Mihaela T a scris:
Buna ziua,
Daca sunt in concediu de ingrijire a copilului ( primul nascut in ianuarie 2008) si imi depun actele pentru a intra in concediu de ingrijire a celui de-al doilea copil (nascut in aprilie 2009), mai am nevoie de cele 42 zile de lauzie? Doctorul spune ca nu dar primaria spune ca da. Sau pot sa depun actele abia anul viitor cand se termina CIC la primul copil?
Va rog sa-mi raspundeti; Multumesc.
Veti intra cu data nasterii copilului. Practic se va prelungi concediul de crestere pana copilul nr. 2 va implini varsta de doi ani.
Citez din OUG 148/2005
Art. 10. - (1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, reprezentând indemnizaţie şi stimulent, se cuvin şi se plătesc după cum urmează:
b)
începând cu data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;
Avand in vedere ca dvs erati deja cu CIM suspendat si nu ati cerut revenirea din concediu crestere ( nici nu era cazul), presupun ca nu ati beneficiat nici de concediu de maternitate, fiind in CIC.
Si, tot conform aceleiasi Ordonante:
Art. 6. - (1)
Concediul şi indemnizaţia lunară prevăzute la art. 1, respectiv la art. 2, precum şi stimulentul prevăzut la art. 3
se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 naşteri sau, după caz, pentru primii 3 copii ai persoanelor aflate în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (2), după data de 1 ianuarie 2006.@
(2) Se ia în calcul la stabilirea celor 3 naşteri şi naşterea survenită până la data de 31 decembrie 2005 inclusiv, în situaţia în care solicitanţii drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestora după data de 1 ianuarie 2006.@
(3)
Durata de acordare a concediului prevăzut la art. 1 se prelungeşte corespunzător, în cazul suprapunerii a două sau trei situaţii de natură a genera acest drept, în condiţiile prevăzute la alin. (1) şi (2).
(4) În cazurile prevăzute la alin. (3) se acordă o singură indemnizaţie, în cuantumul prevăzut de prezenta ordonanţă de urgenţă.