avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dreptul de a conduce- pana la solutionarea dosarului!
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dreptul de a conduce- pana la solutionarea dosarului!

Buna ziua tuturor!

Ma aflu intr-o mare incurcatura si doresc sa aflu daca se mai poate face ceva, sau trebuie sa las timpul sa treaca(asa cum l-am lasat pana acum).........In cateva cuvinte:
In anul 2006 am fost implicat intr-un accident rutier in calitate de conducator auto; in urma accidentului o persoana a decedat. Desi au trecut trei ani de la producere, dosarul se afla inca in faza de cercetare la Politie, ,,itele,, fiind foarte incurcate din punct de vedere al probelor,declaratiilor si expertizelor.(se pare ca aceasta situatie va mai dura cel putin 1-2 ani.....#-o)
Dupa producerea accidentului mi s-a retinut permisul de conducere, primind o dovada de la politie fara drept de circulatie, conform art 232+180pct.7.
In aceste conditii (tinand cont si de noua legislatie)....care sunt sansele ca pana la inchiderea dosarului(sub o forma sau alta)sa conduc si cum trebuie sa procedez ?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:35, 27 Mai 2009
nu mai dezinformati justitiabilii!! posibilitatea de a conduce in baza unei dovezi de circulatie este oferita numai in cazul in care s-a comis o contraventie, fara infractiune. aici e vorba de un dosar penal, in niciun caz nu aveti dreptul de a conduce pana la solutionarea dosarului. iar daca se va dovedi ca acea persoana a decedat din culpa dvs, veti primi si o condamnare, iar permisul in mod sigur va fi anulat.
Stimabile utilizator kamar. Cine dezinformeaza? Argumentati sustinerea!
Stiti cumva inprejurarile in care sa comis accidentul, ati stabilit vinovatul...?!
Cel mai corect este sa prezinte situatia concreta pentru a primi un raspuns pertinent.:)
Se da dovada si in caz de infractiune.Am un caz in care pentru omor din culpa ( invinuirea) s-a prelungit dovada de 6-7 ori.
Nu este insa obligatoriu a se proceda asa.Depinde de la caz la caz.
Daca nu sunteti informat mai bine pastrati tacerea.

avocat Claudiu Lascoschi
sunt doua tipuri de dovada dovada cu drept de a conduce si adoua fara drept de a conduce iar cum el are fara drept de a conduce nu inteleg ce dovada sa prelungeasca sa conduca cand practic el nu are dreptul de a conduce

Art. 232. - (1) În cazul producerii unui accident de circulatie în urma caruia a rezultat uciderea sau vatamarea grava a integritatii corporale ori sanatatii uneia sau mai multor persoane sau distrugerea unuia sau mai multor vehicule, permisul de conducere se retine o data cu constatarea faptei, titularului acestuia eliberându-i-se o dovada înlocuitoare fara drept de circulatie, daca din primele cercetari rezulta ca evenimentul s-a produs din cauza nerespectarii de catre acesta a unei reguli de circulatie.

(2) Permisul de conducere nu se retine în cazurile prevazute la alin. (1), daca din primele cercetari rezulta ca titularul acestuia nu a încalcat nici o regula de circulatie.

(3) În cazurile prevazute de art. 81 alin. (1) din ordonanta de urgenta permisul de conducere se retine de catre politie o data cu identificarea autorului, iar în situatia în care împotriva titularului s-a luat masura de siguranta prevazuta la art. 112 lit. c) din Codul penal ori pedeapsa complementara prevazuta la art. 64 lit. c) din Codul penal, pe data luarii la cunostinta despre hotarâre de catre politie conducatorului de autovehicule i se elibereaza dovada înlocuitoare fara drept de circulatie.



