avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Despre calculul penalitatilor la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Despre calculul penalitatilor la intretinere

De mai multi ani avem un administrator, care este si presedinte in acelasi timp.
Am avut o sedinta din care rezulta ca d-lui face calculul la intretinere cu penalitati de 0.2% in loc de procentele pe care le primeste de la furnizori.((mentionez ca acesta este un bloc social si lumea din bloc este mai mult saraca decat spre bine, multi nu mai au servici (iar acestia si-au manifestat la ultima sedinta o cerere prin care sa se calculeze penalitati la nivelul fiecarui furnizor), iar conform legii, la un bloc social de asemenea dimensiune se recomanda a se calcula penalitatile la nivelul cererii furnizorilor. In afara de aceasta tot conform legii penalitatile nu au voie sa depaseasca datoria lunara, adica daca avem o intretinere de 150 lei, penalitatea nu poate sa fie mai mare de 150 lei(Legea 230/2007 Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari(in cazul nostru locatari chiriasi la AFI Bucuresti, poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.)iar la noi a fost cca. 225 lei penalitati.
Alta problema importanta este ca d-lui (administratorul are o suma frumusica la salariu) dar nu plateste la stat acele 21,5% impozit si sanatate (nici pentru femeia de serviciu), cum platim toti care mai lucram ceva suplimentar in alte parti(pe langa servici).
Va rog sa ne sfatuiti ce sa facem?
Multumim anticipat.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:57, 19 Septembrie 2014
1-
De mai multi ani avem un administrator, care este si presedinte in acelasi timp

Este situatie contrara dispozitiilor in vigoare,avand in vedere ca presedintele de asociatie este factor decizional pe cand administratorul de imobil este factor executional
Cele 2 responsabilitati nu pot fi exercitate concomitent in cadrul aceleiasi asociatii de proprietari
2
-(administratorul are o suma frumusica la salariu) dar nu plateste la stat acele 21,5% impozit si sanatate (nici pentru femeia de serviciu),

Sesizati oficial serviciul de indrumare si sprijinire asociatii de proprietari
Este adevarat ca administratorul trebuie sa lucreze cu documentele aprobate in Ag sau a com. executiv.
Mai intai trebuie sa verificati ceea ce spuneti aici. Daca nu este bun sistemul de penalizari aprobat, il schimbati asa cum va permite legea.
Ca locuintele sunt sociale, este alta poveste, insa facturile trebuiesc achitate. Personal cunosc o multime de situatii, de oameni care au stat la o coada de asteptare de 4-5 ani, au primit in sfarsit o repartitie pentru o locuinta si primul lucru pe care l-au facut a fost sa nu mai achite cheltuielile de intretinere, nu asa 1-2-3 luni, ci 1-2-3 ani!
Ca nu au serviciu, ca au 4-5 copii, ca nu le ajunge de bautura, ca...
Bine, poate la dvs. nu este chiar asa.
Convocati AG, discutati, schimbati, aprobati.

Administratorul nu-si achita contributiile la stat - mergeti la serv. as. prop. din cadrul primariei, faceti o sesizare inregistrata. Se vor face verificari, iar cei vinovati vor indrepta lucrurile, dar va zic ca sunt situatii in care dumnealui administratorul, chiar asa trebuie sa „cotizeze” - 21,5% din venit si este foarte legal. Va las sa va ganditi la aceasta posibilitate!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Temeinicia calculului penalitatilor geta-taby geta-taby Bun seara! am si eu o intrebare in legatura cu calcularea penalitatilor procentuale de 0,2%.....la o suma de 180 ron,este posibil sa se calculeze o penalizare ... (vezi toată discuția)
Penalizari asociatie ContSters122354 ContSters122354 unde sunt distribuite penalizarile ?catre asociatia de proprietari sau catre furnizori ? de cine sunt calculate acestea? (vezi toată discuția)
Cum se percep penalizarile? zahdorin zahdorin As avea o intrebare referitoare la perceperea penalitatilor pentru plata cu intarziere a cheltuielilor de bloc. Va rog sa ma lamuriti cum si in ce conditii pot ... (vezi toată discuția)