avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... exista normative, legi etc referitoare la montarea de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

exista normative, legi etc referitoare la montarea de tamplarie tip termopan?

Intr-un bloc unde locuieste o prietena s-a inlocuit vechea usa de intrare cu una tip termopan, izoland total intrarea . De atunci mirosurile din subsol stagneaza la parter si deja miroase a mucegai.

Deoarece se pune problema inlocuirii usii de intrare si in blocul meu, va rog sa-mi spuneti daca exista normative, legi etc care sa reglementeze si sa oblige montarea unor aerisiri, ferestre de aerisire etc (avand in vedere si ca avem retea de gaze in bloc si multe centrale termice).
Ultima modificare: Luni, 15 Septembrie 2014
gev, utilizator
Cel mai recent răspuns: tomasso , utilizator 14:54, 23 Septembrie 2014
@ ausfahrt : ma puteti indruma sa gasesc acest normativ? mi-ar fi de folos sa-l arat la administratie pentru a se lua hotarari in cunostinta de cauza
Cine mai stie toate normativele . Dar de exemplu :[ link extern ]
La pag.37 art 8.3(2)
Pentru cazul în care geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de
construcţie specială (securizat, tip Thermopan etc.) este obligatorie montarea detectoarelor
automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puţin 2% metan (CH4 ) în aer, care
acţionează asupra robinetului de închidere (electroventil) a conductei de alimentare cu gaze
naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi.

Ceva similar veti gasi si pentru casa scarii dar trebuie cautat cu rabdare. Mai sunt si ceva normative cu privire la siguranat imobilelor la incendiu etc...
Exista standarde privind geamurile termopan.
Obligativitatea realizarii ventilatiei este o Cerinţe fundamentala - Igienă, sănătate şi protecţia mediului.
Construcţiile trebuie să fie proiectate şi executate astfel încât să nu reprezinte, pe întregul lor ciclu de viaţă, o ameninţare pentru igiena, sănătatea şi siguranţa ocupanţilor sau a vecinilor
Cerinta este prevazuta in Regulamentul (UE) nr. 305/2011 în domeniul construcţiilor, Anexa 1 si in Legea calitatii in constructii, nr. 10/1995.
Ventilarea naturala a fost luata in calcul atunci cand s-a proiectat blocul, avind in vedere tipul de usi/ferestre folosite la acea vreme. Prin montarea de termopane se anuleaza ventilarea naturala.

Geamul termopan a fost inventat in America, unde cladirile la care s-au montat au toate sisteme de ventilatie/climatizare. La noi s-a aplicat varianta mioritica, "lasa ca merge si asa", fara ventilatie. "Forme fara fond", ca de obicei.
Pentru a sigura igiena aerului si higrotermica este necesara ori ventilarea automata, prin aparate, ori manuala, cu ajutorul unor fante, ferestre etc.
Aveti aici o serie de articole pe aceasta tema: [ link extern ]
Autorul este expert in domeniu: [ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 23 Septembrie 2014
darida, utilizator
Intr-un bloc p+4 palierul fiecarui etaj este prevazut cu un balcon de serviciu tip logie al carui parapet a fost temoizolat si inchis cu tamplarie termopan la exterior cu ocazia reabilitarii.Accesul din interior se facea printr-o usa initial de lemn care a fost inlocuita cu una cu rama de metal si sticla inchisa ermeticsi incuiata cu yala de unul din proprietarii celor 3 apartamente de pe palierul unui etaj care in vederea instalarii centralei a tras teava verticala de bransament gaz in aceasta incinta de serviciu. De aceasta este legata perpendicular o alta teava care trece prin zidul ce desparte balconul de holul palierului si urmeaza un traseu perimetral ancorata de pe deasupra usilor de intrare ale celolalte 2 apartamente .Un alt proprietar de la etajul superior a facut acelasi montaj cu ocazia instalarii centralei termice numai ca a inlocuit usa de lemn de la balconul de serviciu cu tamplarie termopan.Pentru ventilatie ar fi necesar ca fereastrele tamplariei termopan de la exterior sa fie deschise permanent insa peretii interiorului incintei balconului de serviciu nu sant izolati termic astfel s-ar creea prejudicii celor cu peretii care comunica acestei incinte care nu beneficiaza de reabilitare! Unde trebuie sezsizata nerespectarea acestor normativelor privind siguranta la incendiu si a instaltiilor nautorizate ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ventilatia in cazul exitentei contoarelor de gaze individuale pe casa scarii. mateigeamina mateigeamina Buna ziua ! O sa incerc sa expun cat mai pe scurt si cat mai clar speta mea... Se da un bloc cu 4 etaje. Pe casa scarii exista 7 contoare de gaze, la ... (vezi toată discuția)
Detector de gaze in apartamente sode sode Va aduc in atentia Dvs.urmatoarea situatie. Acum 9 ani In urma desfiintarii centralei termice din cartierul unde locuiesc am montat o centrala termica proprie ... (vezi toată discuția)
Montare detector gaze numai daca ai termopan CYBORG CYBORG Buna seara! “Distrigaz” vrea sa monteze detector de gaze in apartamentele blocului unde locuiesc. Dar eu nu am termopan, am pastrat ferestrele-cu ... (vezi toată discuția)