avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... experti topografi
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

experti topografi

buna seara,

ajutati-ma va rog si pe mine cu 2 informatii: am un proces civil pe rol la tribunalul valenii de munte (ph) la care judecatorul a decis sa se faca lotizare cu un anumit expert topograf. pana aici e ok, dar nu inteleg exact ce pasi am de aici de urmat. aici ma refer, e ok sa ma vad cu expertul inainte sa platesc chitanta la CEC sau dupa????? mi s-a spus de la judecatorie ca trebuie sa achit 800 lei la CEC ca stiu cei de acolo contul, etc asa este?????mai am o experienta cu un alt expert, dar la care nu platisem inca chitanta, si cand a ajuns sa masoare nu a fost lasat de cei care locuiesc acolo, si atunci am pierdut banii dati lui. nu as vrea sa patesc la fel si acum :(( pe chitanta ce mi-o va da CEC-ul va scrie numele expertului?????stiu ca va trebui depusa la dosar.....daca nu va fi lasat sa masoare ce ma indrumati sa fac???? este vorba de 5000 m pamant ce nu se gasesc trecuti nicaieri pe acte de proprietate si au fost stersi de pe titlul de propr al bunicului meu decedat in ian 2014.
in speranta ca voi primi un raspuns in curand cat mai prompt, va multumesc anticipat si va doresc o seara frumoasa!
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 08:07, 28 Septembrie 2014
Depuneti la CEC in contul Biroului local pentru expertize tehnice judiicare, pe numele expertului desemnat, suma reprezentand onorariul provizoriu, stabilita de catre instanta de judecata.
Acest fapt v-a fost pus in vedere de catre instanta (achitare suma in maxim 5 zile de la incredintarea expertizei), la data incredintarii expertizei. Expertul este indreptatit, sa nu inceapa activitatile privind expertiza, daca suma reprezentand onorariul provizoriu nu este virata in contul BLETJ, pe numele sau.
Onorariul nu poate fi incasat de catre expert decat dupa efectuarea expertizei, depunerea raportului si analizarea acestuia de catre instanta. Pentru ca expertul sa poata incasa onorariul, instanta trimite la BLETJ o adresa prin care mentioneaza onorariul definitiv plus cheltuielile, aprobate pentru activitatea desfasurata de catre expert si copii dupa hotararea instantei. La data hotararii instantei, celui caruia i s-a incredintat expertiza i se pune in vedere, sa achite in maxim 5 zile, eventuala diferenta de bani, fata de onorariul provizoriu stabilit initial.
Documentul de plata il depuneti in original, la dosarul cauzei.
Nu trebuie sa luati dvs., legatura, cu expertul si nici sa ii dati bani in mana.
Expertul face convocarea partilor la data de ..., ora ...., in locatia ...., prin scrisoare cu confirmare de primire, care se depune la dosarul cauzei, o data cu raportul de expertiza.
Pentru lamuriri:
In noul Cod civil la:
Art. 331. - (1) Daca partile nu se invoiesc asupra numirii expertilor, ei se vor numi de catre instanta, prin tragere la sorti, de pe lista intocmita si comunicata de catre biroul local de expertiza, cuprinzand persoanele inscrise in evidenta sa si autorizate, potrivit legii, sa efectueze expertize judiciare.
(2) Incheierea de numire a expertului va stabili obiectivele asupra carora acesta urmeaza sa se pronunte, termenul in care trebuie sa efectueze expertiza, onorariul provizoriu al expertului si, daca este cazul, avansul pentru cheltuielile de deplasare. In acest scop, instanta poate fixa o audiere in camera de consiliu, in cadrul careia va solicita expertului sa estimeze costul lucrarii ce urmeaza a fi efectuata, cat si termenul necesar efectuarii expertizei. Tot astfel, instanta poate fixa un termen scurt pentru cand va solicita expertului sa estimeze in scris costul lucrarii ce urmeaza a fi efectuata, cat si termenul necesar efectuarii expertizei. Pozitia partilor va fi consemnata in incheiere. In functie de pozitia expertului si a partilor, instanta va fixa termenul de depunere a raportului de expertiza si conditiile de plata a costurilor necesare efectuarii expertizei.
(3) Dovada platii onorariului se depune la grefa instantei de partea care a fost obligata prin incheiere, in termen de 5 zile de la numire sau in termenul stabilit de instanta potrivit alin. (2). Onorariul poate fi majorat, in conditiile prevazute la art. 339 alin. (2).
Art. 335. - (1) Daca pentru expertiza este nevoie de o lucrare la fata locului sau sunt necesare explicatiile partilor, ea nu poate fi facuta decat dupa citarea partilor prin scrisoare recomandata cu continut declarat si confirmare de primire, in care li se vor indica ziua, ora si locul unde se va face lucrarea. Citatia, sub sanctiunea nulitatii, trebuie comunicata partii cu cel putin 5 zile inaintea termenului de efectuare a lucrarii. Confirmarea de primire va fi alaturata raportului de expertiza.
(2) Partile sunt obligate sa dea expertului orice lamuriri in legatura cu obiectul lucrarii.
(3) In cazul in care una dintre parti opune rezistenta sau impiedica in orice alt mod efectuarea lucrarii, instanta va putea socoti ca dovedite afirmatiile facute de partea adversa cu privire la imprejurarea de fapt ce face obiectul lucrarii, in contextul administrarii tuturor celorlalte probe.
(4) Cheltuielile efectuate cu expertiza pana la data refuzului vor fi suportate de partea care s-a opus efectuarii expertizei.
(5) In mod exceptional, cand aflarea adevarului in cauza este indisolubil legata de efectuarea probei cu expertiza tehnica, instanta va autoriza folosirea fortei publice in scopul efectuarii expertizei, prin incheiere executorie pronuntata in camera de consiliu, dupa ascultarea partilor.
CONCLUZIE:
- Nu se dau banii expertului in mana, ci se depun intr-un anume cont la orice banca;
- lucrul in teren se poate face in prezenta partilor cu ajutorul fortei publice;
- expertiza este obligatorie pentru expertul judiciar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza iuly69 iuly69 Am un dosar pe rol pe tema [speta ]anulare act proprietate ca asa vrea un vecin invocand fsptul ca , gardurile dintre proprietati sunt trase haotic ,la care ... (vezi toată discuția)
Expert ContSters315143 ContSters315143 Daca una dintre partile unui proces, refuza plata expertului, poate formula obiective pentru efectuarea expertizei? Dar daca acea parte desemneaza un ... (vezi toată discuția)
Expertiza - procedura cerebel33 cerebel33 Buna ziua, care este procedura intr-un dosar de partaj privind expertiza bunurilor comune? Se primeste adresa de instiintare cu data la care vine expertul ... (vezi toată discuția)