Buna ziua,
As dori sa stiu ce pasi trebuie urmati din punct de vedere legal pentru a recupera salariile restante in urma incheierii unui contract pe drepturi de autor (DDA). Mai precis, am incheiat cu angajatorul doua contracte: unul pe un salariu de incadrare (1), altul pe drepturi de autor (2). Contractul (1) a ajuns la termen, dar cu restante din partea angajatorului pe 2 luni, care au fost, ulterior, platite. Drepturile salariale din contractul (2), NU. Angajatorul da semne ca nici nu mai intentioneaza sa le plateasca, acoperit fiind de faptul ca le-a platit pe cele de pe contractul (1).
Asadar, ce trebuie sa fac intr-o astfel de situatie pentru a-mi recupera sumele restante din DDA?
Multumesc!
Actiunea in instanta se face la judecatoria de sector de care apartine sediul social al angajatorului sau la cea unde am eu domiciliul? Trebuie sa platesc un avocat in acest sens? Daca mai sunt persoane in situatia mea, se poate face un dosar comun?
Multumesc!
Aveti grija ca un astfel de litigiu este supus timbrajului , intrucat contractul de drepturi de autor nu este supus prevederilor Codului muncii.
Se poate formula actiunea impotriva societatii de catre mai multe persoane in calitate de reclamant.
Numai daca doriti puteti sa va angajati avocat . Onorariul acestuia se achita de catre dvs, iar in cazul castigarii litigiului onorariul se poate recupera sub forma cheltuielilor de judecata.
In speta, cererea de chemare în judecată se introduce la instanța în a cărei circumscripție domiciliază sau își are sediul pârâtul, dacă legea nu prevede altfel.
Competenta materiala o are Judecatoria , daca valoarea cererii este sub 200.000 lei,inclusiv.
In acelasi proces se pot cere si despagubiri finaciare, avand in vedere ca mizam pe acei bani pentru plata diferitelor nevoi personale? De asemenea, mai ridic o problema legata de faptul ca eu nu am efectuat decat 3 zile din concediul de odihna aferent contractului cu salariul de incadrare. Pot solicita plata zilelor de concediu de odihna neefectuate, desi contractul, cum am spus anterior, a ajuns la termen?
In acel proces nu puteti solicita si compensarea in bani a zilelor de CO neefectuate.
Va trebui promovata o actiune aparte, intrucat in acest caz este vorba despre un litigiu de munca.
Incetare cim
del_gf
Daca a incetat contractul de munca pe 8 august, cand este obligat angajatorul sa faca lichidarea? Ce pot face in cazul in care amana acest lucru?
Daca in anul ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca
angelax
Am fost angajata cu un contract pe o perioada determinata pentru 10 luni (data sfarsitului contractului de munca este 30.09.2011). Dupa 6 luni am primit o ... (vezi toată discuția)