Conform art. 1.087 Cod Civil, moștenitorii rezervatari sunt :
1. sotul supravietuitor;
2. descendentii privilegiati ai defunctului (copii și nepoții)
3. ascendentii privilegiati ai defunctului (părinții).
Aceștia pot contesta donațiile mai mari de 1/8 din averea donatorului decedat.
Pentru a evita această contestare este de preferat să se încheie un act de vânzare cumpărare, costurile fiind aceleași.
Situatia sta in felul urmator:
Tatal meu, vaduv, a hotarat sa imparta proprietatile, inca din cursul vietii prin donatie catre cei doi copii astfel:
Unul dintre copii primeste, prin donatie, o casa cu toate bunurile existente in ea. Conditia fiind sa intretina parintele pe tot parcursul vietii. Al doilea copil, adica eu, am primit un apartament cu o valoare mult mai mica. Ulterior tatal meu s-a recasatorit.
Acum tatal meu doreste sa doneze fratelui meu si cabana construita inainte sa se recasatoreasca. Cu acest lucru eu nu sunt de accord deoarece fratele meu nu si-a respectat obligatia de intretinere . Mentinez ca toate bunurie in cauza sunt dobandite inainte ca tatal meu sa se recasatoreasca.
Cine poate contesta aceste donatii?
Orice persoana , poate face ce doreste cu bunurile sale proprii in timpul vietii. Tatal dvs. poate sa-i lase tot fratelui dvs. daca asa considera. Doar dupa decesul tatalui , dvs. puteti ataca aceste donatii , in instanta , insa va trebui sa dovediti ceea ce pretindeti .
Mostenire
august79
in urma decesului tatalui um ramas ca mostenitori doi copii si sotia si um facut partajul prin care sotia a renuntat la tot, ambi copii dobamdind astfel ... (vezi toată discuția)