avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Carnet de munca ratacit la "lichidator"
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Carnet de munca ratacit la "lichidator"

Buna ziua,

Am urmarit pe site-ul DVS mesajele prind carnete/carti de munca pierdute, cu toate acestea situatia mea este diferita si imi permit o noua intrebare.

Am inceput procesul de a-mi recupera carte de munca in 2008, pentru a il da la "scanat", eu avind peste 15 ani de lucru in Romania, dupa care in 1992 am emigrat in Canada. Mama mea a facut toata alegatura, dar nu mai poate sa continue din motive de sanatate.

Carnetul de munca a ramas pentru mai multi ani la ultima societate privata unde am lucrat inaitea plecarii in Canada in 1992, apoi a fost depus la ITM Bucuresti unde a stat pina in 2005 cand a fost ridicat de "reprezentanta societatii, doamna X", conform raspunsului la cererea de returnare a carnetului depusa la ITM.
ITM-ul mi-a dat numele persoanei care a ridicat carnetul si data, fara a mentiona in ce calitate a ridicat carnetul, si fara adresa, telefon, etc. Deci nu stiu cum sa ajung la aceata persoana.

Societatea s-a desfiintat in 2003 sau 2004, conform cu scriptele ITM, deci carnetul a fost ridicat dupa inchiderea societatii. Exita baze legale pt ca un lichidator sa ridice cartile de munca?

In plus, la cererea mea de a refacere a cartii de munca dupa o copie xerox legalizata din 1993, mi s-a raspuns tot de ITM sa caut "lichidatorul" prin Tribunalul Bucuresti si sa-i cer lui carnetul si/sau sa-l urmaresc in justitie.

Am 2 intrebari:
1. Cum gasesc lichidatorul si ce trebuie sa-i cer?
In caz ca NU am raspuns de la lichidator, ce hartie imi trebuie pt ca sa conving ITM sa-mi refaca cartea de munca, tinind seama ca nu eu am pierdut-o. Cum obtin aceasta hartie?

2. Copia xerox legalizata (stampila notariala) a cartii de munca datind din 1993 est valabila legal? Poate ea fi utilizata ca baza a re-creerii carnetului de munca?

Va multumesc mult pentru orice indicatie si lamurire!
Cu respect
Bogdana
din Montreal
Cel mai recent răspuns: bogdanam2 , utilizator 02:26, 22 Mai 2009
1. Lichidatorul il gasiti daca va adresati Oficiului Registrului Comertului de pe langa Tribunalul din judetul unde a fost inregistrata firma.
2. Daca il gasiti ii cereti, in scris, sa va restituie carnetul de munca. El a fost numit prin hotarare judecatoreasca sa administreze firma in perioada de dupa lichidare, in locul fostilor administratori.
3. ITM nu are obligatia sa va refaca carnetul de munca dar o are pe aceea de a va identifica persoana careia i-a incredintat carnetele de munca. Poate ar fi bine sa faceti o sesizare si la Inspectia Muncii (forul tutelar al ITM).
4. Eu cred ca acea copie legalizata la notar ar trebui sa fie buna dar pentru a fi sigur de asta intrati pe www.pensiiprahova.ro unde va vor raspunde specialisti in domeniu.
5. Daca toate raspunsurile vor fi negative singura solutie ramane sa declarati pierdut carnetul de munca la Monitorul Oficial si sa scrieti la toate unitatile unde ati lucrat sa va elibereze adeverinte de vechime (sa le puneti si cate o copie de pe copia legalizata a carnetului de munca - cu perioada lucrata la fiecare in parte - pentru a intocmi adeverinta mai repede).
6. Cea mai buna solutie este sa dati de persoana care a luat carnetele de munca de la ITM, s-ar putea sa il aiba ea sau sa stie unde este.
Sper ca v-am lamurit.
E cam mult de lucru pana reusiti dar sper sa rezolvati problema.
Va doresc mult succes!
Domnule Valeriu,

Va multumesc foarte mult pentru raspunsul prompt!
Inteleg mai bine acum care sant alternativele pe care le am si imi dau seama ca poate dura mult, dar cel mai greu este ca nu imi stiu clar drepturile...

Mai am o nelamurire:
In cazul cel mai negativ, cine are obligatia legala sa-mi elibereaze un nou carnet de munca in ipoteza ca am hartiile de vechimede la celelalte unitati ? Lichidatorul, ca fiind ultima instanta care a avut carnetul? Daca nu il gasesc sau nu raspunde unde ma duc?

Multumesc inca o data si cele bune,
Bogdana
1. ITM - ul nu are obligatia de a identifica persoana .... as pune o intrebare retorica .. In cate din imputerniciri sunt trecute numerele de telefon sau adresa delegatilor?? :-/ . asta referitor la intrebarea pusa de catre initiatorul topicului.

2. In cazul refuzului de a va elibera carnetul de munca, va puteti adresa cu plîngere la judecătoria în a carei raza teritorială îşi are sediul unitatea care a luat măsura respectiva, în termen de 30 de zile de la data comunicării.

