avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ruga de la parinti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ruga de la parinti

Voi rechema fosta sotie in judecata pentru majorare cuantum pensie alimentara motivat de faptul ca nu mai ma descurc cu cheltuielile lunare necesare cresterii si educarii fiicei mele care la aceasta data este studenta in varsta de 18 ani si 10 luni. La ultima actiune de acest fel am pierdut in urma recursului o pensie stabilita de judecatoria locala la nivelul venitului minim pe economie din Grecia respective 800 de lei. Completul de judecata de la tribunal a stability 200 lei , suma cu care s-a mers timp de cca 4 ani. Precizez faptul ca de atunci au intervenit urmatoarele modificari: mama fiicei mele a mai adus pe lume doua fetite pe langa baiatul pe care il avea deja si toti trei copii sunt recunoscuti de cetateanul grec cu care fosta are o relatie de cca10 ani dar cu care nu s_a casatorit legal. Mama copilului in cauza locuieste in Grecia la o adresa cunoscuta mie de 12 ani si 2 luni si bineinteles are in regula toate actele necesare sederii in aceasta tara insa din informatiile pe care le am la aceasta data susnumita nu lucreaza niciunde. Intrebarea mea ar fi : cum se stabileste cuantumul pensiei de intretinere pentru un copil abandonat de mama la varsta de 6 ani in situatia in care acesta are 3 trei frati vitregi dupa cum rezulta de mai sus?
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 15:09, 29 Septembrie 2014
Nu aveti calitate procesuala pt a cere pensie, ci fata dvs ca e majora. Daca nu poate dovedi ca s-a stabilit in Grecia, pensia se va raporta la salariul minim pe ec din Romania care acum e de 900 de lei. Nu e cazul sa zica ca are frati.
Legal ar trebui sa dea 16.5% din salariul minim din Grecia, fata ar trebui sa primeasca peste 100 de euro..
Fiica majora poate sesiza instanta de judecata, in vederea stabilirii dreptului la pensie de intretinere, raportandu- se la cota procentuala stabilita de Codul civil.

Aceasta are calitate procesuala activa ( actiunea promovata de dumneavoastra va fi respinsa ca fiind inamisibila, avand in vedere lipsa calitatii procesuale active a dumneavoastra ).

Pana la implinirea varstei de 26 de ani, fiica dumneavoastra are dreptul la pensie de intretinere, daca studieaza si nu presteaza nicio activitate remunerata.

Actiunea pentru majorarea pensiei de intretinere este de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala domicileaza , in calitate de reclamant sau de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala domicilieaza paratul.

Legiutorului , in materie de pensie de intretinere, a instituit competenta teritoriala alternativa.

Pensia de intretinere va fi platita in functie de salariul minim pe economia nationala , cand nu vor fi realizate venituri constante, ce prezinta caracter de periodicitate, de catre debitorul obligatiei legale de intretine

Instanta de judecata va putea stabili plata pensiei de intretinere, pentru motive intemeiate , pe o perioada in avand , pensia reprezentand o suma globala a anumite luni.

Daca solicita instantei de judecata plata pensiei de intretinere in raport de venitul net obtinut de sot, sa indice societatea asiguratoare unde acesta este angajat.

Pensia este calculata in functie de nevoile creditorului obligatiei legale de intretinere, dar si de posibilitatile de plata ale debitorului.

Hotararea prin care s-a stabilit pensia de intretinere nu este necesar a fi investita cu formula executorie, fiind executorie de drept.

Succes.

Ultima modificare: Luni, 29 Septembrie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere danielabadulescu danielabadulescu Buna ziua! Fiul meu implineste 18 ani in luna august. A beneficiat de pensie de intretinere in urma divortului. In anul scolar 2017-2018 este elev in clasa a ... (vezi toată discuția)
Posibilitate obtinere pensie alimentara pentru copil dupa divort capsunica1967 capsunica1967 am divortat acum un an si la data divortului desi aveam un copil de 19 ani care era student, nu am convenit cu fostul sot asupra pensiei alimentare a ... (vezi toată discuția)
Intretinere student Rolli Rolli Buna ziua. Va rog sa-mi dati un sfat intr-o problema delicata: eu si sotul meu avem un copil - student la zi, in varsta de 21 ani. Pentru ca nu participa, ... (vezi toată discuția)