avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contract sezonier in strainatate, somaj din Romania?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contract sezonier in strainatate, somaj din Romania?

Buna ziua.
Lucrez in strainatate cu un contract de sezon de 7 luni. As vrea sa stiu daca pot beneficia de somaj din Romania dupa terminarea contractului din strainatate?
(am inteles ca pt a beneficia de somaj din strainatate, trebuie sa raman in strainatate)
Ce conditii trebuie sa indeplinesc in cazul in care am dreptul la somaj?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:04, 28 Septembrie 2014
Unde lucrati in strainatate ?
In Corsica (Franta)
1. "Indemnizaţia de şomaj (allocation d’aide au retour à l’emploi (ARE)) se acordă de Pôle emploi(Centrul de Ocupare din Franţa), în anumite condiţii, persoanelor înscrise ca fiind în căutarea unui loc de muncă şi care şi-au pierdut involuntar locul de muncă.

Pentru a primi indemnizaţia de şomaj (ARE) persoana interesată trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
• are o perioadă de cotizare de 122 de zile (respectiv echivalentul a 4 luni) sau 610 ore într-o perioadă de 28 sau 36 de luni în funcţie de vârsta solicitantului;
• este înscrisă ca fiind în căutarea unui loc de muncă (Înscrierea se face la serviciile Pôle emploi, instituţie rezultată din fuziunea Agenţiei Naţionale de Ocupare(ANPE) şi ASSEDIC) sau efectuează o activitate de formare înscrisă în proiectul personalizat de acces la ocupare(PPAE)(planul stabilit de comun acord de către persoana aflată în căutarea unui loc de muncă şi consilierii Pôle emploi pentru ocupare după înscrierea pe lista persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă sau cel mai târziu în următoarele 15 zile de la înscriere);
• se află în căutarea unui loc de muncă efectiv şi permanent (în afară de cazul unei dispense legate de vârstă). Această condiţie este îndeplinită imediat ce persoana interesată efectuează, din proprie iniţiativă sau la propunerea unui organism ce ţine de serviciul public de ocupare, acte în vederea găsirii unui loc de muncă, începe sau reia o afacere;
• are vârsta mai mică de 60 de ani; persoanele care, la împlinirea vârstei de 60 de ani nu au îndeplinită condiţia privind numărul de trimestre de asigurare solicitate pentru a primi o pensie integrală de securitate socială, pot beneficia de indemnizaţie până la realizarea acestei condiţii şi cel mai mai târziu, până la vârsta de 65 de ani;
• este aptă fizic pentru ocuparea unui loc de muncă;
• locuieşte pe teritoriul pe care se aplică regimul de asigurare de şomaj (teritoriul metropolitan - teritoriile de peste mări şi colectivităţile de peste mări : Saint – Barthélemy, Saint – Martin şi Saint-Pierre şi Miquelon),

Pentru a primi indemnizaţie de şomaj(ARE), pierderea locului de muncă trebuie să fie involuntară, respectiv să rezulte din una dintre cauzele următoare:
-concedierea, oricare ar fi motivul;
-sfârşitul unui contract pe perioadă determinată, inclusiv un contract pe perioadă determinată cu obiect determinat;
-desfacerea prin acordul părţilor a unui contract pe perioadă nedeterminată, conform prevederilor art. L. 1237 – 11 şi următoarele din Codul muncii),
-întreruperea contratului de muncă din cauze economice conform art. L. 1233 – 3 din Codul Muncii (plecarea negociată de exemplu),
-demisia considerată ca legitimă de către regimul de asigurare de şomaj."
([ link extern ] )

2. După 4 săptămâni de la înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, puteţi solicita formularul U2 din Franta. Acest formular vă permite să vă menţineţi prestaţiile de şomaj în timp ce căutaţi un loc de muncă în Romania. Odată intrat în posesia formularului, înaintaţi-l agenţiei naţionale de ocupare a forţei de muncă din Romania.

Când ajungeţi pe teritoriul tarii, trebuie să vă înregistraţi ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă pe lângă autoritatea competentă. Pentru a evita eventuale pierderi, trebuie să faceţi acest lucru în termen de 7 zile de la data la care aţi devenit indisponibil pentru agenţia de ocupare a forţei de muncă din Franta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Șomaj Valentina Anghel Valentina Anghel sunt in franta si Muncesc vreau sa fac un copil dar șefu începe sa dea afara din personal eu muncesc de 3 ani de zile am dreptu la șomaj dar nu știu bine ... (vezi toată discuția)
Inscrierea la somaj in franta cicor cicor As dori sa stiu , daca se poate, ce documente sunt necesare pentru inscrierea la Pole Emploi , pentru prima data , in cautarea unui loc de munca.Documentele se ... (vezi toată discuția)
Somaj in franta jorj2009 jorj2009 Sotul meu este functionar public si doreste sa plece in Franta pentru a muncii dar ii este frica ca nu va gasi de munca e aceea s-a hotarat sa isi ia concdiul ... (vezi toată discuția)