avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1168 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incalcarea drepturilor angajatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incalcarea drepturilor angajatului

Inainte sa pun intrebarea propriu zisa, trebuie sa va dau cateva detalii. M-am angajat recent, la patron, nu sunt bugetar. La interviu, mi s-a mentionat ca "este posibil sa se lucreze si cateva zile de weekend uneori", lucru care la momentul respectiv nu m-a deranjat.

O data contractul semnat si munca inceputa, am aflat ca se lucreaza in felul urmator: doua ture, I si II, de la 7-15.30, respectiv 13-21.30 si doua weekenduri pe luna. Cele doua weekenduri urmeaza intotdeauna saptamana lucrata in tura I, de dimineata, si sunt de 14 ore pe zi de weekend. O data la doua saptamani, am si eu doua zile de repaus. Practic, doua saptamani lucrezi incontinuu.

Mai mult decat atat, weekendurile lucrate ( si orele suplimentare care se aduna pentru ca niciodata nu terminam la 15.30/19.30) nu sunt platite suplimentar. Tin sa precizez, din nou, ca weekendurile lucrate NU sunt urmate de doua zile de odihna.

Am vorbit si cu colegii, asa a fost programul din totdeauna, se pare, si nici unul dintre ei nu vrea sa spuna nimic deoarece le este frica sa nu isi faca singuri probleme.

Intrebarea mea este urmatoarea: ce pot face eu in aceste conditii? Este o munca destul de grea si am ajuns sa fiu obosita in permanenta. Ma gandesc la weekenduri cu groaza acum.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:33, 13 Septembrie 2014
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de lucru mediaset mediaset Se da o societate. program de lucru luni vineri 7 ore zilnic .doua weekenduri libere si se complecteaza restul orelor (pana la 168-sau 176 dupa caz) in al ... (vezi toată discuția)
Program de munca legal/ilegal HostyB HostyB Buna ziua, Sunt instructor de educatie la un liceu pentru copii cu deficiente. De cand m-am angajat mi s-a comunicat ca am dreptul la o singura zi libera pe ... (vezi toată discuția)
Zile lucrate sambata sau duminica si neplatite scor.pio scor.pio Daca angajatorul (in cazul meu statul) nu plateste zilele lucrate in weekend (nu le platea nici inainte, cu atat mai putin acum cand ne mai taie si din ... (vezi toată discuția)