avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de vanzare cumparare sau donatie, avand ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de vanzare cumparare sau donatie, avand consimtamantul celorlalti mostenitori?

In afara de mine, tatal meu mai are un copil legitim dintr-o alta casnicie, dar fata de care s-a achitat moral din punct de vedere al mostenirii.Problema este urmatoarea : tatalui meu i-a ramas casa parintilor lui, si la randul lui , doreste sa o treaca pe numele meu. Fratele meu este de acord cu dorinta tatalui! Care este modalitatea cea mai sigura+ieftina, inatacabila pe viitor,de a face acest transfer de proprietate: Donatie + declaratia fratelui meu ca e de acord cu ea sau act de vanzare-cumparare + recunoasterea validitatii acestui act de catre fratele meu , tinand cont ca actul de vanzare cumparare este mai degraba o donatie deghizata, neavand suma foarte mare de bani pe care ar trebui sa o incaseze tatal meu de la mine?...daca niciuna dintre variante nu este potrivita, exista vreo modalitate prin care trecerea locuintei pe numele meu,cu consimtamantul fratelui, sa aiba loc in intregime si fara posibilitatea atacarii ulterioare a acesteia de catre fratele meu?Mentionez ca fratele meu are un fiu,la randul sau. Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: veveritz , utilizator 17:44, 21 Mai 2009
Da.
Dacă doriţi acest lucru, cel mai simplu, în cazul în care nu aveţi suma necesară pentru o vânzare ce să nu mai poată fi atacată pe motiv de donaţie deghizată, vă recomand încheierea unui contract de întreţinere încheiat între tatăl dv. şi dv.
Pentru încheierea acestuia nu este necesar acordul fratelui, aşa cum nu era necesar nici pentru contractul de donaţie sau de vânzare. Oricum fratele vitreg nu putea să dea o declaraţie că este de acord cu vânzarea/donaţia/întreţinerea pentru validitatea acesteia, deoarece el nu are niciun drept asupra acelui bun imobil.
Dacă locuiţi în acelaşi oraş cu tatăl dv., încheiaţi un contract de întreţinere la care nu trebuie să achitaţi decât taxele notariale. Aveţi grijă la clauze! ;)
ART. 845 Valoarea bunurilor instrainate unui succesibil in linie dreapta, cu sarcina unei rendite viagere sau cu rezerva de uzufruct va fi socotita in portiunea disponibila si excedentele, de este, se va trece in masa succesiunii. Imputatia si raportul nu pot fi cerute de succesibilul in linie dreapta care a consimtit la aceste instrainari

"Imputatia si raportul nu pot fi cerute de succesibilul in linie dreapta care a consimtit la aceste instrainari" se traduce , in cazul unui act de vanzare cumparare prin care tatal transfera un imobil pe numele unuia dintre cei doi copii facut cu consimtamantul celuilalt frate,chiar daca plata a fost fictiva, ca cel de-al doilea frate nu mai poate ataca acest transfer pe motiv de donatie deghizata? va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art 845 veveritz veveritz [quot]ART. 845 Valoarea bunurilor instrainate unui succesibil in linie dreapta, cu sarcina unei rendite viagere sau cu rezerva de uzufruct va fi socotita in ... (vezi toată discuția)
In cazul meu,donatie, act de v-c cu acordul fratelui sau contract de intretinere? veveritz veveritz Suntem doi frati,din doua casatorii ale tatalui nostru.Tatal meu se considera achitat fata de celalalt fiu al sau din punct de vedere al mostenirii, si doreste ... (vezi toată discuția)
Mostenire apartament BENCIU CRISTINA BENCIU CRISTINA daca parintii mei imi lasa ca mostenire apartamentul proprietatea lor, care este cea mai simpla modalitate? contract de vanzare - cumparare sau donatie, avand ... (vezi toată discuția)