Buna ziua!
Datorita faptului ca acest dosar nu este inca inchis nu am dorit sa dau mai multe informatii!...dar....nu mai am nimic de pierdut asa ca;
Anul 2006 vechea legislatie rutiera:O....intr-o dimineata ma aflam la volanul autoturismului personal, conducand prin calvarul orasului Bucuresti; la un momendat am intrat pe un bulevard important asupra caruia se facusera lucrari la partea carosabila, astfel incat nu exista nicio linie care sa marcheze delimitarea intre benzi sau alte insemne(in momentul de fata sunt trei benzi). Dintre masinile parcate langa bordura am sesizat o persoana care sa lansat in fuga intr-o directie oblica fata de axul drumului ...in acel moment am claxonat, concomitent cu manevra de evitare spre stanga si ducerea piciorului catre frana de serviciu cu intentia de a frana brusc ...persoana a facut doi-trei pasi pe traiectoria indicata mai sus, dupa care a avut o clipa de ezitare, fapt care ma determinat sa ridic piciorul de pe pedala de frana si sa duc spre acceleratie...insa fuga a continuat, in acel moment am impins pedala franei spre maxim(masina nu era dotata cu abs( X-( ) ., ajungand cu roata din stanga langa bordura stanga a sensului de deplasare
Pe partea stanga exista un scuar ce delimiteaza un sens de celalalt, iar pe mijlocul acelui scuar este pus un gard metalic ....impactul pieton-autoturism a avut loc la partea dinspre capatul din spate al acestei delimitarii exact in dreptul in care incepe acest gard metalic! Acum, zona de impact imprimata pe masina este undeva in dreptul semnalului stanga si al oglinzii, dar datorita faptului ca se afla in fuga, partea superioara a corpului (in fuga fiind aplecat)a ajuns undeva in dreptul stalpului stanga fapt care a determinat proiectarea pietonului in sens opus celui de deplasare a acestuia.Stop(acordarea primului ajutor, politie, salvare,....).
Ce exista la dosar acum---Pe partea dreapta a sensului de deplasare exista semnul de trecere pietoni, dar liniile de marcaj albe de pe asfalt lipseau, nu am sesizat semnul trecere pietoni datorita faptului ca erau masini parcate paralel cu bordura una dintre ele fiind mai mare astfel neputand vedea acel semn, la o distanta de aproximativ 65 metri in spate exista un semn atentie copii pe care am recunoscut ca nu l-am sesizat, exista un martor care sustine cele declarate de mine iar un al doilea (a fost audiat dupa doi ani) nu mai stia nici pe ce parte a autoturismului meu sa produs ...locul in care sa produs impactul este apreciat la aprox 2 m dupa marcajul trecerii pietonale existente in acest moment(dar locul din care sa pornit in traversare este aproximativ la 6-7 m dupa trecere)...viteza mea de deplasare are valoarea de aproximativ 46 km/h iar cea a pietonului de 6.8 km/h...s-au efectuat 2 expertize( una care a fost trimisa catre Parchet cu nup in 2007 iar cea de a doua --care nu a fost solicitata de procuror---si care contine si detaliile date de al doilea martor care contravin realitatii ... sa facut o anexa la aceasta expertiza(de expertul parte) iar eu am cerut sa mi se lamureasca anumite aspecte legate de datele concrete si indubitabile din dosar expertului care a intocmit raportul de expertiza!!! nu am primit niciun raspuns )....asa ca am ajuns la a treia expertiza(sper si ultima)! Oficial ma aflu in stare de urmarire penala pentru savarsirea faptei de ucidre din culpa...
pe parte cilvila nu sa depus nicio plangere.
Alte detalii --alcool 0, permis de conducere cat B,C,E de la 18 ani(adica in momentul producerii accidentului 9 ani ), experienta din punct de vedere auto, fara antecedente penale, impactul a fost din lateral, legea rutiera sa modificat din ianuarie 2007.

Acum unii dintre dumneavoastra cunosc mult mai bine golurile din legislatia noastra precum si modalitatea de lucru,.....
ce sa mai zic ?...ca viata mea este impartita in doua -inainte si dupa accident?.....
Despre faptul ca exista o sansa(mica) dar exista de recuperare a dreptului de a conduce am aflat anul trecut in toamna; dar abia acum simt ca am forta(si necesitatea)de a face acest demers .(mai ales ca trebuie sa iasa si cea de a treia expertiza)
Despre faptul ca au trecut 3 ani in care practic sa batut pasul pe loc?(astfel patrecandu-mi poate unii dintre cei mai frumosi ani in umbra si fara puterea de a mai avea zambetul acolo unde -i este locul???)--totul datorita unui fapt intamplator si al unei decizii de moment

Rog pe cei ce vor citii ulterior, in cazul in care exista un model sa mi-l trimita pe privat pentru modelul de cerere catre procuror pt dovada provizorie(eu am o idee despre cum se formuleaza..dar ...)
Va multumesc pentru faptul ca va interesat subiectul meu precum si pt raspunsurile dumneavoastra;
Numai bine!:)

Alte discuții în legătură

Retinere permis mmsavu mmsavu Buna Ziua Anul trecut am fost implicat intr\'un accident rutier soldat cu vatamare de persoana asa cum scrie si pe dovada ulterior data la fata ... (vezi toată discuția)
Am avut accident cu un pieton care traversa neregulamentar, urmarea fiind o fractură de umăr și o posibilă contuzie la omoplat. care pot fi consecințele pentru mine? Cristi1321 Cristi1321 Salut. Acum cateva zile am lovit un pieton care traversa neregulamentar, asta sa intamplat in Urziceni Ialomita pe soseaua Calea Bucuresti (acea sosea are 2 ... (vezi toată discuția)
Expertiza auto - calcularea vitezei autoturismului in fct. de deceleratie elenaf elenaf Buna seara, Fratele meu a decedat intr-un accident rutier, pieton fiind. Expertiza oficiala , cea a Politiei, ne-a fost deja prezentata si acum ne prezentam ... (vezi toată discuția)