avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Va rog mult sa ma ajutati si sa ma ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Va rog mult sa ma ajutati si sa ma indrumati in situatia ...

Buna ziua,
Va rog mult sa ma ajutati si sa ma indrumati in situatia pe care o voi relata.
Santem cinci frati (toti adulti,unii dintre noi cu copii),nascuti toti in intr-o comuna din jud.Arges.
Parintii nostri au murit de mult,de aproxim.20 ani si ne-am pus de acord(in sfarsit) sa deschidem succesiunea dupa parinti si sa ne ingrijim fiecare de partea care i se cuvine.
Dintre toti 5 frati ai acelorasi parinti,una dintre surori a fost data spre infiere in anul 1966,unei surori de-a tatei care era in Bucuresti.
Deci ,sora noastra,P.nascuta in Judetul Arges in 1958,este infiata de matusa si i se emite un certificat de nastere,in Bucuresti,sector 2,in anul 1966 ( sora avea 8 ani atunci) ,cu numele matusii trecut la rubrica "mama".
Acum ,la deschiderea succesiunii,notarul ne spune ca nu putem dezbate succesiunea dupa parinti,pana nu aducem toate documentele legate de nasterea si infierea surorii noastre,P.,pentru ca in certificatul ei de nastere mama are alt nume fata de mama noastra care ne-a nascut,deci,clar este infiata.
Precizez ca,P. sora,nu are alte documente ,decat certificatul de nastere emis de Bucuresti in 1966,si cartea de identitate actuala.
Nu are certificat de adoptie si nu stie sa-l fi vazut vreodata.
Notarul ne-a spus sa caute si sa aduca acel certificat sau orice documente care sa lamureasca situatia legala a surorii P.
Sora noastra P.,nu mai vrea sa auda de nici o alta formalitate pe care sa o indeplineasca pentru obtinere documente adoptie si sustine ca a fost la un notar,care i-ar fi spus ca,se poate ca fratii sa fie de acord sa nu mai caute certificatul de adoptie si sa dea o declarastie fiecare dintre frati prin care sa o recunoasca ca sora si sa fie inclusa in succesiunea parintilor nostri.
Daca noi fratii nu suntem de acord sa o acceptam la succesiune,sora noastra,P.,nu ne aduce niciun document de adoptie si noi nu putem dezbate succesiunea.
Subliniez ca,sora noastra a fost data spre infiere unei matusi mai bogate la vremea respectiva,in 1966,matusa era necasatorita,detinea un apartament de la ICRAL pe numele ei si avea un teren tot pe numele ei de la parintii sai. Ulterior decesului acestei matusi care a adoptato pe sora noastra,apartamentul i-a ramas surorii noastre P. si terenul ,deasemenea.
Acum sora noastra doreste si mostenire de la parintii biologici.
Cum ar trebui procedat in aceste conditii,astfel incat sa putem dezbate succesiunea.
Cu stima si multumiri,astept raspunsul dvoastra.
Ultima modificare: Marți, 27 Octombrie 2020
Euroinvest, utilizator
Cel mai recent răspuns: Euroinvest , utilizator 08:44, 31 Octombrie 2020
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc pentru raspuns.
Este destul de complicat sa putem obtine documentele referitoare la adoptia surorii noastre,chiar daca santem intr-o discutie cu un notariat pentru dezbaterea succesiunii ,pentru ca,notarul ne cere sa aducem sora sa semneze cererile ,imputernicirea notarului pentru obtinerea documentelor in numele ei.Fiind vorba de o infiere,documentele se transmit numai cu procura sau imputernicire.
In aceste conditii ,nu stiu cum sa mai procedam,mai ales ca,una dintre surori lucreaza in Franta si nu poate veni in tara ,decat in anumite perioade ,si din cauza pandemiei.
Toti santem derutati,pentru ca sora infiata "ne santajeaza "in situatia actuala si ne conditioneaza sa putem dezbate aceasta mostenire ,numai cu acordul notarial din partea noastra ca o acceptam ca sora la succesiune.
Pot sa va relatez faptul ca,sora aceasta care a fost infiata,de aproape 15 ani de cand a murit si mama,ea si sotul ei,s-au mutat la casa aceasta parinteasca din Arges si au trait acolo cu acordul nostru,al fratilor,beneficiind de intinderea mostenirii carte acopera aproxim.3,5 ha,cu case,vii,pasuni,paduri,iar noi ceilalti suntem mai tineri si am fost plecati din tara mereu.Am vizitat in acesti 15 ani casa parinteasca ,fiecare de maxim 4-5 ori.
Sora noastra infiata crea mereu discutii si nu prea am mai vrut sa ne ducem ,ca sa nu ne certam.
Chiar intre timp,acum in 2020,ne-a schimbat contractul de enel pe numele ei si noi cand o anuntam ca vrem sa mergem acasa la tara,ne spunea ca ne inchide lumina pentru ca este contractul pe numele ei.
De aceea ne-am unit si am decis dezbaterea succesiunii,pentru ca sa putem sa mai mergem acasa la vatra parinteasca ,si noi ,fratii.
Mentionez ca toti fratii suntem in Buc.,si fiecare ar vrea sa mai mearga uneori acolo si chiar sa-si construiasca poate cate o casuta.Dar ,din cauza ei,nu am putut sa mai mergem mai deloc.Tot timpul crea certuri si discutii ,desi numai curtea casei are un ha de teren ,si sunt trei corpuri de case in curte,case modeste ,din paianta,dar foarte dragi noua.
Va rog mult ,daca aveti rabdarea de a citi povestea noastra,poate gasiti un raspuns sau o idee pentru noi,cum ar trebui procedat ,asa incat sa putem dezbate succesiunea si sa incheiem fara scandal,
Ne ameninta ca vine la notariat si face scandal,ne injura,blesteama..etc.
Ultima modificare: Joi, 29 Octombrie 2020
Euroinvest, utilizator
Schimbați notarul si nu o declarati pe sora infiata. Dezbateti succesiunea fără ea si fara ca ea să știe.
Bineînțeles că sora infiata va poate da in judecată, dar trebuie să facă ea dovada modului în care a fost infiata. Dacă a fost infiata cu drepturi depline atunci nu mai are drept la succesiune.
Cine este tatăl de pe certificatul de nastere?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@papana In sfarsit cineva care pune altfel problema, excelent sfat! Foarte posibil ca matusa sa nu fi fost maritata si sa-si fi luat/infiat nepoata pt. a-i fi sprijin. @euroinvest Angajati-va un avocat si acesta va va intocmi dosarul pe care il va inainta unui notar cu care colaboreaza. Tot avocatul va obtine pt. dvoastra actele prin care sora a fost adoptata. Nu neglijati nici sfatul avocatului papana, dupa cum ii descrieti comportamentul sora merita o surpriza. In fond daca a fost vorba despre o infiere cu drepturi depline legal nu mai este fiica parintilor dvoastra si nici sora dvoastra!
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aoleu!

