avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Suspendarea pensiei de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Suspendarea pensiei de urmas

Buna ziua tuturor! In primul rand vreau sa imi exprim stima pentru acest site , este de foarte mare folos pentru foarte multa lume ! Am deschis acest subiect pentru ca ma confrunt cu o problema de suspendare a pensiei de urmas pentru ca am cumulat alte venituri , acestea venind dintr-un salariu brut de 465 lei (din care mai putin de 100 lei contributiile precum stie toata lumea ) , am lucrat pe perioada 01.11.2008 pana pe 31.01.2009 , am primit decizia de suspendare a pensiei de pe 01.11.2008 si mi-a fost ceruta suma incasata necuvenit pe perioada 01.11.2008-01.05.2009, ultimul cupon de pensie este de pe 03.2009, mama mea este beneficiara acestei pensii in functie de titular, in valoare de 212 lei . Greseala mea a fost ca nu am adus la cunostinta CNPAS-ului ca m-am angajat crezand ca ma incadrez in aceste drepturi avand salariu pe jumatate de norma dar asta conteaza mai putin.Pragmatic , gandesc eu ca ar trebui ca pensia sa fie suspendata pe 3 luni sau sa inapoiez suma primita pe 3 luni primind la randul meu pensia pe luna 04, 05 nu sa imi fie suspendata de tot. Va rog frumos sa ma ajutati , cu 212 lei nu poti trai ..dar nici fara ei ca asa e in viata unii au prea mult si altii deloc, am uitat sa mentionez ca urmez o facultate si am 19 ani.
Cel mai recent răspuns: af50 , utilizator 11:26, 2 Iunie 2009
Mergeti la Casa Judeteana de Pensii cu actele doveditoare asupra incheierii si incetarii contractului individual de munca si solicitati reclacularea sumei pe care trebuie sa o restituiti, la 3 luni. Solicitati repunerea in plata pensiei pentru lunile urmatoare, incepand cu data de 01.02.2009. Succes!
Plata pensiei de urmas se suspenda atunci cand beneficiarul acesteia realizeaza dintr-o activitate profesionala venituri brute lunare mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie. Din topicul dvs. nu rezulta cu claritate daca sunteti numai dvs. beneficiara acestei categorii de pensie, sau beneficiaza si mama dvs.

Personal nu cred ca veti rezolva ceea ce doriti, intrucat art. 96 din Legea nr. 19/2000 prevede in mod imperativ ca "beneficiarul dreptului de pensie este obligat sa comunice casei teritoriale de pensii orice modificare privind conditiile de acordare si de plata a acesteia, in termen de 15 zile de la aparitia acesteia."

Concret, atunci cand v-ati angajat trebuia sa solicitati, in scris, suspendarea platii pensiei iar cand ati incetat raporturile de munca, trebuia sa solicitati, tot in scris, reluarea platii pensiei. De altfel, nu exista suspendare "de tot" a platii pensiei, aceea este incetarea platii pensiei.

Ideal ar fi ca astazi sa depuneti cerere pentru reluarea in plata a pensiei suspendate, ca sa primiti banii in iunie.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
patttyyy a scris:

Buna ziua tuturor! In primul rand vreau sa imi exprim stima pentru acest site , este de foarte mare folos pentru foarte multa lume ! Am deschis acest subiect pentru ca ma confrunt cu o problema de suspendare a pensiei de urmas pentru ca am cumulat alte venituri , acestea venind dintr-un salariu brut de 465 lei (din care mai putin de 100 lei contributiile precum stie toata lumea ) , am lucrat pe perioada 01.11.2008 pana pe 31.01.2009 , am primit decizia de suspendare a pensiei de pe 01.11.2008 si mi-a fost ceruta suma incasata necuvenit pe perioada 01.11.2008-01.05.2009, ultimul cupon de pensie este de pe 03.2009, mama mea este beneficiara acestei pensii in functie de titular, in valoare de 212 lei . Greseala mea a fost ca nu am adus la cunostinta CNPAS-ului ca m-am angajat crezand ca ma incadrez in aceste drepturi avand salariu pe jumatate de norma dar asta conteaza mai putin.Pragmatic , gandesc eu ca ar trebui ca pensia sa fie suspendata pe 3 luni sau sa inapoiez suma primita pe 3 luni primind la randul meu pensia pe luna 04, 05 nu sa imi fie suspendata de tot. Va rog frumos sa ma ajutati , cu 212 lei nu poti trai ..dar nici fara ei ca asa e in viata unii au prea mult si altii deloc, am uitat sa mentionez ca urmez o facultate si am 19 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se intampla cu "pensia de urmas" dc pt cateva luni s-a avut avut un venit mai mare decat jumãtate din salariul mediu brut pe economie; lucrockit lucrockit Ce se intampla cu "pensia de urmas" dc pt cateva luni s-a avut avut un venit mai mare decat jumătate din salariul mediu brut pe economie, in anul ... (vezi toată discuția)
Se poate pensie de urmas ,dar si somaj? geea_the_first geea_the_first Am o mare nelamurire...va rog mult,am nevoie de un raspuns corect.... Eu am terminat cursurile postliceale de medicina anul acesta 2009(august).Stiu ca daca ... (vezi toată discuția)
Daca beneficiez de pensie de urmas cum as putea s-o pastrez in momentul in care vreau sa ma angajez? cristina_florea cristina_florea Buna ziua.Sunt studenta, beneficiez de pensie de urmas si as dori sa stiu cum pot sa ma angajez fara carte de munca astfel incat sa nu pierd pensia.Poate firma ... (vezi toată discuția)