avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata pentru perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata pentru perioada de proba

Nu am gasit pe nimeni sa ma ajute sa gasesc un raspuns concret. Astfel fiind nevoita sa apelez la internet.
Problema mea suna in felul urmator:
Sunt somera din data de 1 Mai 2014. Am lucrat in confectii auto. Fiind in somaj , am considerat ca un curs de calificare pentru reorientare profesionala nu mi-ar strica. Acum mai am 2 saptamani si examenul final de la cursul de "lucrator comercial". In data de 30 august am fost pentru o proba la un magazin (produse diverse: alimente, bauturi , industriale). La sfarsitul schimbului, pentru ca am stat 8 ore, patroana mi-a spus ca de luni sa vin la proba, schimbul 2. Am mers o saptamana, 8 ore zilnic. Am prestat munca integral ca un angajat. Vineri 5 sept. am intrebat-o pe patroana intr-o doara: "" mai vin la proba? Raspunsul a fost:""Normal, si maine si poimaine schimbul 2 ( sambata si duminica ) si saptamana viitoare." "si apoi?"am intrebat. Apoi v-a veni alta fata in proba 2 saptamani, si apoi restul." "si eu ce fac? "stati acasa, pana vedem pe cine aleg. finlul e ca am aflat ca de fapt voia sa-siangajeze 2 prietene, si trebuia sa acopere timpul pana rezolvau respectivele , ele lucrand la un alt magazin. Cand am intrebat-o daca imi plateste cele cinci zile , si de ce nu mi-a facut un precontract? mi-a raspuns:"Cum sa nu-ti platesc? dar sa vina "X"( doamna de la ALOFM ) ca sti ca sunt prietena cu ea si vedem."
Tot ce vrau sa stiu e daca trebuie sa-mi plateasca zilele lucrate sau nu. Va multumesc ! O zi buna !
Cel mai recent răspuns: Andra14anca , utilizator 14:24, 15 Septembrie 2014
asta depinde de patroana magazinului si de intelegerea facuta de voi (intelegere ce trebui facuta inaintea inceperi perioadei de proba)
pe mine ma intereseaza din punct de vedere legal... ce spune legea? nefacandu-mi precontract, nu a incalcat nimic? se foloseste de persoanele din proba sa-si acopere pesonalul lipsa pana vin prietenele...
1. Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
...

2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Dar mie are obligatia sa-mi plateasca zilele lucrate? Repet, am lucrat o saptamana intreaga cate 8 ore pe zi.
Am fost o sambata la proba, apoi m-a chemat in continuare, si ammai mers inca o saptamana. pentru ast trebuia incheiat contract sau precontract? eu sunt in somaj si vreau sa gasesc loc de munca sa nu stau in somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectarea contractului de munca gheorghe28 gheorghe28 Buna ziua. Am semnat un contract de munca cu data de 23.09.2014 in care scrie ca salariul de baza este de 1378 lei brut, iar net 1012 lei, perioada ... (vezi toată discuția)
Programul meu de lucru nu corespunde cu cel din contractul individual de muncă, am zile libere doar din două în două săptămâni. este legal așa ceva? poxilicu@yahoo.com poxilicu@yahoo.com Buna ziua,am si eu o curiozitate in ceea ce priveste programul de munca legal conform CIM. De cateva luni m am angajat la o firma care isi are punctul de lucru ... (vezi toată discuția)
Ore prestate sambata Mioara.B Mioara.B Buna ziua! Un angajat lucreaza luni- vineri 8-16. Sambata la ora 12 este solicitat sa vina la serviciu timp de 3 ore- accepta.Cum ii consider cele 3 ore? Munca ... (vezi toată discuția)