.07.2009). Eu cum intocmesc declaratiile lunare pentru luna iunie din moment ce firma Y nu mai exista incepand cu data de 01.07.2009, dar ei sunt angajati ai firmei Y pana la aceasta data?
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:26, 21 Mai 2009
Laura Old a scris:

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati si pe mine cu urmatoarea problema:
La data de 01.07.2009 firma Y va fuziona cu firma X prin absorbtie. Asta inseamna ca incepand cu acesta data firma Y nu va mai exista si va fi absorbita de firma X. Avand in vedere ca firma Y ( care nu va mai exista incepand cu data de 01.07.2009) are data lichidarii drepturilor salariale pe 05.07.2009 va rog sa-mi spuneti cine va plati salariile angajatilor?
Avand in vedere ca pe carnetele de munca ale angajatilor data fuzionarii va fi 01.07.2009 reiese ca in luna iunie au fost angajatii firmei Y si declaratiile ar trebui intocmite si transmise de aceasta firma. Cum data lichidarii este pe 05.07.2009 pentru luna iunie, reiese ca obligatia platii salariilor revine firmei X (cea care a preluat cu data de 01.07.2009). Eu cum intocmesc declaratiile lunare pentru luna iunie din moment ce firma Y nu mai exista incepand cu data de 01.07.2009, dar ei sunt angajati ai firmei Y pana la aceasta data?
Va multumesc !

Toate drepturile si obligatiile firmei absorbite trec in sarcina firmei absorbante. Deci platile catre furnizori, salariati etc trec in sarcina firmei absorbante. La fel si declaratiile de impozite si contributii se fac pe numele firmei absorbante si automat se platesc de catre acesta. Iar la ITM trebuie sa duceti actele de fuziune, in cartile de munca, pe baza acestor documente, se va face schimbarea denumirii angajatorului.

Succes!
În cazul în care întreprinderea, unitatea, sau părţi ale acesteia sunt transferate către un alt angajator, cesionarul va prelua de la angajatorul cedent, drepturile şi obligaţiile în raport cu salariaţii, decurgând din contractele individuale de muncă.
Drepturile si obligatiile firmei absorbite trec in sarcina firmei absorbante de la data de 01.07.2009 , pana la aceasta data aceste drepturi cad in sarcina firmei absorbite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revisal la o fuziune prin absorbtie nicoleta-luiza nicoleta-luiza Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la o problema pe care o am: firma la care lucrez va fuziona cu o alta firma..noi fiind firma absorbanta. Toti ... (vezi toată discuția)
Fuzionare firme Laura Old Laura Old Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu ceva informatii in legatura cu fuzionarea a doua firme. Este vorba de firma X care va prelua firma Y prin absorbtie ... (vezi toată discuția)
Transfer angajati Alidor86 Alidor86 Care sunt protectiile legale de care beneficiaza angajatii care sunt transferati catre o Alta companie CA urmare a unei vanzari intre intre angajatorul curent ... (vezi toată discuția)