avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 450 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz demisie

Buna ziua,

Am o problema pe care nu stiu cum sa o rezolv. Sunt angajat al unei firme unde am incheiat un contract de munca pe o perioada determinata, mai precis pe 6 luni. Dar la inceputul lunii mi-am depus preavizul de demisie deoarece nu am cum sa ma mai prezint la serviciu, avand unele probleme cum ar fi inscrierea la un program de master si admiterea la acesta dar si alte probleme privind cazarea nefiind din orasul in care lucrez. Cand mi-am prezent intentia de a demisiona invocand aceste aspecte angajatorul mi-a spus ca va trebui sa tau in preaviz de 20 zile lucratoare indiferent de motivul pe care il am. Precizez ca nu ma pot prezenta la serviciu deoarece nu vreau sa imi ratez studiile in favoarea locului de munca sau sa nu ma pot caza la caminele facultatii din cauza faptului ca trebuie sa fiu la serviciu si dansii nu ma lasa sa plec sa imi rezolv aceste probleme. Le-am tot explicat despre aceste situatii dar nu vor sa inteleeaga si imi tot spun ca sunt angajati putini si nu fac fata si nu ma pot lasa sa plec, ca le pare rau dar asta e situatia. Nu ma incalzeste cu nimic parerea lor de rau atata timp cat eu nu imi pot rezolva aceste situatii.

Explicati-mi va rog ce sa fac, deoarece am intrat intr-o stare de stres grava, chiar vreau sa imi rezolv problemele acestea privind studiile si cazarea deoarece sunt foarte importante, dar nici nu vreau sa ma trezesc cu vreun proces intentat de dansii din cauza ca nu mi-am indeplinit obligatiile pe care mi le-au prezis. Daca ar fi doar incheierea CIM pentru abatere disciplinara si inscrierea acesteia in revisal nu ar fi o problema chiar atata de mare deoarece pe viitor voi avea explicatie pentru acestea.

Orice sfat este bine-venit!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:26, 22 Septembrie 2014
Pe codul muncii cred ca cea mai mare sanctiune care o puteti primi este desfacerea contractului de munca dar acest fapt corespunde cu dorinta dv.

O eventuala raspundere patrimoniala nu cred ca poate fi obtinuta atata timp cat nu ati cauzat niciun prejudiciu. Bineinteles ca o pot pretinde dar daca societatea nu isi poate permite sa isi angajeze personal suficient care credeti ca ar fi sansele sa deschida un proces cu sanse minime de reusita?

Art. 248. [sanctiunile disciplinare]
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:

a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
(2) In cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.
(3) Sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa.
MarianBratu a scris:

...

O eventuala raspundere patrimoniala nu cred ca poate fi obtinuta atata timp cat nu ati cauzat niciun prejudiciu. Bineinteles ca o pot pretinde dar daca societatea nu isi poate permite sa isi angajeze personal suficient care credeti ca ar fi sansele sa deschida un proces cu sanse minime de reusita?
....


Prin absurd vorbim, asa cum prezinta situatia cel care a initiat acest topic , sansele pot fi destul de mari.

Nu voi intelege , cum nu am inteles pana acum de ce un angajator nu accepta si o demisie fara preaviz, avand in vedere textul art.81 alin.7 C.mun. si nu cel al art.81 alin.8 C.mun. ????
Va multumumesc tuturor pentru sfaturi, si sunt bine-venite si altele. Nici eu nu inteleg de ce nu doresc sa ma lase sa plec cu acordul partilor descriindu-le situatia exact asa cum este si vor sa ma tina in preaviz si sa se ajunga la o astfel de situatie. Regimul pe care-l adopta este unul gresit din punct de vedere moral dar legal. Am ajuns sa nu pot dormii noaptea pentru ca ma gandesc doar la asta, nici sa invat pentru admiterea la master nu pot. Sunt sub orice critica si nu voi sfatui pe nimeni sa ajunga sa lucreze aici.


p.s.: nu e vorba ca nu isi permit sa angajeze destul personal, ci faptul ca pentru a putea profesa pe acest post este necesar un training de specilitate care poate dura pana la 2-3- saptamani, si ei nu vor sa tina postul liber pana instruiesc alta persoana.
Ultima modificare: Luni, 15 Septembrie 2014
Catalin-Pirnog, utilizator
freeelis a scris:

Prin absurd vorbim, asa cum prezinta situatia cel care a initiat acest topic , sansele pot fi destul de mari.


Parerea mea este ca sunt sanse mici de reusita atata timp cat nu poate fi dovedit vreun prejudiciu creat de catre angajat.


Ar mai fi o chestiune de discutat aici si puteti vedea daca va ajuta sau nu.

Art. 27. [obligativitatea avizului medical la angajare]
(1) O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de munca.

Sincer sa fiu nu imi dau seama ce se intampla dupa constatarea nulitatii contractului dar poate cunosc mai multe alti utilizatori ai forumului.

In caz ca nu exista un certificat medical poate analizati si aceste aspecte.

Ultima modificare: Luni, 15 Septembrie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Salut,

Mai există şi varianta renunţării de către angajator la perioada de preaviz. Poate dacă mai insişti...

A... şi dacă eşti în perioada de probă (sau la finalul ei), contractul poate înceta (fără a fi nevoie de preaviz) printr-o simplă notificare.

Mai multe informaţii pe subiectul "demisia fără preaviz": [ link extern ] / .
Ultima modificare: Luni, 15 Septembrie 2014
ContSters330686, utilizator

Alte discuții în legătură

Lipsire nemotivata de la munca rizeavl rizeavl Buna Ziua! Sunt student am lucrat la o firma din Bucuresti part-time 4h/day, intr-o zii am renuntat sa mai merg definitiv. Innainte sa plec am facut o ... (vezi toată discuția)
Demisie - preaviz Vilcu Gina Vilcu Gina Buna ziua.Cum inceteaza un contract individual de munca in cazul unui salariat care-si da demisia fara respectarea perioadei de preaviz iar administratorul ... (vezi toată discuția)
Salut, dacă am anunțat ca plec iar angajatorul mi a dat să ... maria_mariana1980 maria_mariana1980 Salut, dacă am anunțat ca plec iar angajatorul mi a dat să scriu lichidarea la zi (chiar dacă am trecut de perioada de probă și trebuia preaviz) am scris ... (vezi toată discuția)