Va scriu cu rugamintea de a ma sfatui in privinta unor decizii luate de catre consiliul executiv al asociatiei de proprietari din imobilul in care locuiesc.
In data de 28 August 2014 la afisier a aparut un anunt conform caruia suntem obligati sa schimbam apometrele de consum fiindu-ne impusa o anumita firma. Am solicitat sa ni se explice motivele pentru care aceasta firma ne este impusa precum si dovada licitatiei sau a metodei prin care aceasta firma a fost contractata, in acelasi timp solicitand si o sedinta de bloc in care sa fim informati si sa ne putem exprima opinia.
Fara nicio explicatie si fara sedinta de bloc, consiliul executiv a luat decizia de a impune schimbarea apometrelor de catre toti proprietarii (incepand din 15 Septembrie) amenintand ca refuzul individual va duce automat si irevocabil la trecerea consumului la pausal a acestora chiar daca dispun de apometre atestate metrologic si reglementate de catre lege, singura diferenta fiind ca nu provin de la firma aleasa de catre asociatie.
As dori sa stiu daca exista vreun temei legal prin care Consiliul Executiv poate lua hotararea de a ignora luarea in calcul a consumului contorizat de catre instrumente de precizie legale in favoarea altor instrumente de contorizare doar pentru ca sunt alese de Consiliu.
In primul rand @Radu11 nu ne-a spus la inceputul topicului ca are apometre care se afla inca in garantie metrologica, deci raspunsul a fost pe masura intrebarii, fara a specifica ceva despre care nu stiam.
In al doilea rand nu vad cum ar fi trebuit sa se ia aceasta decizie mai cu incetinitorul. Cu siguranta insa ca decizia s-a luat dupa ce s-a constatat o perioada mai mare de timp ca diferentele de apa intre ce se declara si ce se factureaza sunt mari, aceste diferente probabil au generat si numeroase discutii cu proprietarii si....in final s-a luat "brusc" decizia sa se schimbe apometrele astea care sunt expirate metrologic.
La mine in asociatie am observat si am comunicat de mai bine de un an de zile ca diferentele intre consumurile declarate si cele facturate sunt din ce in ce mai mari, dar eu spun, eu aud, desi ar fi trebuit de mult timp sa se ia o decizie "brusca" de a se inlocui aceste apometre.
Verificarea lor metrologica este un paliativ destul de slabut si pentru ce se realizeaza inseamna bani dati de pomana. Mai bine se schimba apometrele cu unele cu citire radio si am fi mult mai castigati.
Sa stiti @ausfahrt ca nu e vorba de 10 lei. Sunt situatii cand oamenii mai mult lipsesc din apartament decat sunt prezenti, sunt situatii diverse generate de conditiile noi de munca si viata cand consumurile sunt foarte, foarte diferite de la o familie la alta, dar chiar si in cadrul unei familii pot exista diferente de la o luna la alta.
N-are nicio relevanta pentru o asociatie de proprietari anume ca alte 10000 de asociatii functioneaza si-si repartizeaza consumul de apa in functie de niste masuratori care nu mai sunt corecte.
Fiecare asociatie se gospodareste ea insasi si decide in functie de conditiile specifice.
Ok, discutia tinde sa-si piarda topicul. Intrebam daca ma poate forta asociatia sa-mi schimb apometrele certificate, legale si cu verificare metrologica valida si sa refuze sa ia in considerare valorile afisate de catre acestea.
@elga50 Am mentionat in OP ca Administratia nu ia in calcul persoanele care detin apometre atestate metrologic.
Nu, nu este corect sa nu va ia in seama apometrele care sunt inca in perioada de garantie metrologica.... doar daca nu cumva se doreste montarea apometrelor cu citire radio care ar schimba procedura de culegere a datelor.
@Radu11 - legal nu pot ignora contoarele dvs si nici nu va pot cere inlocuirea lor cu modele 'mai performante'.
@elga50- asociatia poate sa hotarasca si montarea de contoare cu comunicatie prin satelit sau care sa fie citite de maimute. Legea prevede doar sa fie avizate metrologic.
Daca apometrele sunt simple, citirea se face de catre proprietar sau un reprezentant al asociatiei, se scriu indecsii pe hartie, administratorul ii socoteste si rezulta acolo la el in liste consumul.
Apometrele cu citire radio presupune ca se angajeaza o firma - deobicei cea care le si monteaza - care face toata bucataria calculului, cam ca la repartitoare.
Deci e o diferenta de sistem de gestionare a datelor si de aceea toata lumea trebuie sa fie intr-un fel, ori simple, ori cu citire prin unde radio.
Si in general, daca nu ma insel este si o prevedere legala, atunci cand se pune problema masurarii consumului la toatainfrastructura derivata dintr-un bransament, unitatile de masurare trebuie sa fie de acelasi fel.