avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Riscul proprietarului daca un chirias construieste o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Riscul proprietarului daca un chirias construieste o cladire pe teren cu acordul si in numele proprietarului

Buna ziua

Sunt un proprietar persoana fizica si doresc sa dau in chirie un teren si hala existenta pe acesta unei persoane juridice printr-un contract de inchiriere pe o durata de 2 ani cu X ron/luna.
Chiriasul doreste sa mai construiasca o hala noua din caramida, mai moderna si mai mare.
In principiu am cazut de acord verbal ca chiriasul sa ridice hala moderna din caramida in numele proprietarului terenului, urmand ca sa intocmim contractul de inchiriere pe o perioada de 10 ani cu aceeasi suma de X ron/luna. In cei 10 ani chiriasul isi va fi amortizat investitia (cheltuielile) cu constructia halei si fie va pleca fara nici o pretentie, fie vom face un nou contract de comun acord, de data aceasta cu X+Y ron/luna (unde Y va fi chiria suplimentara pe care va trebui sa o plateasca chiriasul de acum pe hala moderna pe care mi-a construit-o el).

Despre dreptul de superficie cu cat citesc mai mult cu atat inteleg mai putin, nefiind din pacate de formatie.

As dori sa stiu va rog daca exista vreo sansa (cat de mica o fi ea) sa ma trezesc la un moment dat ca trebuie sa cedez din drepturile mele de proprietar asupra terenului sau halei pe care mi-o va construi chiriasul.

Daca nu exista nici un risc de pierdere partiala sau totala a proprietatii imi puteti da va rog o idee de formulare in contractul de inchiriere care sa ma fereasca de asemenea neplaceri in cazul in care chiriasul va construi hala noua pe terenul meu?

Va multumesc mult!

Cu respect!
Cel mai recent răspuns: dvd779 , utilizator 11:31, 19 Septembrie 2014
Buna ziua!

Este posibil sa pierd partial sau total dreptul de proprietate asupra terenului meu sau asupra cladirii pe care o va construi chiriasul pe terenul meu, in numele meu si o va folosi pana in 10 ani conform intelegerii din contractul de inchiriere al terenului, timp in care el isi va fi amortizat cheltuielile cu ridicarea constructiei?

Va rog, am nevoie de un raspuns, daca se poate.

Cu multa stima!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accesiune constructii PPPP PPPP Am o speta interesanta si as dori sfatul dvs.: De mai multi ani x detine cu contract de inchiriere de la y un \"spatiu hala\" ce are ca functiune ... (vezi toată discuția)
Constructie provizorie [cadre beton ,fundatie]pe teren inchiriat siviiu siviiu buna ziua.vreau sa inchiriez unei persoane un teren in vederea construirii unei hale din panouri metalice.datorita configuratiei terenului el este nevoit sa ... (vezi toată discuția)
Lnchiriere teren pe termen lung ovidium1980 ovidium1980 Buna ziua. Ma intereseaza daca o persoana fizica poate inchiria un teren altei persoane fizice, pe o perioada de 30 ani sau cat mai mult, urmand ca cel de-al ... (vezi toată discuția)