avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Somatie executare silita
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Somatie executare silita

Buna ziua, m-am tot uitat pe forum dar nu am gasit exact ceea ce ma intereseaza. Am contractat in 2008 un imprumut de refinantare de 54 000 lei la o banca. Am platit cam un an si jumatate rata, asa cum este normal, dar, din cauza faptului ca am avut probleme cu locul de munca si scaderi dramatice ale veniturilor. Deci, daca imi aduc minte bine prin 2010 am primit prima somatie de plata la intarzieri, cu amenintatrea de executare silita. La aceea data am vandut masina si am achitat datoria ceruta de banca. Ulterior, datorita veniturilor mici, mai mici decat la dtata la care am luat creditul, am facut cereri peste cereri si banca mi-a acordat o rescadentare cu plata pe un an numai a ratei fara dobanda (ceea ce binenteles ca a mai adaugat o dobanda de vreo 4000 de lei la imprumut).

De la sfarsitul anului 2012 insa, nu am mai putut achita ratele deoarece am fost si bolnav si mi-am pierdut si locul de munca si de atunci am mai lucrat pe ici pe colo, in general part-time, joburi de 2-4 ore remunerate cu salatiul minim pe economie, cu toate eforturile de a gasi un loc de munca stabil... . Mi-am gasit foarte greu un loc de munca acum doua luni (la mine se pare ca este o problema si varsta), si acesta este pe perioada determinata si nu stiu daca se va prelungi de la 1 Octombrie.

Am primit pe 1.08 respectiv 1.09 doua somatii de plata de de la firma de recuperare cu care lucreaza banca in ultima specificandu-se si despre executarea silita si fiind semnata de un cabinet individual de avocatura.

Chiar nu sunt rau intentionat si poate ca, daca acest job ar deveni stabil as putea sa gasesc o solutie sa platesc banii imprumutati dar... .

M-am uitat pe contractul initial, si, desi imi aduc aminte ca banca mi-a cerut atunci copii dupa actele casei si dovada veniturilor sotiei, nu se specifica nicaieri despre giranti (nici nu cred ca a fost sotia cu mine atunci la banca) nici despre locuinta ceva.

Ce as dori sa stiu
1. daca mi se poate executa usor locuinta si daca nu as putea sa obtin doar o proprire pe salariul meu actual (1000 ron net). Daca eu as fi de acord, s-ar putea impune o proprire de 50% sau mai mare?
2. As putea sa obtin o suspendare pe baza clauzelor abuzive? (am citit pe aici, pe forum si pe net)- am comision de risc care nu se specifica la ce foloseste si pentru ce anume este, si se mai specifica in contract ca banca poate sa modifice comisioanele conform politicii interne)
3. Eu si sotia suntem copropietari. Pot sa execute totusi silit apartamentul daca noi am fi divortati?
4. Cum ati proceda in locul meu?
5. Se poate prescrie executarea silita? Se calculeaza ca puteam fi executat silit de la data la care am intarziat prima data cu platile?

Nu mai am ce sa vand macar pentru o plata partiala a datoriei care conform somatiei era la 1.09 de 44995lei. Va rog din suflet, am nevoie de o speranta de care sa ma agat... Daca eram rau intentionat vindeam imobilul. Vreau sa platesc si probabil ca in viitor voi avea si posibilitati financiare pentru acest lucru, nu m-am gandit nicio clipa ca nu voi plati datoria numai ca am fost in imposibilitate.

