avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Plangere impotriva PV (>50km/h localitate) - Rog putin ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Plangere impotriva PV (>50km/h localitate) - Rog putin ajutor de specialitate! :)

Buna Ziua tuturor!

Am citit foarte multe topic-uri pe acelasi subiect, foarte interesante, dar din pacate, nu am gasit anumite informatii necesare acum.
Care e procedura la al doilea termen?

- am dreptul sa depun declaratii autentificate la notar, privitoare la evenimente, din partea mamei?
- am dreptul sa analizez / comentez probele depuse de politie, in fata instantei? Sa o fac verbal, sau sa depun un memoriu explicativ (note in intampinare, sau...nu stiu exact cum le numiti :(( );
- Pot solicita buletinul de verificare metrologica in original (e la detinatorul echipamentului intotdeauna, am si eu acum de verificat cateva sute de DMM-uri, cunosc foarte bine legislatia metrologica);
- Pot solicita expertiza/reverificarea metrologica a aparatului respectiv? (am dubii foarte mari in privinta masurarii, in ultima poza arata 40km/h, dar considerand unghiul, pot sa jur ca era in stationare deja - cred cu tarie ca aparatul indica cu cel putin 40 km/h in plus, lucru care mi-a confirma parerea pasagerilor in ce priveste viteza);
- pot solicita manualul de operare al aparatului radar (MPH Python II) pentru a ne lamuri de neconcordanta cu contorul de cadre si moficarea orei? Sa vedem ce e si cu T-ul acela de legenda, care apare pe toate pozele?
- Dupa toate cele de mai sus, mai are rost sa continui si cu aspectele legate de starea de necesitate, descrisa in detaliu in plangere, care m-a facut sa savarsesc o contraventie? (am admis si in plangere, am circulat peste viteza legala in localitate...dar cu siguranta, nu cu viteza specificata de domnul agent in PV).

In cazul in care veti avea bunavointa de a pierde putin timp pentru mine, va multumesc din suflet! Un sfat bun nu strica niciodata :). Pentru cine vrea sa intre mai in detaliu, pot trimite pe mail documentele specificate mai sus (sper sa nu incalc vreo lege de secretizare cu asta :">.
Adrian


Ultima modificare: Vineri, 22 Mai 2009
madriann, utilizator
Cel mai recent răspuns: ellla_ , utilizator 09:57, 21 August 2009
Adriane,

1. Faci un opis de inscrisuri si enumeri toate probele constand din inscrisuri pe care le depui, le numerotezi fila cu fila.
2. Ridici toate apararile pe care le-ai sesizat aici, sunt bune !, si evident IN SCRIS.
3. Depui Nota cu toate problele de care intelegi sa te folosesti: martori (cu adresa) vezi ca se pun in sedinta sau maxim in 5 zile de la admiterea probei, ca sa poata grefierul sa dea drumu la citatii-, expertiza, fotografii, inscrisuri.
4. Mama vine direct ca martor, audierea se face de instanta sub prestare de juramant.
5. In plus, iti zic ceva interesant, agentul constatator trebuie sa dovedeasca acuza. deci nu mai este ca pana acum sa aiba petentul sarcina probei, de aceea sa insisti pt administrarea tuturor probelor pe care le-ai mentionat pt ca tot onorata instanta a decis ca: "Procesul-verbal de constatare si sanctionare contraventionala trebuie sa aiba la baza intocmirii sale mijloace de proba temeinice in ceea ce priveste vinovatia petentului in savarsirea faptei, mentiunile agentului constatator inserate in actul sanctionator neputind singure servi drept temei pt aplicarea sanctiunii contraventionale in absenta altor mijloace de proba, conform jurisdictiei Curtii Europene a Drepturilor Omului, in raport de dispozitiile art. 6 CEDO. Din acest punct de vedere se impune respectarea garamntiilor specifice recunoscute persoanei acuzate"., ca atare, tot ce ai cerut este pertinent (are legatura cu cauza) si util cauzei
6. Mai cauta cazuistica (situatii similare pe internet)
Inocentia
Multumesc de sfaturi, punctul 5 e intradevar, foarte interesant (stiti cumva un link unde pot vedea acest articol in intregime/engleza?).
1. Probe: nu as avea decat declaratia mamei privitoare la cele intamplate: cum am plecat cu fata bolnava, faptul ca prin sate, am mers intradevar, unde s-a putut, cu 60-70 km/h...sunt un sofer cuminte si, in general, responsabil, cu suficienta experienta in condus (12 ani fara incidente). As fi vrut sa nu mai fac un ocol de vreo 150 km si sa o aduc la judecatorie, ma gandeam ca o declaratie scrisa de mana, autentificata la un notar public, ar fi suficienta in sprijinirea articolelor invocate (OG 2/2001 Art. 11(1,5); 7(2,3); 5(5,6);