3. In caz de furt, pierdere sau distrugere a carnetului de munca, se va elibera celui in cauza un carnet de munca duplicat, de catre ultima unitate la care acesta a lucrat sau lucreaza. Daca ultima unitate a fost supusa reorganizarii, duplicatul se va elibera de catre unitatea care detine scriptele unitatii reorganizate.
Eliberarea duplicatului in caz de furt sau pierdere a carnetului de munca, se face numai dupa publicarea pierderii acestuia in Monitorul Oficial al Romaniei.
1. Cand spuneam de obligatia ITM de a identifica persoana care a luat carnetele de munca, ma refeream si la obligatia morala (trebuie sa ajutam un om sa-si recupereze carnetul de munca).
2. Pe imputernicirea doamnei care a ridicat carnetele de munca trebuie sa fie macar CNP sau nr. actului de identitate, pentru a o identifica. Daca ITM a dat carnetele de munca pe o imputernicire numai cu numele persoanei, fara alte date de identificare, ori a facut o imprudenta (ca sa nu zic altceva) ori o cunostea bine pe persoana in cauza. Oricum, cred ca ITM va poate acorda un ajutor substantial in recuperarea carnetului de munca.
3. Eu sunt increzator ca va veti recupera carnetul de munca (daca el exista undeva). Cheia o reprezinta persoana care le-a luat.
4. O hotarare judecatoreasca il va obliga pe angajator sa va elibereze carnetul de munca dar acesta de unde sa il dea daca nu il mai are?!
5. Nu e neaparat nevoie sa va faceti alt carnet de munca daca intrati in posesia adeverintelor de vechime de pe unde ati lucrat. Le pastrati pe acestea pana la intocmirea dosarului de pensie.
6. Daca faceti rost de un formular de carnet de munca si aveti toate adeverintele de vechime, puteti apela la unul din fostii angajatori sa il completeze (avand in vedere ca ultimul angajator nu mai exista).
7. Astept cu interes sa ne spuneti ce ati rezolvat.
Multa bafta!
Domnule Cornel,

Multumesc mult pentru raspuns si clarificarile privind legile in viguare!

Am inteles punctele 1 si 2.
Sant acum pe calea 2, dupa ce voi afla coordonatele lichidatorului de la Oficiului Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Bucuresti, cum imi indica domnul Valeriu (multumesc!)

Referitor la paragraful 3 din lege "duplicatul se va elibera de catre unitatea care detine scriptele unitatii reorganizate ", asta insemna "lichidatorul", daca il gasesc.
Legea nu spune totusi ce fac daca nu gasesc lichidatorul sau nu are documentele. Monitorul ofical ...si apoi ?

De asemeni nu stiu unde as putea gasi un raspuns la intebarea:
Copia xerox legalizata (stampila notariala) a cartii de munca datind din 1993 est valabila legal?
Poate ea fi utilizata ca baza a re-creerii carnetului de munca sau in loc de?

Multumesc inca o data pt clarificari.

************
Domnule Valeriu,

Multumesc pentru sugestii, sant foarte practice si imi deschid cateva posibilitati de solutionare!
Poate, cum spuneti, nu mai am de fapt nevoie de Carnet daca am alte acte doveditoare ale vechimii. O sa incerc la scanare si daca accepta ceea ce am, este un semn bun.

Eu inca sper sa dau de carnetul original, probabil la lichidator.

Intre timp am aflat de pe site-ul gratuit al Oficiului Registrului Comertului de pe langa Tribunalul "[ link extern ] "
ca firma s-a dizolvat la 2 luni dupa vizita doamnei X. Deci ITM a dat cu adevarat carnetul la representanta firmei, doamna X, si m-a indrumat sa caut lichidatorul.
Ramine totusi neclar de ce lichidatorul nu le-a depus din nou la ITM, cum ar fi legal?

Domnilor Valeriu si Cornel, multumesc inca o data si apreciez foarte mult lamuririle si incurajarile dumneavoastra!

Urari de bine,
Bogdana


Ultima modificare: Joi, 21 Mai 2009
bogdanam2, utilizator

Alte discuții în legătură

Carte de munca pierduta raztud raztud Buna ziua Zilele trecute am pierdut (mi-a fost furata o geanta cu acte) cartea de munca. Am fost la ITM si mi-a spus sa duc \"adeverinte cu vechimea\" la noul ... (vezi toată discuția)
Cm pierduta de catre firma aureliaosman aureliaosman Buna ziua! Am CM din noiembrie 1999.La ultima firma la care am lucrat(2010)mi s-a pierdut CM. Vreau sa stiu daca CM este posibil sa fie scanata in perioada ... (vezi toată discuția)
Carete de munca pierduta adragan964 adragan964 am demisionat de 13 ani de la o societate care acum nu mai exista si nu mai reusesc sa gasesc cartea de munca, am o fotocopie a acesteia cu toate paginile unde ... (vezi toată discuția)