avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1152 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Dubla cetatenie locuri de nastere diferite in buletine
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Dubla cetatenie locuri de nastere diferite in buletine

Buna ziua, Alex este numele meu si sper sa obtin pe acesta cale anumite explicatii de natura juridica.
Povestea mea este in felul urmator: parintii mei naturali au divortat (ambii cetateni Moldoveni), ulterior mama a ajuns in Romania in perioada anilor 90 si reuseste sa dobandeasca cetatenie Romaneasca, se recasatoreste cu actualul sot roman iar prin adoptie dobandesc si eu cetatenie Romanesca dar cu locul de nastere in Jud Iasi (eu fiind nascut in Chisinau). In momentul de fata eu posed doua carti de identitate valabile, una Romaneasca cu locul de nastere in Iasi si una Moldoveneasca cu locul de nastere in Chisinau. Intrebarea este: in primul rand este legal? Se poate modifica locul de nastere din CI romaneasca cu adevaratul loc de nastere? Pot intampina problemein cazul in care cartile de indentitate vor fi confruntate in vederea obtinerii unui act? De exemplu o echivalare in Romania a unei diplome de licenta dobandita in cadrul unei universitati din Moldova. Va multumesc anticipat si sper sa gasesc prin intermediul D-voastra raspuns intrebarilor mele.
Cel mai recent răspuns: Alexandrurusu , utilizator 22:35, 16 Septembrie 2014
In certificatul de nastere eliberat in urma adoptiei este firesc sa aveti inscrisa denumirea localitatii din Iasi(probabil acolo aveati domiciliul la momentul infierii ) intrucat la acea vreme asa se incheiau actele de stare civila, in rubrica locul nasterii fiind trecut locul de domiciliu potrivit Legii 119/1996. Dvs.ar trebui sa va depuneti acea hotarare de adoptie la starea civila din Chisinau, iar cei de acolo sa faca cuvenitele mentiuni pe marginea actului dvs. de nastere, probabil ca acolo nu ati depus actele conform carora dvs. ati fost infiat.
Ultima modificare: Luni, 15 Septembrie 2014
Justitiarul711, utilizator
Dupa adoptie vi s-a intocmit un NOU act de nastere.

La vremea aceea (vorbiti de "perioada anilor 90") art. 26 alin 3 din Legea 119/1996 cu privire la actele de stare civila (in varianta initiala si ramasa asa pana in 2011) prevedea:
"În noul act de naştere întocmit, rubrica "Locul naşterii" se va completa cu denumirea unităţii administrativ-teritoriale unde îşi are sediul autoritatea administraţiei publice locale care întocmeşte actul."

Acesta trebuie sa fie motivul pentru care apare IASI ca loc al nasterii in cazul dvs.

Firesc!? Nu prea era. Tocmai de aceea legiuitorii nostri ... s-au trezit intr-un final si, prin Legea 271/2011 au modificat alin. 3 al art 26 din Legea 119/1996 facandu-l sa sune cum ar fi fost firesc: "În noul act de naştere întocmit, rubrica "Locul naşterii" se va completa cu datele din actul de naştere iniţial".

Dvs. ar trebui sa retineti aceasta succesiune a legilor in timp...

De vreme ce aveti un NOU act de nastere (si respectiv un NOU certificat de nastre emis in baza lui) ar trebui sa va folositi de acesta din urma... Daca in actul de nastere initial s-ar fi facut mentiune despre adoptie nu s-ar mai fi eliberat niciun certificat ...

Ultima modificare: Luni, 15 Septembrie 2014
romascanu, moderator
Imi cer scuze, am mentionat Legea 119/96 dar de fapt se facea referire la anul 1990 cand se lucra dupa Decretul Nr. 278 din 23 iulie 1960
Art. 20
,, In cazul infierii cu toate efectele filiatiei firesti, delegatul de stare civila de la comitetul executiv al sfatului popular care a incuviintat infierea, va intocmi un nou act de nastere al celui infiat, in care cei care au infiat vor fi trecuti ca parintii sai firesti. Localitatea in care a avut loc nasterea se va trece localitatea in care domiciliaza cei ce au infiat. Vechiul act de nastere se va pastra facandu-se pe el mentiune despre intocmirea celui nou.,,Decretul 278/1960 a fost abrogat odata cu intrarea in vigoare a Legii 119/1996. Teoretic pe vechiul dvs. certificat nu s-au facut mentiuni intrucat acesta nu era eliberat de autoritatile romane. Iar la locul dvs. de nastere adica in Chisinau nu s-au trimis comunicari deoarece la vremea respectiva nu se dadea atata importanta mentiunilor ca in prezent.
Este foarte adevarat ca incepand cu 2011 s-a revenit asupra locului nasterii, in sensul de a se inscrie asa cum rezulta el din actul initial, ceea ce este cat se poate de imbucurator mai ales pentru titular dar si pentru functionari care nu mai trebuie sa faca cercetari, numai ca in cazul dvs. nu se mai poate face nimic(de aceea am si mentionat ca este firesc sa aveti trecut ca loc al nasterii localitatea din Romania-raportandu-ma strict la legislatia in vigoare din perioada respectiva), deoarece la vremea respectiva, adica in 1990 asa era legislatia romana. Nu cunosc legislatia moldoveana in materie de stare civila, dar legea 100/2001 din Rep. Moldova prevede inscrierea de mentiuni pe marginea actelor de stare civila, deci presupun ca daca dvs. formulati o cerere la autoritatile din Rep. Moldova pe baza actelor depuse de dvs.acestea vor lua act de adoptie si vor face cuvenitele mentiuni in actul dvs. initial.
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 15 Septembrie 2014
Justitiarul711, utilizator
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri si timpul acordat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme certificat de nastere copil adoptat ionel-leonida ionel-leonida Eu am fost adoptat de o familie si in certificatul de nastere este trecut numele parintilor care m-au nascut.Dupa un numar de ani a trebuit sa dezbat o ... (vezi toată discuția)
Schimbare certificat de nastere Anneliese Anneliese Am fost adoptata de tatal meu vitreg si trebuie sa imi schimb certificatul de nastere. Mi s-a spus ca in loc de orasul Campulung Muscel, locul meu real de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, va rog mult sa ma ajutati si sa ma indrumati in situatia ... Euroinvest Euroinvest Buna ziua, Va rog mult sa ma ajutati si sa ma indrumati in situatia pe care o voi relata. Santem cinci frati (toti adulti,unii dintre noi cu copii),nascuti ... (vezi toată discuția)