Am fost angajata la o firma romano-germana de scari interioare. Datorita unor probleme aparute in Germania, firma a intrat in reorganizare judiciara. S-au facut concedieri colective, majoritatea angajatilor intrand in somaj. Problema este ca firma nu ne-a virat salariile pe luna aprilie si despre salariile compensatorii ni se spune ca o sa le primim cand se vand utilajele. Asta inseamna ca s-ar putea sa nu le mai vedem niciodata.....?!?:( Firma a pastrat un numar foarte mic de angajati, carora le-a platit salariul pe luna aprilie. Noi ceilalti am ramas fara bani. Din cate stiu, in asemenea situatii angajatii au prioritate la plata salariilor si a celorlalte drepturi banesti ce decurg din asemenea situatii, dar s-au platit niste furnizori cu care, domnul director a spus ca trebuie sa mai colaboreze, adica are nevoie de ei, deci noi angajatii concediati nu mai suntem pe primul loc asa cum precizeaza legea. Intrebarea mea este ce putem face in situatia aceasta? Va multumesc si astept un raspuns
Va propun sa incepeti cu o sesizare la ITM -ul unde este luata in evidenta societatea.
Scrieti in respectiva sesizare tot ceea ce ati mentionat aici , si poate ii cooptati si pe colegi sa o semneze . Aceasta sesizare o trimiteti prin posta , fax sau personal catre ITM apoi asteptati raspunsul D-lor .
In acest timp inspectorii de munca vor face o " vizita " la societate si vor dispune o serie de masuri printre care si plata salariilor restante pana la o anumita data . Societatea trebuie sa se conformeze cu masura dispusa de ITM , altfel riscand o amenda ptr neindeplinirea ei .
Oricum , daca ar fi respectat pasii de concediere colectiva (monitorizata de AJOFM SI ITM ) nu trebuia sa ajungeti in aceasta situatie
Numai bine,
Andreea
Aveti posibilitatea sa sesizati ITM-ul , dar si sa va adresati instantei de judecata pentru recuperarea drepturilor salariale neachitate.
ITM-ul, verifica situatia, ii pune in vedere angajatorului sa va achite acele drepturi, iar in caz de neindeplinire a masurii stabilite il poate amenda, dar nu in poate obliga sa achite banii.
De aceea, parerea mea este sa va adresati instantei de judecata pentru recuperarea salariului restant precum si a salariilor compensatorii. Hotararea instantei este executorie, iar in caz de nerespectare reprezentantul angajatorului va raspunde chiar penal. Fiind un litigiu de munca , instanta competenta este Tribunalul din resedinta de judet, iar actiunea este scutita de taxa de timbru si de timbru judiciar.
Succes.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Dreptul angajatului
alicey
buna ziua ,as vrea sa stiu in cazul in care am lucrat,si dupa 1 ian 2009 am ramas fara post ,fara a fi anuntata si fara a mi se prezenta un preaviz de ... (vezi toată discuția)
Neplata salariului
danutz69
Sunt in situatia de a nu fi primit salariul aferent ultimelor 3 luni , iar angajatorul find un ong vine cu tot felul de justificari mai mult sau mai putin ... (vezi toată discuția)