avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Arendarea unui teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Arendarea unui teren

Situatia este urmatoarea: sintem mai multi frati mostenitori ai unui teren detinut de tata. Unul dintre frati a incheiat un act sub semnatura privata cu o asociatia pentru cultivarea terenului. Fratele care a facut acest lucru nu a avut acordul celorlalti mostenitori ci am acceptat tacit aceasta situatie. Cel care a incheiat actul sub semnatura privata a decedat de 2 ani. Totii fratii sintem de acord sa dam altei asociatii sa ne lucreze terenul. Dar patronul asociatiei care lucreaza terenul nu vrea sa-mi dea nici o copie a actului incheiat cu fratele meu si refuza sa imi elibereze o adeverinta prin care el nu mai ne lucreaza terenul pentru ca noi nu mai vrem.. El practic il lucreaza fara a mai avea vreun act ,deoarece fratele a decedat. Asociatia unde vreau sa inscriu terenul nu vrea sa-l lucreze daca nu aduc de la prima asociatie adeverinta ca ei nu-l mai lucreaza. Ce sa fac ? Cum sa procedez?
Cel mai recent răspuns: pintilie mirela , utilizator 22:44, 27 Septembrie 2021
Contractul de arendare este încă valabil având în vedere faptul că ați acceptat arendarea (chiar și tacit) în calitate de coproprietari (arendarea fiind un act de administrare care poate fi încheiat de unul dintre coproprietari cu acordul celorlalți).

În aceste condiții arendașul poate continua executarea contractului până la termenul stabilit prin contract.

Dacă refuză să vă dea o copie a contractului puteți să vă interesați la primărie despre condițiile contractului (să vedeți pentru cât timp s-a încheiat arendarea) deoarece este obligatoriu ca acesta să fie înregistrat acolo.
Asociatia care va lucreaza acum terenul a inregistrat actul semnat de catre fratele dvs. la primarie? Trebuie sa plateasca impozit pe venitul obtinut din arendare si alte taxe (CASS).

Informati-va la primarie daca acel act a fost inregistrat si solicitati o copie a actului daca exista.

Incheiati un contract de arendare cu noua asociatie si inregistrati-l la primarie.
Noul arendas nu ar trebui sa va oblige sa aduceti adeverinta de la fosta asociatie deoarece dvs. sunteti proprietarul terenului si nu asociatia care a incheiat actul de mana.

Dvoastra instiintati arendasul prezent ca nu mai doriti sa va lucreze terenul si ca in cazul in care va continua sa cultive terenul veti depune plangere penala pentru tulburare de posesie
In situatia in care el nu a inregistrat actul sub semnatura privata la primarie precum ca ne lucreaza terenul ce pot face? ii trimit lui o notificare ca nu ne mai dorim sa lucreze el acel teren deoarece nu avem un act valabil incheiat intre noi? Si daca actul incheiat de fratele meu (decedat acum ) inca e valabil? Mai pot schimba ceva? Macar sa nu-i mai dea nepotului toti banii? Mai am o nelamurire: toti cei 5 frati sintem de acord sa dam in lucru terenul unei alte asociatii dar baiatul fratelui decedat nu vrea. Pentru ca presedintele asociatiei ia dat numai lui banii pe ultimii doi ani.Noi ceilalti frati nu am primit nimic. Totusi nepotul meu nu a facut succesiunea dupa tatal lui decedat.Avea voie presedintele sa-i dea lui banii? Imi cer scuze ca am atitea intrebari si va multumesc anticipat tuturor ca aveti rabdare cu mine si ma indrumati cum sa procedez.
Contractul de arendare, chiar dacă a fost încheiat între părți, nu e valabil dacă nu e înregistrat la primărie, deci asociația respectivă îl lucrează fără drept.

Dacă e înregistrat și e încă în termen nu-l puteți rezilia în anul agricol în curs. Pentru a înceta contractul de arendare a unui teren agricol trebuie să-l notificați pe arendaș cu cel puțin un an înainte (dacă termenul pentru care a fost arendat e mai mare de un an).

Modalitatea cea mai sigură de notificare a arendașului cu privire la încetarea contractului este prin executorul judecătoresc.
Daca nepotul nu a impartit banii primiti de la arendas cu ceilalti proprietari acesta poate fi acuzat de imbogatire fara justa cauza. Ii solicitati acestuia sa va plateasca drepturile cuvenite pe ultimii 2 ani si ii spuneti ca il veti da in judecata daca refuza.
Aveti succesiunea facuta? In baza carui act de proprietate a dat in arenda fratele decedat terenul. Cu arendasul actyal o rezolvati usor, ii spuneti ca veti depune o sesizare la Anaf ca nu a inregistrat actil la primarie si astfel nu isi plateste taxele la stat. La fel si nepotul trebuie sa plateasca impozit de venitul obtinut din arenda. Iar cu statul nu te joci!

Alte discuții în legătură

Anulare contract arendă Abuz arendas Abuz arendas Nepotul meu a încheiat un contract de arendă ptr un teren pe care îl deține în indiviziune cu încă 2 coopropritari, pe o perioadă de 10 ani, numai pe ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren frasin frasin buna ziua, Am si eu o nelamurire legata de un teren, Tatal meu care a decedat are un teren extravilan si intravilan undeva la tara in alt judet impreuna cu ... (vezi toată discuția)
Contract de arenda sil73 sil73 se poate incheia un contract de arenda pentru o suprafata de teren care face obiectul unei actiuni pentru iesire din indiviziune fara acordul tuturor ... (vezi toată discuția)