avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1071 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie unica
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie unica

Buna ziua.
Am un copil de 7 ani si in urma divortului am custodie comuna cu fostul sot, tatal copilului. Va rog sa imi spuneti daca pot obtine custodie unica a copilului in conditiile in care tatal lui nu trimite lunar copilului pensia alimentara si nu considera necesar sa acopere programul de vizitare a copilului. Mentionez ca de la inceputul anului 2014 a achitat in doar 2 luni din 8 o parte a pensiei alimentare lunare desi in cadrul procesului de divort a declarat ca ii va plati copilului lunar pensie alimentara, a mai declarat ca ii va plati si pensia alimenta de la inceputul actiunii de divort din ianuarie 2013. Exista de asemenea luni in care nu solicita sa ia copilul pentru a petrece cele doua weekendri impreuna, sau petrec cel mult un weekend. Nu am garantia ca un nou proces prin care sa ii solicit pensie alimentara il va determina sa ii plateasca copilului restanta pe anul trecut si anul curent sau de acum inainte. De fiecare data cand i-am solicitat acordul in legatura cu iesirea din tara a copilului in concediu a impiedicat acest lucru. Nu avem vreo forma de comunicare agreabila motiv pentru care deciziile in ceea ce priveste copilul le iau singura. In acest context va rog sa imi spuneti ce sanse am de a obtine custodia unica a copilului pentru ca in fapt sunt singurul parinte care este o prezenta constanta in viata copilului ii asigura confort material si emotional, ia decizii in ceea ce il priveste si este preocupat real de devenirea acestuia. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 11:13, 2 Octombrie 2014
Dar de ce doamna avocat? Apreciati ca exercitarea impreuna a autoritatii parintesti este un fel de titlu nobiliar fara legatura cu ce "produci" ca urmare a acestei exercitari? Adica daca rezultatul acestei exercitari in comun este ca imi pui vesnic bete in roate, si copilul cand pierde o vacanta, cand pierde bani, cand nu poate fi primit la un curs,la care e nevoie de acordul ambilor, ar fi in superiorul lui interes ca lucrurile sa continue tot asa, doar pentru ca "taticului" sa nu i retraga titlul?
Orice drept se exercita exclusiv in limita incalcarii dreptului celuilalt. Cand tu, ca parinte, intelegi sa-ti exerciti acest drept doar sau in principal cu consecinte negative, dreptul meu, de copil, sa plec intr-o vacanta frumoasa, sa ma duc la un curs de limba uzbeca, sau sa-mi primesc pensia la timp si lunar, cine il apara si mai ales cum?
Eu sincer cred ca unii n-au nici macar cea mai mica tangenta cu realitatea! Vorbim in punga, zau-asa.
almamater, cred că toată lumea a înţeles ce doriţi şi v-a răspuns mai detailat, în loc să vă răspundă tranşant: ACŢIUNEA LEGALĂ pe care o puteţi deschide este "Exercitarea unică a autorităţii părinteşti" şi, din cele descrise de dumeavoastră, coroborat cu experienţa celor care vă răspund aici , REZULTATUL REAL ar fi o hotărâre de respingere a acţiunii dvs.
Legea prevede neglijenţa ca un motiv de exercitare unică a autorităţii părinteşti, dar, din moment ce domnul s-a prezentat la procesul de divorţ, a vizitat măcar odată pe an copilul şi a plătit odată la 3 luni pensia alimentară, judecătorii consideră că tatăl respectiv nu neglijează copilul ! Mai mult, chiar dacă tatăl locuieşte în Asia, iar mama şi copilul în Germania, după un divorţ vechi de 14 ani, instanţa a acordat autoritate părintească comună #-o
De fiecare data cand i-am solicitat acordul in legatura cu iesirea din tara a copilului in concediu a impiedicat acest lucru

