1. Daca actul ascuns, incheiat in temeiul art aa75 c.civ., este ulterior actului aparent, este in regula?
2. Si daca intr-un contract de v-c se insereaza o clauza portivit careia A si B iau bani de la C si se obliga sa nu vanda, ipotecheze, inchirieze imobilul pana nu inapoiaza suma luata ptr achizitionarea imobilului, este bine?
Si care sunt riscurile in ambele variante?
Multumesc!
1. Riscul in primul caz este inopozabilitatea fata de terti a actului ascuns incheiat in condi'iile rat 1175 C. civ., ceea ce implica ca tertii sa nu fie tinuti a-l respecta.
2. Clauza nu mi se pare prea explicita, dar nu stiu in ce masura clauza de "a face" ori cea de "a nu face" este accptata intr-un asemenea contract.
1.De inopozabilitatea fata de terti stiam dar ma intereseaza ce se poate intampla daca actul ascuns este incheiat dupa incheierea actului aparent.
2. Clauza de care am vorbit instituie si un privilegiu in favoarea celui carea a dat banii pentru V-C, adica procuratorul de fonduri.
Multumesc mult de raspuns!
Daca actul ascuns a existat ca negotium la data incheirii actului aparent, atunci se poate dovedi intentia partilor de a simula, chiar daca acrul ascuns, ca instrumentum, a fost incheiat ulterior.
Speta interesanta
uleana
In 2001 se incheie un antecontract sub semnatura privata intre promitentul - vanzator si promitentul - cumparator si se da un avans reprezentand 20% din ... (vezi toată discuția)
Act secret
Marryan
Buna seara. Actul secret se incheie in prezenta unui avocat sau notar? Legea prevede ca se incheie ori inainte, ori concomitent cu actul
Public. Multumesc (vezi toată discuția)