avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plata despagubirilor acordate prin sentinta ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Plata despagubirilor acordate prin sentinta judecatoreasca se face doar prin intermediul executorului judecatoresc?

Buna ziua,

Cineva din familia mea a primit o sentinta defavorabila intr-un proces cu un vecin. Obiectul procesului nu conteaza foarte mult pentru aceasta intrebare.

Sentinta avea ca termen de contestatie cinci zile de la pronuntare, dar ruda mea a primit sentinta dupa acel termen. A ales sa nu mai depuna nici o contestatie si sa plateasca partii castigatoare despagubirile de 1000 de lei stabilite. Vecinul nu a acceptat banii, desi au fost trimisi prin martori, spunand sa fie dati executorului judecatoresc. Intrebarea mea este: trebuie trimisi bani executorului neaparat? Daca ruda mea are martori ca vecinul nu a vrut sa plateasca, ce se intampla?

Va multumesc!
Cu stima,
Ada Romascu
Cel mai recent răspuns: ContSters331400 , utilizator 15:59, 10 Octombrie 2014
Probabil deja s-a deschis dosar de executare si va trebui sa achitati si onorariul executorului judecatoresc pe langa cei 1.000 de lei.
Banii pot fi platiti prin mandat postal.

Daca nu il ridica atunci va trebui sa ii dati prin intermediul unui executor judecatoresc care va intocmi un proces verbal care atesta predarea banilor. In aceasta situatie insa va trebui ca dvs sa achitati contravaloarea serviciilor executorului.

Daca nu doriti sa apelati la executor, atunci nu aveti decat sa asteptati sa pune creditorul in executare sentinta. Veti achita de asemenea onorariu executor si daca creditorul apeleaza la acesta pentru a a-si recupera suma de bani.

Debitorul are la dispozitie un termen de 3 ani de la ramanerea definitiva a sentintei sa o puna in executare.
Mai aveti la dispozitie procedura ofertei de plata si consemnatiunii prev. de art.1005 si urm. C.p.c.
Va multumesc pentru raspunsuri si imi cer scuze ca revin atat de tarziu. Plata s-a facut pana la urma prin mandat postal si a fost acceptata.

Cu stima!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mă aștept la o executare silita, deoarece creditorul refuza primirea banilor trimiși de mine( debitor) prin mandat poștal, conform sentinței judecătorești. AlexandruDumitruSandu AlexandruDumitruSandu Am pierdut un proces,am rugat o ruda din Romania sa plătească suma datorată conform sentinței judecătorești ,dar cel ce a câștigat , a refuzat primirea ... (vezi toată discuția)
Buna seara. am pierdut un proces si trebuie sa platesc o suma ... silviu.s silviu.s Buna seara. Am pierdut un proces si trebuie sa platesc o suma de bani si sa imi schimb instalatia de scurgere la baie. Termenul de 30 de zile in care putea fi ... (vezi toată discuția)
Executare silita crissmario crissmario Buna ziua, Va rog sa ma indrumati in urmatoarea situatie: in baza unei hotarari judecatoresti definitiva si irevocabila am fost obligat sa achit suma de ... (vezi toată discuția)