avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de abitatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de abitatie

As avea nevoie de o solutie. Va expun speta ca atare: matusa mea detine un drept de abitatie pentru o camera intr-un apartament care apartinea fratelui dansei. Si matusa si fratele si-au vandut propriile apartamente si impreuna au cumparat acest apartament, doar pe numele fratelui, acesta instituiind drept de abitatie in favoarea surorii sale, aceasta neavand copii. Fratele are o fiica naturala stabilita in strainatate. La cateva luni de la vanzarea celor doua apartamente, fratele se recasatoreste cu fosta sotie, mama fiicei sale, mama aflata si ea in strainatate. Fratele cumpara noul apartament, dar nu reiese provenienta banilor, fiind deja casatorit de trei luni, specifica in act "casatorit cu ...", dar sotia nu semneaza actul nefiind in tara atunci. Dupa sapte ani de relatii pasnice, amiabile, fratele decedeaza. Fiica vine in tara si pretinde in mod dur renuntarea la abitatie din partea matusii. Introduce actiune pentru anularea actului de abitatie, datorita faptului ca pe actul de vanzare-cumparare, care include si instituirea dreptului de abitatie, nu apare semnatura mamei sale, decat a tatalui, recte - fratele matusii mele. Ce ma sfatuiti sa fac, va rog, ce trebuie sa demonstrez, ca timp de sapte ani relatiile au fost minunate, ceea ce inseamna ca au aprobat in mod tacit?
Si inca ceva, cele doua reclamante au venit in tara, au schimbat usa de la intrarea in apartament, iar matusa mea nu mai poate beneficia de dreptul sau de abitatie.
Va multumesc din suflet!
Aura Constantin
Cel mai recent răspuns: referenta1 , utilizator 12:34, 22 Mai 2009
Nu pot cere si nu pot obtine nici renuntarea la dreptul de abitatie, nici anularea contractului pentru lipsa semnaturii sotiei.

Matusa le poate da in judecata pentru respectarea dreptului ei real, dreptul de abitatie, si le poate cere daune pentru tulburarea suferita.
Lipsa semnaturii sotiei din contractul de vanzare-cumparare nu constutuie motiv de nulitate nici macar partiala a contractului, de vreme ce exista mentiunea ca unchiul este casatorit.

Prin urmare, nu poate obtine pe aceasta cale anularea dreptului de abitatie.

Din contra, matusa poate actiona in instanta, asa cum a spus si colegul, pe nepoata si sotia spravietuitoare pentru a cere resectarea dreptului de abitatie si daune pentru prejudiciu suferit.

Deasemenea, matusa poate face plangere penala pentru tulburare folosintei locuintei impotriva nepoatei
Va multumesc din suflet, pe 12 iunie este prima infatisare la judecatorie si o sa vedem ce este de facut, matusa mea are 82 de ani, va dati seama ca depinde de mine si de ceea ce o sa o sfatuiesc. Deocamdata am sa vorbesc cu avocatul saptamana viitoare, dar trebuie sa am si eu habar de situatia si solutia juridica. Iar starea matusii este deplorabila, locuieste la mine si este foarte trista, nepoata care a introdus acum actiune in justitie fiind si nepoata ei favorita.
Va multumesc foarte mult!
Aura Constantin
Contractul in integralitatea sa este valabil si opozabil tuturor. Astfel, dreptul de abitatie ramane valabil pana la ajungerea la termenul stipulat in contract si este si inatacabil.
In schimb nu inteleg de ce matusa nu a apelat la organele de politie pentru a putea sa patrunda in locuinta in care are dreptul sa locuiasca.
Corect ar fi sa faca o plangere penala percum si cere dezdaunari.
Apelati la un avocat.
Matusa mea are 82 de ani, cand aude de politie tremura toata. Dar chiar asa, daca o conving sa cheme politia, aceasta va constata faptul ca matusa nu poate intra in apartament, dar mai departe ce se poate intampla, caci cele doua reclamante locuiesc efectiv in strainatate, in tara vin o data pe an, acum au venit mai des ca au trebuit sa faca succesiunea, dar alta treaba nu mai au pe aici. Politia imi poate ajuta la ceva, banuiesc ca usa nu poate fi sparta cu politia. Actiunea deci trebuie sa fie de natura penala si introdusa in justitie? Si daca locuiesc in strainatate, sanctiunea care e?
Multumesc mult!
Aura Constantin

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de abitatie?!?!? chrt_mady@hotmail.it chrt_mady@hotmail.it Sunt propietara unui apartament de doua camere , pe dormitor avand drept de abitatie matusa mea, As dori sa stiu daca ce este acest drept si daca poate fi ... (vezi toată discuția)
Ajutor urgent cu o clauza viagera AHTUM AHTUM Buna Ziua , Am o matusa asupra careia s-a abatut o mare nenorocire . Astfel , în urmă cu câţiva ani , respectiv 4 ani, a trecut pe numele unei nepoate ... (vezi toată discuția)
Donatie cu sarcini, donatarul vrea sa vanda... poate fi oprit? narcisa_salbatica narcisa_salbatica Matusa mea (unic proprietar) a incheiat cu fiul sau contract de donatie cu drept de abitatie viagera in favoarea ei. Matusa locuieste in apartament, fiul in ... (vezi toată discuția)