avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... disponibilizare colectiva octombrie 2013
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

disponibilizare colectiva octombrie 2013

In octombrie 2013 am fost disponibilizata conform ordonantei 36/30.04.2013 a guvernului.in art.7 din ordonanta pct.1 si 2 am primit si voi primi in continuare drepturile de somaj si diferenta de venit timp de 24 de luni.Problema este,caci compania la care am lucrat nu respecta pct.3 din art.7 al ordonantei privind platile compensatorii conform contractului colectiv de munca,deoarece in data de 28.08.2014am primit adresa de la companie ca la incetarea ajutorului de somaj nu mai am dreptul la nicio diferenta din partea companiei,desi nu am primit nici un leu de la ei.Am lucrat 20 de ani in companie cu un salariu de 1148 lei,deci conform CCM aveam dreptul la 15 salarii compensatorii.Va rog sa sa ma lamuriti(poate am interpretat eu gresit ordonanta) ce as putea face in aceasta situatie.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:33, 19 Septembrie 2014
Actionati-i in instanta. Puteti incerca in paralel si o procedura de mediere, mai ales daca sunteti mai multe persoane in cauza.
Art. 7 din OUG 36/2013:
Persoanele concediate in conditiile prezentei ordonante de urgenta beneficiaza de urmatoarele drepturi:
a) indemnizatie de somaj, stabilita potrivit reglementarilor legale in vigoare;
b) venit lunar de completare;
c) plati compensatorii acordate de catre operatorii economici din bugetele de venituri si cheltuieli, in conformitate cu prevederile contractelor colective sau individuale de munca aplicabile, respectiv incheiate la nivelul fiecarui operator economic.

Platile compensatorii nu au nicio legatura cu venitul de completare.

Atentie ca dreptul la actiune pentru plata salariilor compensatorii se prescrie in termen de 6 luni de la data incetarii c.i.m..

Art. 268. C.mun.
(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
....
e) în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.
Conform deciziei 8674/06.09.2013 compania ne anunta ca:"cuantumul platilor compensatorii si conditiile de acordare vor fi comunicate ulterior salariatului dupa ce acesta va prezenta la companie decizia privind stabilirea dreptului la venitul de completare si decizia privind stabilirea dreptului de indemnizatie de somaj"La companie am trimis aceasta decizie in data de 20.11.2013,iar raspunsul dat de companie a fost in 28.08.2014 unde ma anunta ca:"suma reprezentand totalul venitului de completare la care aveati dreptul conform O.U.G.nr.36/30.04.2013este mai mare decat suma salariilor compensatorii la care aveati dreptul,ca atare nu mai aveti dreptul de a primii de la companie nici o diferenta".In primul rand venitul de completare nu acopera nici jumatate din ceea ce trebuia sa ne acorde compania(dar acesta nu are legatura cu salariile compensatorii).mentionez caci CIM a fost incheiat in 14.10.2013 si conform deciziei 8674 a companiei am asteptat raspunsul lor care l-am primit probabil intentionat de la companie numai in august 2014 ca sa nu ne incadram in termen ptr. ai da in judecata.Se mai poate face ceva in acest caz? avand toate documentele si sa aratam cum ne-a mintit?
Ii puteti actiona in instanta, intrucat practica judiciara nu este unitara in ceea ce priveste opinia mea exprimata in mesajul anterior si considera ca se poate exercita actiunea si in termen de 3 ani de la data incetraii c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Oug 36/2013 alinamadalina alinamadalina Buna ziua,o mare rugaminte la dumneavoastra am primit decizie de concediere in data de 13 sept/2013 ca urmare a restructurarilor facute in compania de stat la ... (vezi toată discuția)
Acordare salarii compensatorii narcisap narcisap Aş vrea să supun atenţiei dvs. o speţă în speranţa că mă veţi putea ajuta. O persoană a fost disponibilizată colectiv şi potrivit Contractului ... (vezi toată discuția)
Plati compensatorii si pfa mjjj mjjj Am fost disponibilizat de la posta. In situatia in care imi deschid un PFA si inchei un contract cu o Primarie mai beneficiez de somaj, venit lunar de ... (vezi toată discuția)