avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1156 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere anonima !
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere anonima !

Buna seara ! Pot face o plangere anonima catre DIICOT in care sa " parasc " ca mai multi oameni descarca jocuri/filme/programe sotfwere , cu care castiga bani pe acesta cale , prin piraterie ? Am pica pe 2 , si am vazut ca DIICOT-ul isi pierde timpul cu asemenea fapte !
Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Alian12 , utilizator 14:52, 28 Noiembrie 2018
puteți face o anonimă, numa' dacă da' vorba lu' Farfuridi:
”trebuie s-o iscălești: o dăm anonimă!”
"O plângere penală anonimă, chiar dacă nu întruneşte cerinţele dispoziţiile art. 222 C. proc. pen., poate servi ca sursă de informaţii şi date pentru o eventuală sesizare din oficiu, astfel că demersurile intimaţilor în funcţiile deţinute se circumscriu obligaţiilor lor profesionale."
(Î.C.C.J. , Sectia penala,Decizia nr.1479/2008, [ link extern ] )

Art. 289 C.proc.pen . -Plângerea
(1)Plângerea este încunoştinţarea făcută de o persoană fizică sau juridică, referitoare la o vătămare ce i s-a cauzat prin infracţiune.

(2) Plângerea trebuie să cuprindă: numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea şi domiciliul petiţionarului ori, pentru persoane juridice, denumirea, sediul, codul unic de înregistrare, codul de identificare fiscală, numărul de înmatriculare în registrul comerţului sau de înscriere în registrul persoanelor juridice şi contul bancar, indicarea reprezentantului legal ori convenţional, descrierea faptei care formează obiectul plângerii, precum şi indicarea făptuitorului şi a mijloacelor de probă, dacă sunt cunoscute.
....

Art. 292 - Sesizarea din oficiu
Organul de urmărire penală se sesizează din oficiu dacă află că s-a săvârşit o infracţiune pe orice altă cale decât cele prevăzute la art. 289-291 şi încheie un proces-verbal în acest sens.
Sau pot sa depun o plangere normala , cu numele , prenumele, date personale etc. dar pot cere ca cei care ii parasc in acea plangere sa nu afle cine le-a facut plangere ?
Ultima modificare: Joi, 11 Septembrie 2014
ContSters327384, utilizator
regula e ca in timpul cercetarii (pana la un punct) cei cercetati sa nu stie cine i-a reclamat
daca semnati si se ajunge la proces cei reclamati vor afla cine i-a reclamat: veti fi chemat ca martor, aproape sigur
Si daca decat depun plangere anonima , tot ma cheama in instanta ca martor ?

Alte discuții în legătură

Denunt anonim? alinaaa alinaaa :training: cum poate fi "dat in gat" cineva care a falsificat o semnatura si stampila fara sa se prinda nimeni cine i-a facut-o? sa presupunem ca hartia ... (vezi toată discuția)
Cand trebuie sa se autosesizeze politia sau parchetul ? morris777 morris777 Buna ziua, as dori sa stiu cand exact are obligatia politia sau parchetul sa se autosesizeze. Dacau eu de expemplu sesizez verbal politia printr-un telefon ... (vezi toată discuția)
Serviciul de investigare a fraudelor - dreptul de autor (copy right) Azorel2010 Azorel2010 Buna ziua, daca sunteti va rog amabil de a-mi transmite cateva sugestii, sfaturi, idei, opinii, etc., in legatura cu situatia care o voi descrie in linii ... (vezi toată discuția)