avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj 1
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj 1

Buna ziua,
Un prieten a cumparat un teren cu contract de vanzare-cumparare. Ulterior s-a casatorit si a plecat din localitate. Un frate a lui a primit imputernicire din partea prietenului sa construiasca o casa pe acel teren, sa faca contracte pt utilitati in numele prietenului si sa locuiasca acolo. Ulterior, prietenul meu i-a vandut fratelui sau terenul si casa prin contract de vansare-cumparare. Intrebarea este: avea voie sa vanda terenul si casa fara acordul sotiei prietenului? Terenul il avusese inainte de casatorie dar casa a fost construita pe perioada casatoriei. Acum prietenul meu a divortat si doreste sa stie daca va avea probleme cu acel contract de vanzare-cumparare teren si casa.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: CRM2013 , utilizator 23:17, 20 Septembrie 2014
In cazul in care a fost construita cu banii prietenului, obtinuti in timpul casatiriei, casa era si proprietatea sotiei.
Avea nevoie de acordul ei.
Ultima modificare: Vineri, 19 Septembrie 2014
AvTudor_com, utilizator
Nu inteleg un lucru: casa pana la urma proprietatea cui este? A proprietarului terenului sau a celui care a construit?
Casa a fost construita pe numele prietenului in perioada casniciei acestuia. Ulterior prietenul a vandut casa si terenul fratelui sau, prietenul meu fiind tot casatorit. Acum prietenul meu este in partaj si doreste sa stie daca sotia sa poate ataca contractul de vanzare-cumparare a casei si terenului.
Este greu de dovedit ca banii pt constructie casei au fost dati de prietenul meu sau de fratele sau. Sigur, contractele de utilitati (gaze, apa, electric) precum si Autorizatie de constructie au fost pe numele prietenului meu. El doreste sa stie daca acel contract de vanzare-cumparare poate fi atacat in instanta de sotia sa (ce sanse de casrig ar fi?)

[ pt a completa un mesaj, folositi functia editeaza]
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Septembrie 2014
gi-jane2, moderator
Casa construita este un bun comun, nu avea dreptul sa o vanda fara acordul sotiei. Da, poate fi contestata vanzarea si chiar obtinerea anularii vanzarii , mai ales ca prietenul a "vandut" casa fratelui sau . De fapt , si-a insusit dreptul sotiei , pe ascuns .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj 2 dinumarcel dinumarcel Buna ziua, Va supun discutiei urmatoarea situatie. Am divortat si sunt in faza de partaj. Pe langa bunurile comune si imobile acumulate impreuna pe timpul ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare intre cetatean roman si cetatean italian dracula1691 dracula1691 buna ziua,am cumparat un teren in numele fiului meu pe care ulterior am construit o casa impreuna cu un catatean italian cu care traiam(2007),dupa doi ani ... (vezi toată discuția)
Partaj calanceavasile calanceavasile Neam certat si ne am separat in fapt in 03 01 2003 dar am divortat legal in septembrie 2008 In 17 dec 2002 am optinut o autorizatie de ... (vezi toată discuția)