Am uitat sa mai precizez ca, luna de luna, cat de putin am avut am efectuat totusi o plata desi sumele au fost de intre 30 si 70 de ron...
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Septembrie 2014
roberth, utilizator
Cel mai recent răspuns: Madalina Mihaela I. Moceanu , Avocat 10:22, 15 Septembrie 2014
Buna ziua,
nu cred ca are rost sa deschid alt topic. Suntem si noi in aceiasi situatie, cu o a doua somatie primita saptamana trecuta. La noi situatia se prezinta putin altfel in sensul ca noi am instrainat in primavara apartamentul catre fiica noastra de 24 de ani deoarece sotul trebuia sa plece la munca in Spania (si eu cu el) si am zis sa ii dam ei apartamentul pentru a avea puteri depline indiferent de ce probvleme apareau aici in tara pentru ca noi nu aveam siguranta jobului si a veniturilor de acolo (ca drept dovada ca firma acum nu mai exista... a fost o mare teapa). Nu ne-am gandit ca vom ajunge la executari silite, etc, ne gandeam ca vom trimite bani... La noi suma este de 62000 de ron. Intrebarea mea ar fi: se poate indrepta acum executarea silita catre fata noastra? In Spania, ne spunea o prietena, in cazuri din acestea, chiar daca se executa silit o locuinta, banca prefera sa o dea in chirie catre datornici... Aici la noi este ca in jungla, suntem o tara de barbari! Sa scoata ofiterul starii civile din discursul sau: "statul ocroteste familia...". statul Roman nu ocroteste pe nimeni decat daca da bine la stiri!
Va multumesc din suflet tuturor pentru informatii si sfaturi. As mai avea cateva intrebari:
1. Am cunostinte care ma sfatuiesc ca nu este bine sa iau legatura cu firma de recuperare, ca aceasta ar grabi procesul de executare... ma rog. Credeti ca este bine sa iau contact cu ei maine? Am mai sunat la ei dar cine imi raspundea ma intreba de nu stiu ce numar si eu habar nu aveam (sotia mi-a aratat prima somatie abia dupa ce a venit si cea de-a doua). Banuiesc ca ce ma intreba operatorul este trecut in somatie.
2. Stiti cumva un angajament de plata ce presupune? Cate rate si ce sume banuiti ca se pot face? Sunt atat de disperat ca as da tot salariul (in speranta ca voi obtine de la 1 Octombrie contract pe perioada nedeterminata) dar daca nu accepta si vor 4 rate a cate 10000?
3. In cazul in care ne vor scoate locuinta la licitatie si ea nu se vinde, putem sa mai stam in locuinta si pana cand?
4. Chiar, daca nu va dori nimeni sa cumpere locuinta, chiar si la pretul foarte mic, ce se intampla?

@bucurestiasig aveti mare dreptate, statul nu ocroteste familia in cazul camatarilor. Niciun om normal la cap nu ar fi facut imprumuturi daca ar fi banuit ca exista posibilitatea sa vina o criza economica mondiala majora si sa ramana fara loc de munca. Banca nu poate sa piarda ci numai noi pentru ca legea nu ne apara. Sa vedem cine se mai duce la vot! Imprumultul se pare ca nu este o afacere ci o executare silita de la bun inceput! nu voi mai trai decat pentru a-i demasca pe acesti camatari si pentru a-i sfatui pe cei care doresc sa devina sclavi fara drepturi sa nu se apropie de banci!
Si eu v-as sfatui tot sa nu luati legatura cu firma de recuperare si sa incercati sa vindeti dvs. (daca mai puteti) casa dvs.!
Un angajament presupune o intelegere intre dvs. si firma de recuperare privind plata datoriei (durata, cuantum rata etc); oricum, daca aveti o singura poprire (executare silita) pe salariu nu ar putea sa va impuna mai mult de 1/3 din salariul net, daca sunt mai multe executari (popriri) va pot lua cel mult 1/2 sin salariul dvs. net!
In cazul in care vi se scoate casa la licitatie puteti sta in ea pana cand se vinde si o cumpara un adjudecatar; atunci, daca nu evacuati de buna voie, va vor da afara cu politia!
Nu cred sa existe "sansa" sa nu vrea nimeni sa va cumpere locuinta, chiar si la un pret F. mic! Este o mafie a astfel de cazuri ca al dvs., din pacate! Tocmai asta este, nu se prezinta nimeni cand se liciteaza casa la un pret normal, dar apar "doritori" destui cand pretul scade f. mult! Tocmai de aceea sfatul meu era de a vinde dvs. casa la un pret bun, cel al pietei, daca reusiti acest lucru!
Referitor la utilizatorul bucurestiasig, raspunsul este ca daca ati instrainat casa catre fiica dvs., in mod normal nu se executa datoria dvs. pe bunul (actualmente) al fiicei; decat, in situatia extrema, daca creditorul ar solicita anularea contractului intre dvs. si fiica dvs; in cazul acesta bunul s-ar reintoarce in patrimoniul dvs. si s-ar executa bunul dvs., ci nu cel al fiicei!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am o problema,va rog putin ajutor catalinush catalinush Buna ziua,am o mica mare problema,tatal meu a imprumutat bani de la 3-4 banci,sincer nu stiu cum toate i-au dat bani,credit de consum si de aproape 1 an de ... (vezi toată discuția)
Executare silita- se poate ataca act donatie? ella2012 ella2012 buna, Am un credit bancar garantat cu ipoteca pe un apartament. In cazul in care banca imi va declara creditul scadent si va incepe procedura de executare ... (vezi toată discuția)
Firme de recuperare murariu dorina murariu dorina Buna ziua.Acum 5 ani de zile am luat un imprumut de la banca pt nevoi personale in franci elvetieni.Imprumutul a fost girat cu trei proprietati personale.Am ... (vezi toată discuția)