avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 347 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calcul pensie (grupa 1 si grupa 2)
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calcul pensie (grupa 1 si grupa 2)

Buna ziua.

Din cei 15 ani lucrati intr-o unitate 85% mi-au fost recunoscuti in grupa 1 iar 15% in grupa , fara a se preciza care anume din ani sunt in grupa 1 ori 2.
Am solicitat buletinul de calcul a pensiei si am observat urmatoarea situatie.
Primii 12 ani si ceva, cronologic, dupa angajare, mi-ai fost socotiti a fi de grupa 1, iar restul de 2 ani si ceva in grupa 2, adica ultimii ani cand am lucrat in acea unitate sunt socotiti a fi de grupa 2.
Mie mi se pare ca aceasta ... socoteala ma dezavantajeaza intrucat la inceputul activitatii salariul era mai mic, iar la sfarsitul activitatii mai mare, in acest fel si contributia la fondul de pensii a crescut proportional cu salariul, iar sporul la punctul de pensie -calculat conform grupelor de munca 1 si 2- ar fi fost mai substantial -si mai corect /avantajos calculat zic eu- daca mi s-ar fi socotit ultimii ani ca fiind de grupa 1, ori daca, in fiecare an lucrat acolo s-ar fi considerat un numar de luni in grupa 1 si un numar de luni in grupa 2.

Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1, Exista norme de calcul a pensiei care prevad cum se repartizeaza grupa 1 si 2 unei perioade de munca, atunci cand nu se specifica in actele mele (adeverinta de grupa) care anume ani au fost lucrati in grupa1 si care in grupa 2?
3, Avand in vedere ca decizia de pensionare am primit-o in luna aprilie 2014, iar buletinul de calcul a pensiei acum (ieri, ca urmare a solicitarii mele, deoarece aceasta nu a fost trimisa cu decizia) pot solicita luarea in calcul a anilor de serviciu care sa fie considerati de gr 1 si care de gr 2 altfel decat a considerat Casa de Pensii?

Va multumesc pentru ajutor.
Ultima modificare: Joi, 25 Septembrie 2014
EugeniaG, utilizator
Cel mai recent răspuns: EugeniaG , utilizator 20:55, 26 Septembrie 2014
Este o situatie putin complicata si care poate fi rezolvabila din punctul meu de vedere.
In primul rand, cand angajatorul a decis acordarea atat a grupei I cat si a grupei II de munca, a stiut ca trebuie respectat pct. 10/Ord 50/1990. In acest fel avea o situatie exacta in stabilirea timpului efectiv lucrat in Gr. I cat si in Gr. II.

Acum, sincer, cine banuia la vremea cand s-au inregistrat grupele in carnetele de munca, ca peste ani, punctajele realizate in aeste perioade se vor majora cu 25 sau 50%?

Ca si metodologie de inregistrare in carnetul de munca a perioadelor lucrate in grupe de munca era intradevar o adevarata "proza" sa inregistrezi luna de luna in ce procent s-a lucrat in gr I si cat in grupa II si asa mai departe pentru fiecare an.

Eu m-am lovit cu un caz similar iar problema s-a rezolvat la cererea Casei de pensii asa:
Pentru fiecare an (extras din documentele din arhiva) am defalcat grupele astfel:
01.01.1991 - 01.01.1992 = 7 luni grupa I si 5 luni grupa II
01.01.1992 - 01.01.1993 = 9 luni grupa I si 3 luni Grupa II ...samd
SAU
Daca angajatorul detine in arhiva o adevarata "farmacie" poate defalca si lunar cat timp ati lucrat in gr. I si cat in gr. II. (desigur, cam complicat)

E totusi o solutie mai favorabila fata de cea initiala.
Ultima modificare: Vineri, 26 Septembrie 2014
Bruta, utilizator
Angajatorul nu mai exista, lichidatorul nu mai exista nici el de la 01 octombrie 2014, adeverinta am obtinut-o in instanta.
In adeverinta se specifica doar atat: 85% din perioada lucrata se incadreaza la grupa 1, 15% la grupa 2.
Am solicitat inclusiv adeverinta privind veniturile realizate (luna de luna, deoarece am lucrat in acord global si program de 10 ore din primavara pana in toamna, santier).
In aceasta a doua adeverinta sporurile pentru conditii dificile de munca sunt specificate incepand cu 1991 (conditii grele, periculoase si toxicitate, pana la acea data nu sunt specificate, ca valoare, in adeverinta, doar in carnetul de munca sunt mentionate procentual).
Normal fi fost sa considere grupa 1 de munca acei ani in care sunt mentionate si nominalizate aceste sporuri, deci perioada ultima de activitate, nu cea de inceput.
Nu stiu cum pot solutiona favorabil aceasta problema.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre pensie ionasbrigita ionasbrigita Buna ziua! Am o nelamuirire cu privire la urmatoarele: Total stagiu de cotizare realizat 33 ani 11 luni 23 zile din care : - in gr II 21 ani 2 luni 29 ... (vezi toată discuția)
Cerere de pensionare respinsa Elena.1980 Elena.1980 Buna ziua, Socrul meu in varsta de 60 ani, ii implineste in 07 decembrie, a depus cerere de pensionare la Casa de Pensii in baza adeverintelor din care ... (vezi toată discuția)
Pensie - grupa 1 - pe cine sa dau in judecata? cucuruzu cucuruzu Buna ziua! Problema sta in felul urmator: Tatal meu a lucrat 2 ani cu grupa 1 de munca la o intreprindere care acum este desfiintata si arhiva ei este acum ... (vezi toată discuția)