avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CASS
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CASS

Buna ziua,
Am si eu o nelamurire. Am terminat facultatea dupa ce implinisem 26 ani si m-am angajat la cateva luni dupa terminarea facultatii. Dupa ce am lucrat o perioada ca angajat, am devenit PFA.
Cand m-am dus sa imi fac contract la cass pt PFA m-au instiintat ca trebuie sa platesc asigurarea de sanatate si pentru perioada dintre implinirea varstei de 26 ani si angajare, inclusiv penalizari, care, practic, dubleaza suma.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. ce se intampla daca nu achit pt perioada respectiva?
2. nu ar fi trebuit sa fiu instiintat ca am de platit suma respectiva?
3. cum se procedeaza in cazul concediilor fara plata? le plateste firma la care am lucrat?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Daniela Vorovenci , Consultant fiscal 20:20, 21 Mai 2009
conform Art 617/2007 plata pentru persoanele fara venit se face pe ultimele 6 luni la salariul minim in vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere.
Concediile fara plata nu se platesc

Potrivit art. 54 din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.

In dezvoltarea prevederilor de mai sus, Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006 din 29/12/2006 (care, in temeiul art. 247 din Codul muncii, intra de drept in orice contract individual de munca din sectorul privat – cu caracter minimal), stipuleaza in art. 61 alin. (2) si (3) ca salariatii au dreptul la 30 de zile concediu fara plata, acordat o singura data, pentru pregatirea si sustinerea lucrarii de diploma in invatamantul superior si ca pentru rezolvarea unor situatii personale, salariatii au dreptul la concedii fara plata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata pentru formare profesionala carabela_anca carabela_anca Am un angajat care in luna iunie isi da examenul de licenta. Pentru asta vrea sa isi ia 30 zile de concediu fara plata. Exista o posibilitate ca sa nu ii ... (vezi toată discuția)
Cerere de concediu fara plata! carmen_pitesti carmen_pitesti Patronul imi tot spune sa fac cere de concediu fara plata,iar eu nu vreau,imi spune ca daca nu fac cerere de concediu fara plata,nu imi va mai da bonurile de ... (vezi toată discuția)
Lamuriri privind calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate - student, varsta de 26 ani vayllo vayllo Sunt student in ultimul an la doctorat si in luna august 2011 am inplinit varsta de 26 ani.Am fost la medicul de fam. si mi sa spus ca de anul trecut nu mai ... (vezi toată discuția)