avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 990 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil

Buna ziua si imi cer scuze daca deranjez! Sotia mea munceste in functia de bucatar la un hotel din Bucuresti din luna decembrie 2013 (cu acte in regula). Ea acum este insarcinata in luna 3-a iar la ultima ecografie i s-a spus faptul ca sarcina este pozitionata jos. a fost sfatuita sa nu ridice greutati iar la serviciul ei este nevoita sa mai faca si asemenea lucruri. Intrebarea mea este urmatoarea: Cat timp de cotizare trebuie acumulat ca sa beneficieze de prenatal, postnatal si concediu de crestere copil? Maine o sa mergem la medicul ginecolog cu rezultatul de la ultima ecografie si ma gandesc daca o sa ii dea concediu medical (pentru o sarcina dificila) in urmatoarea perioada pana la cocediul prenatal, se va pune acest medical la acea perioada de cotizare?....sau trebuie sa munceasca pana implineste acea perioada de cotizare? Va multumesc frumos pentru atentia acordata si va doresc tot binele din lume
Ultima modificare: Duminică, 28 Septembrie 2014
ionutalex86, utilizator
Cel mai recent răspuns: ionutalex86 , utilizator 17:32, 28 Septembrie 2014
1. Pentru a beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnata) trebuie sa aiba cel putin o luna lucrata in ultimele 12 luni de dinainte de a intra in concediu de maternitate.

2. - Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aiba venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
- Pentru a benficia de CCC nu exista conditia de a fi asigurata ci numai aceea de a avea venituri profesionale sau/si perioade asimilate.
- Cum am spus mai sus, perioadele de concedii medicale si concediul de maternitate sunt eligibile pentru a beneficia de CCC.

3. Poate beneficia si de concediu de risc maternal, cel mult 120 de zile (si acesta este eligibile pentru a beneficia de CCC.

va multumesc frumos pentru ajutor. va doresc multa sanatate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate huncutka1987 huncutka1987 Buna ziua ! As vrea sa stiu cate zile trebe sa fie lucrate la locul de munca in anul 2014 ca sa primesc concediu de maternitate si bani de maternitate ? ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate IoanaFD IoanaFD Buna ziua, as avea o intrebare legata de concediu de maternitate. Daca in anul dinaintea nasterii copilului, ma aflam in concediu fara plata, este posibil ca ... (vezi toată discuția)
Am copil mic, ce ajutoare am dreptul sa solicit? predicelancuta predicelancuta Buna ziua,am o fetita de de 2 luni pentru care primesc decat alocatia de 200 de lei,deoarece nu am putut intra in prenatal din cauza ca nu am avut fix 12 ... (vezi toată discuția)