avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacere c.i.m.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacere c.i.m.

Buna ziua !
Vreau sa intreb cat de legal este desfacerea unui cim din motive neimputabile angajatului dupa cum urmeaza: la asociatia de locatari, presedintele a dat afara femeile de serviciu pentru a angaja firma particulara de curatenie. In comunicarea catre angajat a precizat sa nu se mai prezinta la serviciu pe motivul ca nu sunt bani sa fie platit(!) si prin urmare va fi inlocuit cu o firma din domeniul curateniei publice. Cat este de legala aceasta disponibilizare?
Multumesc anticipat pt. un eventual raspuns.
Ultima modificare: Vineri, 12 Septembrie 2014
arakys, utilizator
Cel mai recent răspuns: arakys , utilizator 22:50, 12 Septembrie 2014
Legalitatea/nelegalitatea nu o poate constata decat instanta de judecata.
Stiam ca in urma disponibilizarii, nu se mai poate face alta angajare pe acelasi post. In speta, nu se angajeaza o alta femeie de serviciu ci se face contract cu o societate particulara care are angajati pe aceeasi meserie cu cel dat afara. Personal, mi se pare abuziv sa dai afara o persoana pt. a aduce o societate sa faca aceeasi treaba. Doream sa stiu si alte opinii concrete. Ma intereseaza un raspuns la obiect. Instanta se bazeaza pe lege, cine stie legea in aceasta privinta, rog sa ma lamureasca. Multumesc anticipat.
1. Nu cred ca cineva va va spune ca este legala acea decizie sau nu este legala. Competenta exclusiva de a stabili asa ceva apartine numai instantei de judecata.

2. Una este angajarea si alta este prestarea de serviciu. Daca firma prestatoare solicita mai putini bani,atunci se poate considera oportuna procedura respectiva.

3. Nu exista niciun text de lege care sa interzica unei asociatii de proprietari sa incheie un contract de prestari servicii.

4. Salariatul concediat poate sesiza instanta de judecata daca considera ca incetarea c.i.m. nu este legala.

In practica judiciara s-a decis :
"Concedierea în temeiul art. 65 din Codul muncii permite cenzura instanţei numai în ceea ce priveşte existenţa caracterul efectiv al desfiinţării şi a cauzei reale şi serioase. Prin urmare, este legală concedierea dacă postul desfiinţat nu se mai regăseşte în organigrama angajatorului. Instanţa nu este chemată să se pronunţe cu privire la aprecierea criteriilor de rentabilitate avute în vedere de angajator la luarea măsurii concedierii şi nici cu privire la planul economic al acestuia. (Curtea de Apel Constanţa, secţia civilă, minori şi familie, litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 158/CM din 22 mai 2007, în Revista română de dreptul muncii nr. 1/2008, p. 199)".

Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintare post nicolaie.s nicolaie.s Buna ziua Daca angajatorul desfiinteaza un post si ii ofera angajatului un alt post cu aceleasi atributii, dar cu alta titulatura si cu salariul diminuat, se ... (vezi toată discuția)
Temei legal aplicabil si in cazul insolventei unei societati alinedelea alinedelea As dori sa aflu care este in cazul insolventei, temeiul legal sau procedura prin care se stabileste alegerea salariatilor care urmeaza a fi disponibilizati ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post dascalumihaita64 dascalumihaita64 Disponibilizare individuala Buna ziua , va rog sa-mi raspundeti ... (vezi toată discuția)