avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Completare suprafata teren la actul de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Completare suprafata teren la actul de vanzare-cumparare.


Stimati specialisti in domeniul Dreptului va expun spre dezbatere urmatoarea problema:

In 2006 am cumparat un apartament (apartamentul nr. 2) intr-un imobil stil vagon, la curte (in total sunt 4 apartamente). Suprafata terenului in actul de vanzare-cumparare (terenul ocupat de apartament + ternul liber) = 72,08 mp.
Analizand ulterior un contract anterior de vanzare cumparare (din 1953) am constatat faptul ca apartamentul 2 a fost cumparat la pachet cu apartamentul 1, suprafata de teren aferenta celor 2 apartamente 63,43 % din suprafata totala a terenului imobilului (de 344,26 mp).
Din calcule reiese faptul ca 63,43 % din 344,26 mp, reprezinta 218,36 mp.
In 1977 apartamentul 1 a fost vandut (teren ocupat de constructie + teren liber = 135 mp).
Facand diferenta: 218,36 – 135= 83,36 mp – adică suprafata de teren ce revine apartamentului 2 (cel achizitionat de mine).

Doresc sa ma sfatuiti ce trebuie sa fac pentru ca cei 11 mp in plus de teren (ce apartin de drept apartamentului 2, conform actelor de vanzare cumparare anterioare) sa ii trec in actul meu de proprietatea.
Informatii suplimentare:
Mentionez faptul ca nu exista vreun alt act care sa tranzactioneze diferenta aceasta de teren. Singura explicatie este aceea ca tot in 1977, statul a nationalizat apartamentul nr. 2 cu cei 72,08 mp, insa proprietara nu a declarat autoritatilor de atunci o incapere ce apartinea apartamentului 2 (am observat din schitele din dosarul de nationalizare). Ulterior ea a inchiriat de la stat apartamentul nationalizat, locuind in el pana in 1997. Dupa 1990 fosta proprietara a apartamentului 2 a cerut restituirea acestuia, iar mostenitori au primit apartamentul 2, cu cei 72,08 mp de teren aferent.

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
E dificil si costisitor, va trebuie avocat si POATE reusiti, preferabil cu ceva rectificari de acte...
La cea nume va este necesar? INteleg ca acei mp sunt de fapt cota ideala in mp, nu?
Citat: "E dificil si costisitor, va trebuie avocat si POATE reusiti, preferabil cu ceva rectificari de acte...
La cea nume va este necesar? INteleg ca acei mp sunt de fapt cota ideala in mp, nu?"

Buna ziua,

Va multumesc mult pentru raspunsul oferit (nu credeam ca va mai analiza cineva intrebarea formulata de mine, am ai postat-o si mai inainte si nu am primit raspuns, acesta fiind motivul pentru care va raspund cu intarziere).

Referitor la intrebarile Dvs. (La cea nume va este necesar? Inteleg ca acei mp sunt de fapt cota ideala in mp, nu?) va raspund:
In primul rand terenul din imobilul respectiv este un teren in cota indiviza (coproprietate fortata), suprafata terenului fiind mica (344 mp), iar cea a terenului liber de constructii fiind foarte mica, in acest context fiecare mp este foarte important. In cazul de fata fiind vorba de 10 mp, care au apartinut de apartamentul 2, nu au fost tranzactionati niciodata, ceilalti proprietari au cotele lor trecute in actele de vanzare - cumparare. Daca eu doresc sa extind apartamentul in care locui, o suprafata de teren mai mare ma va ajuta sa obtin o extindere mai mare. Nu am inteles partea cu cota ideala, dar va pot spune ca diferenta la care ma refer rezulta clar din actele existente.

Explicati-mi va rog de ce este dificil si costisitor? Care sunt pasii ce trebuie parcursi? Nu exista si proceduri (cai) mai simple? Arat actele in cauza si autoritatea insarcinata sa rezolve astfel de probleme constata ceea ce este evident (si tine de normalitate) si isi da acordul/recunoaste ca ceea ce este corect, modificand actul meu de proprietate din 2006.

Astept cu interes raspunsul Dvs.

Cu stima,


.



1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Depipnde daca vine din 2006 problema sau mai demult, nu inteleg ce importanta are acea inchiriere... Daca e coproprietate fortata, iar, nu inteleg ce conteaza suprafata chiar pentru extindere de constructie, caci nu e determinata suprafata dv. Depinde daca si unde sunt trecute si procentele... depinde de ce spun actele din istoric, daca se poate face o rectificare la notar, daca trebuie mers in instanta...
Oricum, nu exista o autoritate competenta pentru fiecare problema pe care o avem, iar pentru unele trebuie sa apelam in mai multe locuri.

Ca sa incepeti rezolvarea, ar trebui intai sa mergeti la un notar sua avocat sau la ambii ca sa vedeti de unde apucati problema. Va recomand sa ascultati mai multe pareri avizate, cu actele in fata si apoi sa luati o decizie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stiinta dreptului si matematica in conflict botea_daniel botea_daniel Stimati specialisti in domeniul Dreptului va expun spre dezbatere urmatoarea problema: In 2006 am cumparat un apartament (apartamentul nr. 2) intr-un imobil ... (vezi toată discuția)
Plata chirie teren in folosinta - teren vandut ca si cota parte in baza legii 112/1995 Mr-X Mr-X Buna ziua, Parintii mei detin un apartament si o cota parte din partile comune de 10% intr-un imobil (casa nationalizata) cumparat in baza legii ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune teren comun bloc AnittaClaudia AnittaClaudia Buna seara, In primul rand rog moderatorii sa schimbe forumul in cazul in care nu m-am adresat unde trebuie. In al doilea rand va multumesc tuturor celor ... (vezi toată discuția)