2. As vrea sa stiu daca pot cere instantei (si modalitatea in care se formuleaza aceasta cerere) sa nu ia in considerare urmatoarele probe (cerute de mine in plangere)trimise de politie:
2.1. 4 din cele 8 poze, deoarece nu se poate identifica masina (Nr. inmatriculare)
2.2. 1 din cele 8 poze - cea cu autotestarea: o poza, cu o masina pe drum, pe care scrie "testare automata" nu poate fi considerata dovada autotestarii conf. NML 21-05 (326 - Cinemometrul trebuie să fie prevăzut cu o funcţie de autotestare, care să poată pune în evidenţă orice defect sau dereglare funcţională, ce pot avea influenţă asupra exactităţii de măsurare) - lipseste rezultatul testarii! In plus, desi ora e corecta, contorul de cadre dovedeste ca a fost facuta, cronologic, dupa pozele cu masina mea (ultimele 3 din set, in care numarul e vizibil)
2.3. Buletinul metrologic de verificare: Seria aparatului difera printr-o cifra si numarul masinii de politie e scris cu pixul peste ceea ce pare a fi pasta corectoare (restul documentului e cu caractere arial);
2.4.Atestatele de operator radar - sunt mai vechi de doi ani si nu arata valabilitatea atestatului;

Am cerut si nu s-au depus la dosar:
- Certificatul de omologare al paratului radar (AM);
- Copie dupa registrul aparatului radar de consemnare a contraventiilor;
- Ordinul de servici prin care au primit misiunea sa monitorizeze traficul in localitatea respectiva;
- In plangere, am cerut proba video - nu s-a trimis.

Sunt putin dezorientat...si nu gasesc nicaieri un cod de procedura civila, cred ca asta e termenul - cum trebuie sa ma prezint in fata instantei la urmatorul termen, avand in vedere cele descrise mai sus?
Ultima modificare: Vineri, 22 Mai 2009
madriann, utilizator
madriann a scris:

...nu as avea decat declaratia mamei privitoare la cele intamplate: cum am plecat cu fata bolnava, faptul ca prin sate, am mers intradevar, unde s-a putut, cu 60-70 km/h...sunt un sofer cuminte si, in general, responsabil, cu suficienta experienta in condus (12 ani fara incidente). As fi vrut sa nu mai fac un ocol de vreo 150 km si sa o aduc la judecatorie, ma gandeam ca o declaratie scrisa de mana, autentificata la un notar public, ar fi suficienta in sprijinirea articolelor invocate (OG 2/2001 Art. 11(1,5); 7(2,3); 5(5,6);

...


Declaratia se face la notariat de catre cel ce are ceva de declarat(in speta mama), in fata notarului. Daca nu este deplasabil se poate solicita notarului o deplasare la domiciliul declarantului.
Ultima modificare: Marți, 26 Mai 2009
Aurelian Cîcu, Consilier juridic
mama dvs trebuie audiata in fata instantei de judecata in conditii de contradictorialitate
In "contradictorialitate" cu cine ?! Politia a cerut judecarea in lipsa, conform 242(2) cod procedura.
Intre timp, am tiparit Codul de Procedura Civila, sa inteleg si eu ce si cum #-o...intortocheate caile juridice, la mine e mai simplu :"> ().
Asadar, in Sectiunea III - Administrarea dovezilor, conform art. 189 (1), nu pot fi ascultati ca martori rudele si afinii pana la gradul al treilea, inclusiv...problema rezolvata, pot sa uit de ea (de asta ma gandeam la depunerea unei declaratii autentificate, privitoare la cele intamplate - ca simplu inscris la dosar, menit sa clarifice cauza - in nici un caz ca dovada). In fine, declaratia mamei va prezenta doar circumstantele mele personale, fara nici o referire la viteza/radar sau orice altceva. O va considera , bine, nu o va considera, asta e.
Ajutati-ma totusi sa inteleg putin desfasurarea unei judecati, step-by-step:
1. Cum incepe cel de-al doilea termen, de obicei? - Ma ridic, spun prezent, merg in fata si ??? :(( (black-out :sorry:)
2. Faptul ca sunt numeroase neregululi in privinta probelor depuse de politie - am dreptul sa le comentez document cu document? Oral/scris?(imi cer scuze daca par greu de cap, stiu ca mi s-a dat deja un sfat, dar...nu prea stiu cum sa-l intitulez si cum sa aduc in discutie un document scris, care se numeste....:"> "Parerea mea?" "Raport de neconformitati"? "Comentarii" ? "Apararea mea"? "Cerere de respingere a probelor pe urmatoarele motive" ? - doar cateva din titlurile ce imi vin in minte.
3. Faptul ca e ceva in neregula cu buletinul BRML - numele masinii scris cu pixul si seria aparatului radar diferita printr-o cifra- se pot aplica prevederile Art.108^1 lit.e? ("Contestarea cu rea credinta, a scrierii sau semnaturii unui inscris") - Ce Doamne intelegeti voi prin rea-credinta in problema asta?
4. Cererea de expertizare/reverificare metrologica presupune suportarea costurilor de catre mine?
5. Ce inseamna sa iau cuvantul pe fond? :)
Ultima modificare: Marți, 26 Mai 2009
madriann, utilizator

Alte discuții în legătură

Recurs impotriva sentintei civile - amenda radar fix calandrino calandrino [b]Pot invoca in fata instantei de recurs sa solicit buletinul de verificare metrologica, atestatul aparatului radar etc. daca nu le-am cerut in cererea de ... (vezi toată discuția)
Cand nominalizez martorii? andabej andabej Am introdus o actiune pe drept comun si am cerut si aprobarea probei cu martori. Era necesar sa trec si numele martorilor pe care ii am in vedere. Eu m-am ... (vezi toată discuția)
Poze radar - probe in proces Eu contest Eu contest Buna ziua, Apelez la sfaturile voastre pentru a lua o hotarare de a continua sau nu procesul cu politia Prohova. In Februarie am fost oprit pentru ... (vezi toată discuția)