avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz demisie

Buna ziua,

Am o problema pe care nu stiu cum sa o rezolv. Sunt angajat al unei firme unde am incheiat un contract de munca pe o perioada determinata, mai precis pe 6 luni. Dar la inceputul lunii mi-am depus preavizul de demisie deoarece nu am cum sa ma mai prezint la serviciu, avand unele probleme cum ar fi inscrierea la un program de master si admiterea la acesta dar si alte probleme privind cazarea nefiind din orasul in care lucrez. Cand mi-am prezent intentia de a demisiona invocand aceste aspecte angajatorul mi-a spus ca va trebui sa tau in preaviz de 20 zile lucratoare indiferent de motivul pe care il am. Precizez ca nu ma pot prezenta la serviciu deoarece nu vreau sa imi ratez studiile in favoarea locului de munca sau sa nu ma pot caza la caminele facultatii din cauza faptului ca trebuie sa fiu la serviciu si dansii nu ma lasa sa plec sa imi rezolv aceste probleme. Le-am tot explicat despre aceste situatii dar nu vor sa inteleeaga si imi tot spun ca sunt angajati putini si nu fac fata si nu ma pot lasa sa plec, ca le pare rau dar asta e situatia. Nu ma incalzeste cu nimic parerea lor de rau atata timp cat eu nu imi pot rezolva aceste situatii.

Explicati-mi va rog ce sa fac, deoarece am intrat intr-o stare de stres grava, chiar vreau sa imi rezolv problemele acestea privind studiile si cazarea deoarece sunt foarte importante, dar nici nu vreau sa ma trezesc cu vreun proces intentat de dansii din cauza ca nu mi-am indeplinit obligatiile pe care mi le-au prezis. Daca ar fi doar incheierea CIM pentru abatere disciplinara si inscrierea acesteia in revisal nu ar fi o problema chiar atata de mare deoarece pe viitor voi avea explicatie pentru acestea.

Orice sfat este bine-venit!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:26, 22 Septembrie 2014
@ MarianBratu

Nu poate fi vorba despre acest aspect deoarece in momentul angajarii mi s-a cerut cazier juduciar, adeverinta de la medicul de familie conform careia sunt apt de munca si am trecut si printr-un examen de medicina muncii.
Nu pot ataca acest CIM pentru nerespectarea drepturilor pentru ca nu am ce sa invoc, legal vorbind.
Ultima modificare: Luni, 15 Septembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Scuze pentru dublu-post dar nu mai aveam posibilitatea de a edita.

In legatura cu ce am descris mai sus, astazi m-am prezentat la serviciu si m-am dus la superior pentru o discutie amiabila privind situatia in care ma aflu. I-am explicat ca am nevoie de liber pentru a-mi rezolva probleme la facultate si cazarea in caminul acesteia iar raspunsul acestuia a fost unul negativ, mai precis, mi-a spus ca sunt batut in cap ca nu inteleg ca nu ma lasa sa absentez deloc, sa imi rezolv probleme in afara orelor sau in week-end, lucru care nu este posibil avand in vedere ca programul facultatii si cel al serviciului se suprapun, dar a spus ca nu il intereseaza asa ceva, ca nu il priveste.

Ca decizie am parasit locul de munca, spunandu-i ca eu imi voi rezolva problemele si nu imi voi rata studiile pentru ca nu doreste dansul sa inteleaga ca asta este destul de important. M-au sunat colegii sa ma intrebe ce fac si mi-a spus ca sefului nu ii pasa unde am plecat ca el nu m-a lasat si nici nu ma va suna.

Am de gand sa nu ma mai prezint la munca, fapt care va duce la concedierea mea pe motiv disciplinar.

Spuneti-mi va rog daca ar trebui sa procedez in alt mod avand in vedere ca a inceput sa se poarte destul de urat si nu ma lasa sa lipsesc sa imi rezolv problemele.
Mi se pare corecta o astfel de abordare a situatiei, maiales ca poate fi vorba despre un angajator care se crede "stapan de sclavi".

Ar mai fi fost posibila si acordarea unui CFP pana la rezolvarea problemelor dvs cu cazarea sau schimbarea programului de munca.
I-am spus ca sunt de acord si cu CFP dar a zis ca asa ceva nu se poate, nu imi aproba.

Chiar nu inteleg astfel de atitudine, dar nici nu vreau sa imi mai bat capu ca m-am saturat, ajung sa imi stric sanatatea pentru ceva care nu merita. Sa fie asta greseala mea si prin asta o sa casc mai bine ochii cand ma duc undeva sa ma angajez!
Apropo .... concediul de odihna l-ai efectuat? Nu de alta dar ai dreptul la cateva zile de concediu de odihna.

Imi dau seama ca nu va fi de acord cu el dar in teorie ai dreptul la vreo 10 zile lucratoare . In functie de cat mai ai din contractul de munca din cele 6 luni poate esti exact in perioada cand ar trebui sa efectuezi concediul.

In legatura cu CFP .... stiai ca acela este un drept al salaritilor? - nu o posibilitate ci un drept.
In eventualitatea unui proces cred ca ar fi bine sa poti dovedi ca ai solicitat CFP. Daca nu ai inca cerere inregistrata poate ar fi bine sa o faci pentru ca vei putea dovedi ca angajatorul a luat la cunostinta faptul ca te confrunti cu niste probleme personale.

Alte discuții în legătură

Lipsire nemotivata de la munca rizeavl rizeavl Buna Ziua! Sunt student am lucrat la o firma din Bucuresti part-time 4h/day, intr-o zii am renuntat sa mai merg definitiv. Innainte sa plec am facut o ... (vezi toată discuția)
Demisie - preaviz Vilcu Gina Vilcu Gina Buna ziua.Cum inceteaza un contract individual de munca in cazul unui salariat care-si da demisia fara respectarea perioadei de preaviz iar administratorul ... (vezi toată discuția)
Salut, dacă am anunțat ca plec iar angajatorul mi a dat să ... maria_mariana1980 maria_mariana1980 Salut, dacă am anunțat ca plec iar angajatorul mi a dat să scriu lichidarea la zi (chiar dacă am trecut de perioada de probă și trebuia preaviz) am scris ... (vezi toată discuția)