avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nerespectarea preavizului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nerespectarea preavizului

Buna ziua, am primit acasa o insiintare de la fostul loc de munca, o convocare la cercetarea prealabila. Nu mi-am respectat preavizul si acum nu ma pot angaja in alta parte pentru ca astept foaia de lichidare. Cum este bine sa justific absenta de la locul de munca, nerespectarea preavizului si ce nota explicativa pot da sa fie ok si sa scap cat mai repede si "curata" din aceasta situatie? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:10, 26 Septembrie 2014
Florina10 a scris:
Nu mi-am respectat preavizul si acum nu ma pot angaja in alta parte pentru ca astept foaia de lichidare.

Poate gasiti totusi pe cineva care sa va angajeze si fara foaia de lichidare.

Florina10 a scris:
Cum este bine sa justific absenta de la locul de munca, nerespectarea preavizului si ce nota explicativa pot da sa fie ok si sa scap cat mai repede si "curata" din aceasta situatie?

Spunand adevarul !
Neprezentarea dumneavoastra la cercetarea disciplinara prealabila ofera dreptul angajatorului de a aplica una dintre sanctiunile prevazute la articolul 248 din Codul Muncii. Cel mai probabil angajatorul o sa va concedieze conform Art. 61 lit.a din Codul Muncii ( Disciplinar ), ceea ce nu va avantajeaza in viitorul dvs. profesional. Va recomand sa discutati cu angajatorul si sa incercati sa agreati impreuna un termen de preaviz util pentru ambele parti.
@ Florina10

1. Nu exista nici o prevedere legala cu privire la obligativitatea intocmirii notei de lichidare si nici in ceea ce priveste obligativitatea prezentarii acesteia la o noua angajare.

2. art.35 C.mun.
(1) Orice salariat are dreptul de a munci
la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
Intr-adevar, nu exista obligativitatea eliberarii si prezentarii notei de lichidare la noul angajator insa nici pe angajator nu-l poate obliga nimeni sa va angajeze daca nu-i prezentati nota de lichidare...
Atata timp cat nu exista vreo prevedere legala , solicitarea angajatorului nu va avea vreodata suport legal.

Dosarul personal al salariatului cuprinde cel putin urmatoarele documente: actele necesare angajarii, contractul individual de munca, actele aditionale si celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca, acte de studii/certificate de calificare, precum si orice alte documente care certifica legalitatea si corectitudinea completarii in registru. (art.8 alin.2 din HG nr. 500/2011).

Prin urmare,nota de lichidare nu exista mentionata in acest text de lege, ca facand parte din dosarul de persoanal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacere cim prin demisie sau disciplinar Andrei Gica Andrei Gica Unei persoane care si-a dat demisia si a stat in preaviz in loc de 15 zile calendaristice numai 13, i se poate desface contractul disciplinar pt acest motiv?( ... (vezi toată discuția)
Neprezentare la locul de munca Seeel26 Seeel26 Buna ziua ! Am un salariat care dupa ce si-a incasat salariul nu s-a mai prezentat la locul de munca . Pot sa il acționez in instanță ? Si daca da ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz ContSters139791 ContSters139791 Buna ziua am primit o oferta de la o companie care ma vrea urgent asta inseamna sa imi dau demisia fara preaviz, si am cateva intrebari: - daca actualul ... (vezi toată discuția)