Aveti vreo dovada ? Si ce e cel mai rau e ca nici daca ati avea nu ar fi de ajuns.. trebuie sa dovediti ca nu si-a dat acordul din rea credinta. Pt ca omul poate chiar a crezut ca fiul lui nu va fi in siguranta, ca acea calatorie nu ar fi fost benefica pt el..
Cu pensia la fel.. n-a platit ca n-a avut sau din rea credinta.. nici nu conteaza, daca nu puteti dovedi ca a avut si n-a vrut, iar aveti ghinion.
Programul de vizita.. poate omul nu a putut cand avea program de vizita sa il ia.. poate tocmai atunci a gasit de munca... ca drept dovada ca v-a dat totusi doua luni pensie.
daca nu reusiti sa convingeti instanta ca e in interesul copilului ca tatal sa exercite autoritatea parinteasca si mai aveti si un tata care se opune.. aveti respingerea cererii asigurata.
Eu sunt de parere sa va strangeti ceva dovezi pt a dovedi ce fel de parinte e si cat ii pasa de copil si abia apoi sa actionati.
Sa stiti ca "exercitarea autoritatii parintesti " de catre tata nu va incurca f tare decat cand e vb de plecat in afara tarii. si poate copilul il roaga personal pe tata si s-o indupleca sa il lase, macar sa ii ofere o explicatie pt care nu poate pleca in vacanta cu mama, copilul va putea povesti daca va fi cazul, judecatorului.
daca tatal nu vrea ca fiul sa mearga cu dvs, poate vrea sa ii ofere el excursii in strainatate si cu care veti fi de acord..
Ideea e ca daca cereti de acum ce va doriti si nu aveti dovezi cat sa conteze, n-o sa mai puteti cere curand, ci abia daca apare ceva nou, alte imprejurari, alte motive pt care sa cereti sa exercitati singura autoritatea.
Ultima modificare: Marți, 16 Septembrie 2014
gi-jane2, moderator
Exista organisme autorizate sa urmareasca executarea hotararilor judecatoresti, sau acele hotarari se dau fara o astfel de urmarire in orice proces. Nu se considera o abatere de la lege insasi nerespectarea unei horatari judecatoresti, mai ales in cazul existentei unui act de mediere, adica partile implicate si-au exprimat acordul fata de cerintele formulate in acordul de custodie comuna si nici nu a contestat nimeni hotararea judecatoreasca?
Martonze a scris:

Legea prevede neglijenţa ca un motiv de exercitare unică a autorităţii părinteşti, dar, din moment ce domnul s-a prezentat la procesul de divorţ, a vizitat măcar odată pe an copilul şi a plătit odată la 3 luni pensia alimentară, judecătorii consideră că tatăl respectiv nu neglijează copilul !#-o


In cazul meu, la divort : fostul sot nu l-a cautat pe copil timp de 2 ani; (l-a uitat acasa); nu s-a interesat de copil si nu a contribuit din nici un punct de vedere la cresterea si educarea sa; nu a achitat nici macar un leu pensia de intretinere (stabilita de Judecatorie la 132 lei - deoarece a prezentat la proces o adeverinta de salariu - ridicola - de 530 lei net), (mai putin decat salariul minim pe economie, in 2013 - el fiind administrator la 3 SC, iar SC realizeaza venituri lunare de cca 1000 de ori mai mari, dar nu declara si nu plateste!)
(am formulat plangeri pt. abandon de familie si am aratat in proces)
(am formulat plangere pt. evaziune fiscala si am aratat in proces)
Mai mult, \"a uitat\" sa-si achite datoriile la banci, ca urmare locuinta copilului (bunul meu propriu dinaintea casatoriei - girata sotului) s-a executat silit

Toate acestea nu inseamna pt. judecatori neglijenta in indeplinirea obligatiilor parintesti!
:thumbup:
Toate acestea au constituit - pt. 3 instante - motive temeinice de a-i acorda tatalui custodie comuna si program de vizita largit
:tooth::tooth::tooth:

P.S. la recurs, Curtea de Apel mi-a acordat custodie unica - doar pt. ca intre timp s-a modificat Legea 272/2004 privind protectia drepturilor copilului, (iar tatal este condamnat penal - pt.violenta - pt.ca inainte de divort m-a desfigurat)
:fight:
Ultima modificare: Miercuri, 1 Octombrie 2014
aiai, utilizator

Alte discuții în legătură

Custodia totala nefiind casatorita Alexa08 Alexa08 Buna seara...as avea si eu o intrebare.nu sunt casatorita si nici nu am fost dar am un copil de 3 luni iar tatal copilului este plecat din tara la recunoscut ... (vezi toată discuția)
Se mai poate obtine custodie unica? dragalinapostolachemihaela dragalinapostolachemihaela Am 2 copii de 12 ani si respectiv 17 ani.sunt despartita de tatal lor de multi ani.In momentul de fata sunt recasatorita iar de 3 ani am hotarare ... (vezi toată discuția)
Custodie totala in cazul unui minor rezultat in urma concubinajului cristina_2014 cristina_2014 Buna ziua, Tatal doreste sa imi cedeze custodia copilului in totalitate. Se poate face acest document la notar, astfel incat eu ca mama sa am custodia ... (vezi toată discuția)