Vin și eu la moștenire. Mă declar a șaptea fiică a mamei dvs. Ce o să facă notarul acesta isteț?
O să vă ceară să dovediți dvs că eu NU sunt în relație de rudenie cu defuncta!? Nu-i logic să-mi ceară mie să dovedesc că sunt cine zic că sunt?

Să-i spună cineva că dovada faptului negativ se realizează prin dovada faptului pozitiv contrar.

Iar persoana în cauză are acel certificat de naștere (corespunzător unui nou act de naștere) din care rezultă că are altă mamă și nu decedata a cărei moștenire o dezbate notarul.

Această adopție a fost una cu efecte depline.
De unde știu? Rezultă din existența noului act de naștere (după care a fost eliberat noul certificat) în care mama adoptivă a fost trecută ca părinte firesc.

Ar trebui observate dispozițiile fostului Cod al familiei în vigoare la vremea adopției (art. 79) și Decretul 278/1960.

Conform art. 20 alin 3 din Decretul 278/1960 cu privire la actele de stare civilă. (care era în vigoare la vremea adopției despre care vorbiți): „In cazul infierii cu toate efectele filiatiei firesti, delegatul de stare civila de la comitetul executiv al sfatului popular care a incuviintat infierea, va intocmi un nou act de nastere al celui infiat, in care cei care au infiat vor fi trecuti ca parintii sai firesti. Localitatea in care a avut loc nasterea se va trece localitatea in care domiciliaza cei ce au infiat”.

Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Octombrie 2020
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Impartire mostenire cu frate infiat lilimurgoci lilimurgoci buna ziua. cum ar trebui sa procedez? in urma cu 23 ani mama si tata l-au dat spre infiere pe fratele meu, in varsta de 14 ani la acea vreme, surorii mamei ... (vezi toată discuția)
Drept succesoral cameliaborangic cameliaborangic Un copil infiat de matusa sa (sora mamei biologice), are dreptul la mostenire de la ambele parti (si de la mama biologica si de la matusa), daca nu s-a facut ... (vezi toată discuția)
Ce fel de adoptie s-a facut? abby abby O persoana a fost adoptata dupa ce a implinit 14 ani , de care fratele tatalui firesc , in anul 1957 . A ramas valabil certificatul de nastere al adoptatului ... (vezi toată discuția)